• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En sagolik konsert med Zell och SON (recension)

Inte bara en berättelse från förr. När andarna träder fram leder de Scrooge genom hans eget samvete. Genom hans insikter om girighet och bitterhet kan både han – och vi – slå in på bättre vägar. Det är julens budskap i Dickens En julsaga som Christian Zell framförde tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

 

Mr. Scrooge är sannerligen välsignad

 

Den onde får inte sitt straff så någon rening får vi inte. Istället blir vi förlåtna, Scrooge finns i oss alla. Det finns tid för bättring. Det är lördag eftermiddag i den begynnande julstressen och på scenen i De Geerhallen står en röd plyschfåtölj. Dirigentpulten är smyckad med två julgranskulor. I övrigt finns inget julglitter. För det är sagan och musiken som ger julkänslan.

Berättaren Christan Zell kliver in. Hans karaktär är personifierad Charles Dickens. Musiken bygger till största delen på Christmas carols. De ger en sällsam julkänsla som doftar gamla tider. Det är sagostämning med klockor som klingar och vackra röster som skänker vila i själen.

– Finns det då inget fattighus? Säger Scrooge. Finns det inget fängelse? Berättelsen är välkänd. Ebenezer Scrooge är gammal långivare och snåljåp. Han låter sin bokhållare slita hårt ända in i sista minuten på julafton. Han avvisar hjälporganisationen som besöker honom för en julgåva, genom att hänvisa till fattighus och institutioner.

På natten hemsöks han av sin gamle kompanjon Marley, ett spöke från förr. Spöket skrämmer honom med sin kedja av skuld och berättar att Scrooge ska besökas av tre andar. De tre andarna för med sig Scrooge på en resa genom hans eget samvete. Vändningen i sagan blir när Scrooge besöker sin egen grav och inser att hans liv är förspillt. Att hans snålhet och bitterhet förstört allt. Han förstår att han kunde ha förändrat livet för så många med sina pengar. Speciellt för bokhållarens son Tim.

 

Symfoniorkestern gav julkonsert i De Geerhallen, här repeterar de i Flygeln.

Norrköpings symfoniorkester framför en sagolik konsert under chefdirigenten Michael Francis ledning.

 

En julsaga går inte längre att avfärda som en skröna från förr. Tystnaden i salongen talar sitt tydliga språk. I dagens Sverige skänker vi mycket pengar till olika organisationer runt jul. Det är så många som lider. Det finns ingen tydlig Lille Tim. Just i den sortens samhälle så får sagan sitt uppsving. Enligt forskare så har vi ett ökat behov av gamla, tydliga och välkända sagor. I stunder av ekonomisk kris behöver vi våra arketyper att vila i. Den här sagan går igen i alla tider. Den rike och den fattige. Den goda och den onda.

Norrköpings symfoniorkester framför en sagolik konsert under chefdirigenten Michael Francis ledning. Solisten Jakob Högström handskas varsamt med sången. Även musiken är sagolik. Bel Cantokören och Musikaliska Sällskapets kör sammanstrålar i harmoni och tar ibland i så taket lyfter. Men det är Christian Zell som lotsar oss alla genom sagan.

– Gud bevara oss alla! Gud välsigne Mr. Scrooge! Lille Tim höjer sitt glas och skålar för den gamle snåljåpen. Mr. Scrooge är sannerligen välsignad. Att få erkänna sina fel genom att gottgöra dem. Att ha pengar att skänka mat så lille Tim kan växa sig stark. Skurken i denna saga blir inte bestraffad.

Mr. Scrooge finns i oss allihop. Vi har tid än att ändra våra liv och möta andra med kärlek och respekt. Christian Zells sagoberättare önskar oss denna välsignelse. I den andan och julkänslan trippar vi ut ur De Geerhallen, i den rätta sortens julstämning, kärlek. Klockor ringer i öronen och änglasången dröjer sig kvar. Nu kan vi möta julstressen och kommersen. Gud bevare oss alla, även Mr. Scrooge.

Text: Malin Ringdahl
Repetitionsfoto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEER-HALLEN Norrköping

14:e december 2013
Dickens En julsaga

MEDVERKANDE
Berättare: Christian Zell
Norrköpings Symfoniorkester
Sångsolist: Jakob Högström
Bel Cantokören, Musikaliska Sällskapets Kammarkör
Dirigent: Michael Francis
Musik: Ralph Vaughan Williams, Victor Hely-Hutchinson, Gustav Holst m.fl.

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Christian Zell läser julsaga med SON reportage Kultursidan.nu 13/12 2013

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN 12/12 2013  – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638792845096″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.