• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sara Wallin fick G T Bäckmans stipendium

Tack för pengarna. GT Bäckmanstipendiaten Sara Wallin till höger spelar tillsammans med Sofie Sunnerstam, förra årets stipendiat.

 

Som en miniatyr av Griegs Peer Gynt

 

G T står för Gerda Teresia. S:t Olai församling förvaltar G T Bäckmans stipendiefond som varje år delar ut en stor summa pengar till en ung och begåvad östgöte, helst Norrköpingsbo, som ägnar sig åt sång, musik eller teater.

Årets utvalda stipendiat är altviolinisten Sara Wallin, som sedan september 2013 studerar kammarmusik/solist på masternivå på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. På lördagen tog hon emot stipendiet i S:t Olai kyrka i Norrköping.

– Av fjorton sökande valde vi enhälligt Sara Wallin, berättade ordförande Gun Crafoord.

 


2012 års och 2013 års stipendiater. Sofie Sunnerstam och Sara Wallin.

 

Stipendiaten tackade med musik. Sara Wallin spelade Johan Halvorsens Passacaglia för violin och viola, variationer på ett tema av Händel, tillsammans med Sofie Sunnerstam som är förra årets G T Bäckmanstipendiat. Att de två är initiativtagare till jul- och sommarlovsorkestern Östgöta unga kammarsolister bör, förutom den uppenbara talangen, också ha medverkat till valet av stipendiat såväl i år som förra året.

De två gjorde Passacaglian till ett livfullt stycke där musikerna inledningsvis turades om att stå fram till den andres ackompanjemang. Allteftersom turerna snurrade vidare i något som liknade en miniatyr av Griegs Peer Gynt, med både folkvisetonens vemod och troll. Omväxlande med konstmusik och avslutningsvis med centraleuropeisk dans i klangen.

– Det är ett paradstycke för violin och viola, sade Sara Wallin efter minikonserten. Det var första gången vi spelade den.

110.000 kronor räcker till mycket. Sara Wallin ska köpa en viola för pengarna, en sådan kan på den nivå hon spelar kosta runt 140.000 kronor.

– Jag spelar nu på ett instrument av Per Klinga som jag fått byggt till mig och som jag trivs bra med. Så antingen köper jag den men jag ska prova runt lite först, innan jag bestämmer mig.

 


Väl formar den starke med svärdet sin rätt.” Christina Brusén läste Tegnér.

 

Stipendieutdelningen inramades av diktläsning: Christina Brusén läste Esaias Tegners filosofisk-politiska dikt Det eviga. Kyrkoherde Pether Ström Broman talade om Guds hus som en fristad.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

S:T OLAI KYRKA Norrköping

4 januari 2014
Utdelning av G T Bäckmans stipendium
Mottagare – Sara Wallin

LÄNKAR
Johan Halvorsen wiki
G T Bäckmans stipendium info
Unga kammarsolister spelar hemma reportage Kultursidan.nu 16/8 2013

FLER BILDER FRÅN UTDELNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639399600976″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Sara Wallin fick G T Bäckmans stipendium

  1. Pingback: S:t Olof utlyser stipendier för unga - KULTURSIDAN.nu