• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

2014 års Gästabud öppnar idag

Tält invid klockstapeln
Silhuetten av den mäktiga klockstapeln reser sig i Kyrkparken. De låga tälten hukar sig vid dess fot.

 

Medeltidens stoj och glam här igen

 

Kvällen före Gästabudet. Tornerbanan står redo i Brunnsparken. Hantverkare och köpmän har redan börjat ställa upp sina tält i Kyrkparken och på Rådhustorget, men bilarna har ännu inte försvunnit ur bilden. Medeltidsklädda män och kvinnor i fotsida klädnader och mantlar blandar sig med nutidsklädda.

Det är stilla, ett varmt ljussken sprids ut genom S:t Laurentii kyrkas höga fönster där medeltida hymner bjuds konsertbesökarna. Fredag, lördag och söndag återvänder medeltidens stoj och glam till Söderköping. Programmet är brett för att nå alla åldrar och intressen.

 


Kvällen före Gästabudet. Hantverkare som  slagit upp sina tältbodar invid kyrkan samlas kring elden.

 

Man kan göra av med mycket pengar under marknaden. En yllemantel av god kvalitet fås för 950 kronor, står det att läsa på Urdas skylt. Vad kan en egen runsten eller en fin handgjord drake gå loss på? Då är det billigare att se Gycklargruppen TRiX Eldshow i Brunnsparken för 100 kronor. Eller Tornérspel mellan riddare och pirater eller Robin Hood för 80 kronor. Musikfestivalen NoMeMus konserter med medeltidsmusik går på 60 kronor. Prova på – bågskytte eller brickvävning eller något helt annat.

Men ännu mer är gratis. Gästabudet är ett skådespel i sig med gycklare som uppträder på i Kanalhamnen och här och var på gator, parker och torg med sång och musik, trix och akrobatik. Pest & Kolera, Skrål, Bastardus och Vagando är bara förnamnen.

Kyrkorna står öppna, i S.t Laurentii är det både utställning och medeltida Tidegärd morgon, middag och kväll. Liunga Pipare spelar 1500-talsmusik i Drothems kyrka. Prova på att själv vara arkeolog med Östergötlands museum som håller med grävlådor och visar medeltida fynd från Söderköping i Brunnsparken.

 


Hett. Eldslukare från 2013 års Eldshow på Tornérbanan i Brunnsparken.

 

Kvinnors roll under medeltiden är tema för årets föreläsningar. Klara av Assisi grundade den kvinnliga delen av fransiscanerorden. Om Frillor, fruar & herrar kan man också få höra. Liksom om Kvinnliga krigare under medeltiden. Fri entré till samtliga i S: Laurentii församlingshem.

Teater Sythercopie framträder dels med Kröningsspel tillsammans med kyrkokören i S:t Laurentii kyrka, dels med historiska spelet Det hände vid Skällviks borg i Kalle mä pipas stuga.

Hungrig? Då är Rådhustorget kanske bästa stället även om en och annan restaurang förvandlats till medeltida värdshus. Restaurang Rådhuset lockar med egen trollkarl, Arkadia. Där finns också kommunens informationstält. Programmet finns visserligen upplagt på gästabudets hemsida men en behändig broschyr är aldrig fel.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin
Arkivfoto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPING

(28) 29 – 31 augusti 2014
Söderköpings Gästabud

NoMeMus Nordisk festival för medeltida musik

29/8 Kyrkparken
Invigning med tal, upptåg och tornerspelets riddare till häst
31/8 Kyrkparken
Avslutning med gyckel och musik

LÄNKAR
NoMeMus hemsida
Söderköpings Gästabud hemsida program-pdf
NoMeMus tjuvstartar årets Gästabud reportage Kultursidan.nu 28/8 2014

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to 2014 års Gästabud öppnar idag

  1. Pingback: Stadsfest när Gästabudet flög i luften – KULTURSIDAN.nu