• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

NoMeMus tjuvstartar årets Gästabud

Currentes från Bergen (Norge)
Clavisimbalum, föregångare till cembalo och piano, finns med i norska Currentes instrumentuppsättning. På bilden syns dock bara sångare, fiddlor och flöjt.

 

 Senmedeltid och Fransiscus heliga Klara

 

Senmedeltida musik är i fokus under NoMeMus – Nordisk festival för Medeltida Musik. Festivalens fyra konserter, kurs och workshop ingår i Söderköpings Gästabud. Och en föreläsning om helgonet Klara som startade Fransiscanerordens kvinnliga gren.

NoMeMus tjuvstartar gästabudsfirandet på torsdag kväll med en konsert i S:t Laurentii kyrka. Det är vokalensemblen Machaut Machine bestående av fyra röster, tre män och en kvinna, från Malmö. Redan här slås festivalens tema an med senmedeltida musik i programmet som cirkulerar kring Maria-motivet.

Under festivalen genomförs i snitt en konsert per dag och som tidigare år blir det flera internationella gästspel. Tyska trion Aeolos möter svenska duon Laude Novella i ett program med musik av tonsättaren Johannes Ciconia. Stycken med avancerad rytmik och halsbrytande harmonier men även vackra och finstämda kärlekssånger utlovas.

Ensemblen Currentes, med säte i Bergen, Norge, kommer med sju musiker från olika länder. Konserten Angelica biltà innehåller finstämd och hövisk musik från Italien och Frankrike under 1300-tal och 1400-tal. Men även samtida toner av Eivind Buene (född 1973). Konserterna ges i Söderköpings medeltidskyrkor.

Färgstarkt blir mötet mellan Johannes Geworkian Hellman och Per Gross som spelar på vevlira respektive blockflöjt. Också de tillåter sig att kliva mellan medeltiden och vår egen tid. Den konserten hålls i Brunnssalongen.

 


Halsbrytande harmonier och finstämda kärlekssånger med tyska Aelos och svenska Laude novella.

 

Ett annat tema för årets musikfestival är sången och traditionen runt det franciskanska konvent som fanns i staden under medeltiden. Festivalens sångkurs i gregoriansk sång kommer att medverka i en tidegärd (klostergudstjänst) med denna form av liturgisk sång.

Franciskanerna lyfts även fram genom ett berättande och gestaltande föredrag med forskaren och musikern Viveca Servatius kring helgonet Klara, hennes klosterorden och hennes relation till den helige Franciskus. Därmed knyter föredraget an till Gästabudets föreläsningar som fokuserar på medeltida kvinnoroller.

Dessutom blir det workshop i balladdans och sång med Marie Länne Persson. Sveriges Radio spelar in två av NoMeMus konserter under festivalen för senare sändning i P2.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: NoMeMus

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPING

NoMeMus – Nordisk festival för medeltida musik

torsdag 28 augusti 2014 kl 19.30 S:t Laurentii kyrka
Machaut Machine

Musik med Maria-tema av Guillaume de Machaut, John Dunstaple (c. 1390-1453), Guillaume Du Fay (c. 1397-1474), John Plummer (c. 1410-1483) och Gavin Bryars (1943)

fredag 29/8 kl 19.30 Drothems kyrka
Aeolos / Laude Novella

Musik av italienske komponisten Johannes Ciconia (1373-1411).

lördag 30/8 kl 16 Brunnssalongen, Söderköpings brunn
Duo vevlira och blockflöjt
med Johannes Geworkian Hellman och Per Gross.

lördag 30/8 lö 19.30 S:t Laurentii kyrka
Angelica biltà med Currentes

Musik av Landini, Machaut, Dufay och Eivind Buene (född 1973).

fredag 29/8 kl 18
lördag 30/8 kl 9, 12 och 18
i S:t Laurentii kyrka
Tidegärd

med medverkan av kursen i gregoriansk sång


lördag 30/8 kl 13-15 i Drothems församlingshem
Balladdans och sång
Workshop med Marie Länne Persson

lördag 30/8 kl 13 S:t Laurentii församlingshem
I den heliga Klaras glans – Kvinnan vid den helige Franciskus sida.
Föredrag och musik med Viveca Servatius.

LÄNKAR
NoMeMus hemsida
Söderköpings Gästabud hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to NoMeMus tjuvstartar årets Gästabud

  1. Pingback: Gammal och nutida Maria-musik (recension) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: 2014 års Gästabud öppnar idag - KULTURSIDAN.nu