• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

S:t Olof utlyser stipendier för unga

Petter Rylén tackar med en trudelutt.
Spelade en trudelutt. Petter Rylén gav en minikonsert när han tog emot stipendiet 2011.

 

110.000 skäl att söka G T Bäckmans stipendium

 

Det finns 110.000 skäl att söka Gerda Theresia Bäckmans stipendium. Så stor i kronor räknat är nämligen summan som en ung talang inom musik eller teater kan få. Dags även att söka flera mindre stipendier, alla förvaltade av S:t Olofs församling.

G.T. Bäckmans stipendium är ett av de mest generöst tilltagna som finns. Det riktar sig till en ung talangfull östgöte, helst från Norrköping som ”presterar arbete av hög klass” och ”befinner sig i stark utveckling inom sitt konstområde”.

Hittills har fyra ungdomar, samtliga musiker, tagit emot stipendiet, som är ganska nytt. Stipendiekommittén brukar ta råd av den konstnärliga ledningen i länet, Karin Veres, VD för Norrköpings symfoniorkester, och Johan Celander, Östgötateaterns ledare. 2015 kan det hända att den starka raden av musiker får se upp för en ung talang från andra scener.

– Nu är det en helt ny uppsättning representanter för S:t Olof som sitter i kommittén! De är mycket peppade och måna av att bredda ut mot teater, påpekar Annelie Tollerå, kommunikatör i S:t Olofs församling.

AH Godes stipendier är mer blygsamma. Två stipendier à 1.000 kronor ger för musikstudier på hög nivå. Thyra och James von Leesens stipendium à 10.000 uppmuntrar till språkstudier. I listan över stipendier finns det även sådana som går till unga med andra yrkesinriktningar. 30 september är sista ansökningsdatum för samtliga stipendier.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Arkivfoto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
S:t Olofs församling stipendieinformation
Sara Wallin fick G T Bäckmans stipendium reportage Kultursidan.nu 4/1 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.