• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Luntgatan Girls släpper två nya låtar (recension)


Luntgatan Girls är ett band som sticker ut. Anna Lång och Maria Stenström har fått tillskott av Sia Lång.

 

Uppdämd ilska bakom egna låten

 

De behövs. Luntgatan Girls är ett bra tillskott i den så hårdrocksdominerade musikscenen i Norrköping. Deras brusiga Casiopop enligt gör det själv-ideologin lyfter fram den uppdämda ilskan bakom nysläppta Håll käften/ ÅÅÅ tjejer.

Jag fick frågan om jag ville skriva om gruppen Luntgatan Girls från Norrköping. Javisst, sa jag och tänkte på att jag under elva år själv bodde på en adress där. Nu ska jag försöka att dela mina tankar och funderingar på det jag just har hört.

 


Nya singeln, Håll Käften/ ÅÅÅ tjejer.

 

När jag börjar lyssna så är det en sak som direkt får mig att reagera. Ljudet! Det har skrivits doktorsavhandlingar i ämnet ljudteknik och hur det helst SKA låta. Det är också den sortens ljud vi oftast får höra. Rent, snyggt och hi-fi, hög naturtrogenhet.

Så låter inte! Jag vill nog snarare klassa det som lo-fi. I alla fall snudd på. Som genre förknippas lo-fi huvudsakligen med inspelningar från 1980-talet och framåt, då kassetteknik som Tascams fyrspårs portastudio blev spridd. Någonstans på vägen har det sagts att tjejerna spelar brusig Casiopop. Javisst, varför inte? Handen på hjärtat så är det till syvene och sist innehållet som räknas. Inte hur det låter, även om det för en gammal traditionellt uppfostrad musiker och ljudtekniker som jag känns lite sorgligt att man inte bryr sig så mycket om hur själva ljudet är. Eller är det just det man har gjort?

Ta till exempel DIY-punk (do it yourself/gör det själv) som är välkänt för sin dragning åt lo-fi, oftast producerat på billig utrustning, och kopierat från band till band på hemmaanläggningar för att ytterligare försämra ljudkvaliteten. Inom DIY-punken symboliserar lo-fi främst ett avståndstagande från kommersiella värderingar.

Kanske har Luntgatan Girls tänkt likadant? Det får vara som det vill med den saken. Det som ska fram kommer fram ändå, och det är självklart just det som är huvudsaken.

När jag lyssnar på de två senaste inspelningarna, Håll Käften och ÅÅÅ – Tjejer (Vi måste höja våra röster) så förstår jag direkt att det ligger en del uppdämd ilska bakom. Åtminstone vad gäller deras egen Håll Käften. ”Det är dags att hålla käften nu” är det som fastnar av själva låten.

”Vi har under vår livstid otaliga gånger fått höra att vi ska ta mer plats, höja rösten, men när vi höjer rösten blir vi tystade. Nu har vi fått nog, bägaren rann över och det är dags att lära sig nu. Mansplaining av vita medelklassmän som tror dom vet allt, nä nu är det faktiskt dags för en paus. Dags att lära sig hålla käften och lyssna”, skriver gruppen själva om släppet på sin hemsida.

Som tjejgrupp är Luntgatan Girls bra tillskott i den så hårdrocksdominerade musikscenen i Norrköping. De behövs.

 


Svart och vitt. Luntgatans Girls låtsläpp väcker tankar.

 

Avslutar med en fundering som jag länge haft i mina tankar. Luntgatan Girls fick den att åter komma upp till ytan. När kvinnor, eller män i samma situation (det kan faktiskt vara så), vill ”ta plats” eller försöka hävda sig efter att ha känt sig orättvist behandlade eller blivit tystade blir ibland, inte alltid, beteendet väldigt likt det som man egentligen fördömer.

Det blir ofta en sorts ombytta roller. Kanske är vi människor inte mer begåvade än så? Varför ska det vara så svårt att fatta att vi alla har samma rättigheter och lika värde från början. Det glömmer vi så lätt. Det är alltid den ena eller den andra som blir herre på täppan. Jag har absolut inget svar, men frågan är enkel att ställa.

Text: Björn Eriksson
Foto: Maria Ackerfors

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SINGEL Norrköping

Håll käften / ÅÅÅ tjejer
Luntgatan Girls
Skivbolag: Lyckan 2014

LÄNKAR
Luntgatan Girls hemsida Spotify: Håll käften ÅÅÅ tjejer
Luntgatan girls leker med allvar reportage Kultursidan.nu 24/2 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Luntgatan Girls släpper två nya låtar (recension)

  1. Pingback: Indisk tjejpunkband spelar på Kulturhuset - KULTURSIDAN.nu