• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Georga berättar en historia (recension)

Rakt in i min famn.

 

Rösten är naken och nära

 

Trots att han tycks ha varit inblandad i Norrköpings musikliv under en lång tid, är han ny bekantskap för mig. Han kallar sig Georga, heter George Gustafsson, och verkar vara en kille som inte bara säger vad han ska göra utan verkligen får något ur händerna. En egenskap jag själv önskar jag hade en större portion av.

Georga har genom åren arrangerat, spelat, spelat in, mixat och producerat flera album som man lyssna på, bl a på internet. Att skapa så många produktioner kräver ett mycket hårt arbete. Jag vet av erfarenhet vilka problem som kan dyka upp på den resan. Jag ska begränsa mig till att skriva om den senaste produktionen med titeln Rakt in i min famn.

 

På Arbis scen 2012. Det är inte ofta Georga sjunger och spelar offentligt, men här hände det, i samband med Nerd Productions Paria.

 

Rakt in i min famn innehåller hela nitton spår vilket är en ansenlig mängd och skulle räcka till ett dubbelalbum. Musiken är skriven olika upphovsmän och de flesta låtarna är välkända. George har skrivit svenska texter på tolv av de nitton spåren.

När jag startar det första spåret, Alla ska i jorden, kommer jag omedelbart att tänka på Stefan Sundström. Sundström är en artist jag hört många gånger men aldrig riktigt lyssnat på. Jag hade ingen aning om att han var upphovsman till den första låten på albumet. Jag vet inte om Georga har för avsikt att låta så likt honom som han gör men det är något som är genomgående för albumet.

Inte så att han härmar Sundström men det finns en air av hans ande i Georgas röst och möjligen sättet att sjunga. Bra eller dåligt avgör förstås var och en. Det finns gott om exempel på artister som har sina influenser från andra så det också hörs. Det går aldrig att komma ifrån. Vi har alltid en förebild i det vi gör.

 


Ljudlandskap. Hemmastudion är fylld av instrument.

 

Att inspelningarna är egenproducerade kan höras men är absolut inget som man slås av som något dåligt eller kvalitetssänkande. Nej, jag tycker han har gjort ett bra jobb med att arrangera och spela in. Det är ett välbalanserat ljudlandskap och hans sång kommer tillräckligt nära för att ge det intima och närheten som den här berättande musikgenren behöver.

Jag vet inte hur han själv ser sig men jag skulle vilja kalla honom trubadur. Han uppfyller kanske inte riktigt alla kriterier för det, musiken är ju inte hans egen men många av texterna är det och han berättar en historia för oss.

Efter att ha lyssnat på ett antal spår så kan jag bara säga att jag tycker Georga har lyckats göra ett mycket bra jobb i sin studio. Hans musikaliska uppfattning, arrangemangsidéer och framförande visar på en mognad. Han har ju hållit på en lång tid men det är inte automatiskt att förmågan att tänka musik nödvändigtvis blir bättre med åren.

Jag gillar att han låter det finnas mycket luft i arrangemangen och det bidrar till att hans röst känns naken och så nära som jag tycker den ska när det handlar om den här sortens låtar. Skivan är ett bra exempel på att man kan få det att låta bra bara man tänker sig för och har förmågan att tänka sig in det färdiga resultatet innan det är klart. Det verkar i alla fall Georga ha.

 


Ett stycke modern filosofi. Georga försöker få oss som lyssnar att tänka på vad som är viktigt i livet.

 

Vad som också står klart är att det finns ett budskap i albumet. Nej förresten, inte bara ett, det finns säkert flera. Blandningen av låtar med högst varierande ursprung har för mig det gemensamma att ”Det finns något mer än det vi kan se med blotta ögat”. Flera av sångerna är av rent religiöst ursprung. I religionen är det ju just den högre makten som vi böjer oss för eller söker oss till.

Rakt in i min famn känns som ett stycke modern filosofi och ett försök att få oss som lyssnar att tänka på vad som är viktigt i livet?

Text: Björn Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Hjalmar Mårdh

CD

2014
Rakt in i min famn
Georga

Alla ska i jorden
Barnatro
Civilklädd präst
Dom vill lura dig min vän
En sång till dig
I min mörka timma
Jag är sliten, ge mig tröst
Jag fann en skatt
Jag flyger hem
Jag har förlåtit dig Jesus
Jag har i himlen en vän så god
Jesus går på vatten
Låt mig få höra om Jesus
Lugnare vatten
Nere i sitt hål
Rakt in i min famn
Tackar dig
Vi ska fara borom månen
Är du glad, av hjärtat nöjd

LÄNKAR
Georga hemsida
Samtal med Georga (som ger ut ny cd) reportage Kultursidan.nu 24/2 2014

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641449155893″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Georga berättar en historia (recension)

  1. Pingback: Samtal med Georga (som ger ut ny cd) - KULTURSIDAN.nu