• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Luntgatan girls leker med allvar

Skratt. Även om Luntgatan girls vill ha en seriös framtoning är Anna Lång och Maria Stenström två personer som trivs i varandras sällskap.

 

”Det viktigaste är texterna, det vi sjunger”

 

Det är den norrköpingbaserade duon, bestående av Maria Stenström och Anna Lång som debuterar med Vakna, somna, vakna. Den arga tonen bryter mot den naiva synten. Och texterna med ilskna svordomar står i skarp kontrast till de intelligenta allvarliga söta flickorna på bilderna. Motsättningarna gör att man skrattar. Och känner igen sig. Det är ångest, idioter, pissiga relationer men mest är det en lärdom om systerskap.

Vi möts på anrika Café Broadway. En kultplats i Norrköping för kreativa människor. Men det är inte där Luntgatan girls brukar fika.

– Vi fikar oftast hemma, på Luntgatan.

 


Maria är den som spelar på klaviaturen.

 

Hemma är en trea som de delar i Norrköping. Maria arbetar och Anna studerar. De är uppväxta i Hultsfred där musiken varit ett självklart inslag i livet. Maria och Anna gick i samma klass från och med högstadiet och bildade band. Då fanns det två till medlemmar och gruppen hette The Tonic bang.

– Det gick väldigt bra faktiskt. Vi spelade lite rockigare pop då och vi hade gigs över hela Sverige, säger Maria. De hade sin sista spelning på Hultsfredsfestivalen 2009.

Sedan flyttade både de båda till Norrköping för att plugga. De pysslade med lite olika projekt för att sedan spela skivor på klubbar. Sedan växte Luntgatan girls växte fram.

– Jag spelar på en Casio säger Maria. Vi behöver inte släpa på massa instrument, trummor och maskiner. Det är smidigt. Vi kan repa närsomhelst i vardagsrummet.

– Det viktigaste är texterna, det vi sjunger. De som hör oss tycker att vi är gnälliga, arga, ärliga eller ganska roliga. Vi vill skriva om det som händer, t.ex. relationer. Vem har inte varit i en relation som man borde avslutat för länge sedan? Det som är skevt och skaver är kul att skriva om och många känner igen sig.

 

Just nu. Spelar vi mycket Beyoncé hemma.

 

De är också aktiva DJ:s. Luntgatan Girls är inte bara ett popband, de skapar musik genom att mixa på klubbar. De är ganska avspända inför vilken musik de använder.

– Det blir det vi känner för, för stunden.

Vad lyssnar ni på just nu? De skrattar lite och svarar unisont 90-tal. ”Beyoncé spelas väldigt mycket hemma just nu.” Annars gillar de alla sorters musik.

Musikscenen i Norrköping är knepig på ett sätt menar Anna. Det finns massa möjligheter att spela, tillgång till scener och studios. Det finns kunskap. Men de som fortsätter en längre tid är få.

Kanske beror det på att studenter flyttar, och banden klipps? Studenterna tar examen och flyttar från Norrköping. Men Luntgatan girls har inga problem med att få spelningar.

 


Inte partipolitiska, men frustrerade över strukturer i samhället.

 

Är ni politiska? De tittar på varandra och funderar en kort stund.
– Vi är ju inte partipolitiska. Men, jo, vi är frustrerade över strukturer i samhället. Anna är med i Norrköping Prides styrelse. Luntgatan girls ska spela på Arbetets museum den 8:e mars och även delta i demonstrationen för internationella kvinnodagen. Det är viktigt, säger Anna allvarligt med eftertryck.

De är sammansatta utan att egentligen likna varandra. De skapar på ett avspänt sätt musik och jammar fram låtarna. Och utan att de egentligen berättar så mycket om sig själva som enskilda personer så får man en fin bild av dem i sin lya, med Beyoncé, skivor och Casio.

– Och vi har skaffat en katt!

Katten har en framträdande roll i den nya musikvideon de skapat i tvättstugan. På deras hemsida finns roliga anekdoter ur deras liv, bilder och popvideo.

Luntgatan girls är rotade. Förmodligen kommer vi se mer av dem i framtiden.
Text och foto: Malin Ringdahl

ARBETETS MUSEUM Norköping

8 mars 2014
Internationella kvinnodagen

kl 12 Demonstration, startar i Hörsalsparken
kl 13 Föreläsning: Maktrelationer och hedersvåld
kl 15.15 Panelsamtal: vi avgör framtiden
kl 16.30 Monolog: Fittstim – Camillas kamp/Feministiskt självförsvar/Feministisk tipspromenad
kl 17.30 Pigan – en feministisk musikal
kl 18.30 Amanda Leonardson, café Strykjärnet
kl 19 Fest i Laxholmskällaren

ca kl 21 Luntgatan girls spelar

 EP

2014
Vakna, somna vakna
Luntgatan girls: Anna Lång och Maria Stenström
Sång, musik och texter: Anna Lång och Maria Stenström
Skivbolag: Lyckan

Synd om
Fuck you
Din jävel
Gör slut


Skivomslagsfoto: Josefine Baumann

LÄNKAR
Luntgatan girls hemsida Facebook
Musikvideo Synd om YouTube
Lyckan hemsida

FLER BILDER FRÅN LUNTGATAN GIRLS – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641465562233″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.