• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötateatern ger Cabaret för hemlösa

Cabaret för hemlösa. På söndag bjuder Östgötateatern in till en kväll fylld av improviserad underhållning. Hela programmet är inte klart men Jesper Barkselius, Sven Wollter, Ann-Sofie Andersson Kern och Christian Zell kommer att delta.

 

Lägg pengarna i pappersmuggen!

 

Uppslutningen på Östgötateatern var självklar när skådespelaren Sven Wollter föreslog kamraterna i ensemblen att ge en Cabaret för hemlösa. Teaterchefen Johan Celander letade fram datum i kalendern: söndag 2 mars.

På söndag står dörrarna öppna till teatern, inträdet är gratis, men pappersmuggarna extra stora, på det sätt en teater med kunnigt folk i verkstaden kan ordna. Samarbetspartner är Hela människan som står bakom Ria-center.

– Det var riktigt häftigt, ett möte på 30 minuter – vad kan du och vad kan du? – och så var allt klart. Jag som är van vid kommun och landsting där allt tar minst tre månader, berättar Ria-centers föreståndare Kimmo Strand som raskt hade bjudits in till Östgötateatern.

Nu är han något mer förberedd inför presskonferensen men fortfarande glad. Filmälskaren Kimmo Strand får samarbeta med – och bli fotograferad tillsammans med – idolen Sven Wollter.

 


Lägg pengarna i pappersmuggen. Sven Wollter tigger för de hemlösa på söndag.

 

– Jag får väl utnyttja det här kändisskapet till något vettigt, säger skådespelaren Sven Wollter, som är i centrum för allas intresse på Östgötateatern vid tisdagens presskonferens.

– Det finns en debatt om hemlösa, om romer och till och med om tiggeri ska förbjudas. Man skäms – vi som har varma hem att stiga in i! Skulle man kunna få använda vår fina teater?

Sven Wollter ställde frågan efter att ha sett lokala tv-nyheter om att situationen för de hemlösa i Norrköping är svårare än någonsin denna vinter. Sedan slutet av januari befinner han sig i Norrköping för att repetera Swedenhielms som har premiär i april.

Idén föll i god jord på teatern och medlemmarna i ensemblen bidrar på olika sätt. Christian Zell framför ett stycke ur monologen om Satie. Mycket sång och musik ska det bli, utlovar Sven Wollter som själv tar på sig rollen som konferencier.

– Ann-Sofie sjunger en vacker sång och Jesper framför en monolog om Herr Jonssons irrfärder, exemplifierar han. Det blir Dag Andersson, steppdans och Povel Ramelgrejor.

Gode vännen Bengt Ernryd, musiker och kompositör (Fem myror är fler än fyra elefanter och Raskens), tar tåget från Stockholm, på Östgötateaterns bekostnad. 100 procent av intäkterna ska gå till Hela människan.

– Vi på teatern har vårt ansvar, det är en gammal tradition på teatern att vi lägger oss i. Det är kulturens uppgift att kommentera sin tid och de hemlösa är den springande punkten just nu, säger Sven Wollter och citerar dramatikern Bertolt Brecht: ”Just nu är det vi som är mänskligheten”.

 


Filmfreak. Kimmo Strand tillsammans med idolen Sven Wollter.

 

– Till oss kommer varje dag massor av människor som det inte finns plats för i samhället, säger Kimmo Strand. Hos oss kan de vara sig själva.

Han beskriver hur personer som upplevs som ”farliga” slappnar av och blir lugna på Ria-center. Bakom organisationen Hela människan står de lokala kyrkorna men Kimmo Strand berättar hur verksamheten ser bortom ramarna för ”våra” missbrukare och hemlösa.

– I vårt fältarbete ser vi hur en del bland allmänheten blir störda på att vi hjälper romerna. Men jag kan lova att ingen sitter åtta timmar om dagen för att luras.

Tiggarna är välkomna till Ria-center, Kimmo Strand skissar på hur fler frivilligarbetare kan öka öppettiderna. Och inser att tiggarna inte vill ha värmestugor utan just behöver få samla in pengar.

– Vi har frågat vad de behöver hjälp med. Kläder, mat och mjölk. Kläder har vi i förråden, så det är inget problem. De skulle kunna komma till oss för att värma mat, tvätta sig, tvätta kläder. Det är svårt med språket. Vi behöver hitta folk som kan språket!

Till Cabaret för hemlösa är alla välkomna så långt platserna räcker. Även den som är hemlös och vill ha lite glad underhållning.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund
ENKÄT MED SKÅDESPELARNA NEDAN

STORA TEATERN Norrköping

2 mars 2014 kl 19 (dörrarna öppnas kl 18)
Cabaret för hemlösa
Arr: Östgötateatern efter en idé av Sven Wollter

 


Jesper Barkselius skådespelare

Har du gett pengar i en pappersmugg i vinter?
Nej. Jag träffades av informationen om maffiaorgansationer. Jag har trott att det varit slavar som jag störtat snarare än stöttat om jag gett dem pengar.

Men jag har undrat, vad händer med människorna sen på kvällen, tömmer de pappersmuggen i maffiabossens fickor? Eller försöker de hitta någon varm plats att vara på.

Jag vill att information kommer ut om hur det är, en annan bild. För människor är rädda, vet inte vad de ska tro på.

Hur känns det nu när du vet mer?
Lite skamset. Men det får man ta, att bli upplyst är viktigare.


Christian Zell skådespelare

Har du gett pengar i en pappersmugg i vinter?
Ja, det har jag, flera gånger. Jag har läst så mycket både för och emot. Jag hjälper gärna, och kan ta om jag blir lurad någon gång.

Jag kan lägga en tjuga ibland, det är inte så mycket pengar för mig. Jag vill att samhället ska hjälpa också, men hjälper gärna själv.


Sven Wollter skådespelare

Har du gett pengar i en pappersmugg i vinter?
Ja, i Stockholm där jag bor, på min väg till tunnelbanan sitter två tiggare utanför en ICA-butik, en äldre man med käpp och en yngre man. Dem ger jag varje gång jag går förbi. 

Det är ingenting för mig, det är någonting för dem. Jag vet ju att de behöver pengarna och vill visa att jag ser dem och förstår dem, att jag hatar att de ska behöva sitta där och tigga.

Kimmo Strand föreståndare Ria-center

Har du gett pengar i en pappersmugg i vinter?
Ja, det känns obekvämt att ge pengar till människor som måste tigga för att överleva. Har jag 20 kronor eller 100 kronor i fickan så hjälper det lite.

Oftast har jag pengar på kort. Den dagen kontanterna försvinner helt finns det många som kommer att lida ofantligt. Utan kort är du inte med i samhället.

Att vilja överleva är en mänsklig rättighet.

LÄNKAR
Debattartikel av Rumänienkännaren Rickard Klerfors om romernas historia DN
Hela människan hemsida
Östgötateatern hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSKONFERENSEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641508417955″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.