• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stadsfest när Gästabudet flög i luften

Pest & Kolera tar höjd.
Bullriga, burleska höjdare. Pest & Kolera (med en släng av Tyfus) kombinerar halsbrytande akrobatik med knasig komik.

 

Snipp, snapp, så var balunsen invigd

 

S:t Laurentiis kyrkklockor slog högtidligt sex. Skrål överröstade allt därefter. Musik, magi och en riktig magkörare stod för invigningen av årets medeltidsfest i Söderköping. Följ med på en rundvandring på Gästabudet som bygger gemenskap i Söderköping.

Söderköpings gästabud lockar fler än bara stadens egen befolkning. Det är trångt om saligheten i Kyrkparken, intensiv trängsel på Rådhustorget. Många har klätt upp sig i finaste medeltidsdräkt. I Kanalhamnen, sommarens gångstråk, är det lugnare liksom i Brunnsparken där Tornérspelet just lockat in en stor publik innanför hank och stör. Inne i S:t Laurentii kyrka hålls medeltidskonsert.

 


Skrål. Först upp på scenen med trumma, flöjt och säckpipa.

 

Gästabudet har redan pågått i flera timmar när det är dags för invigning. Under tältduk för regnet faller tätt. Skrål inleder med säckpipa, trumma och blockflöjt. Det låter högt och gällt. Inga-Lill Östlund håller tal, gästabudet är det nionde och i år är det fler barnaktiviteter än någonsin. Magikern Arkadia frågar Emil i publiken om han kan trolla. Efter några ”hokus pokus”-viftningar med trollstaven är de röda sidendukarna försvunna, hålen i äggen borta och äggen knäckta.

TRiX kan också ett och annat. Som att sluka svärd med fårtarmsballong och vips få fram ett invigningsband. Östlund klapp till med stora saxen. Snipp, snapp, så var balunsen invigd.

 


Smyckade stengodsbägare. Jenny använder olja för att få fram silverglansen.

 

Vana medeltidshantverkare petar på tältdukarna för att låta regnet ösa ner. Svartögda Black Magic Fools har tagit skydd i ett av Korps stånd och samlar genast publik med fiol-, säckpipe- och trumsväng. Någon dansar. I Kyrkparken står månglarna tätt. Kläder av prima ull, tyger för den som själv syr, skinn och smycken. Om nu inte en skinande blank riddarrustning lockar?

– Jag stryker på en olja som reagerar med oxiden i tredje bränningen, förklarar keramikern Jenny från Västervik. Hennes bägare i stengods är smyckade med silverblänkande slingor av blad, taggtråd eller piggar.

I Brödboden handlas över disk. Instrumentmakaren plockar med blockflöjter och någon är riktigt sugen på kanderade äpplen.

 


Det ångar om hästarna. 25 kronor kostar åkturen mellan Kyrkparken och Brunnsparken.

 

Från Kyrkparken till Brunnsparken är vägen lång att gå. Hästskjuts finns, tar ungefär lika lång tid som apostlahästarna. Just nu är det lugnt i Kanalhamnen. Hagatorget ser tomt ut så här dags, så när som på några tält och fyrkantiga halmbalar. Skönbergagatan och många andra gator flaggar glatt och Habibas cafépersonal tänder veden i eldkorgen i förhoppning om att några frusna själar vill slå sig ner på uteserveringen. Örtagården står öppen och gör reklam för lördagens medeltidssoppa.

Det är lugnt under träden i Brunnsparken. Några tar för sig av maten. Någon träffar sitt mål med yxa. Någon plockar med nyskördade morötter på marknaden. Var är alla? Innanför det höga planket, hästar och ryttare tävlar med eld och vapen på Tornerbanan. Nytt för året är att alla åskådare sitter på ena sidan.

 


Skördemarknad i Brunnsparken. Äpplen, morötter och honung.

 

En tät halvcirkel följer akrobaterna Pest & Koleras (”med en släng av Tyfus” står det på en skylt) vådliga luftsprång och halsbrytande. För att inte tala om alla verbala överdrifter. Från publiken vid Rådhustorgets utmarker hämtas Isak, Jocke, Alex och Cornelia. Eldfängda är de också.

– Vet ni varför en gycklares mössa är magisk? För att då försvinner halva publiken, säger de.

Tricket lyckas men alla barnen flockas och lägger sina slantar i mössorna. Men nu sätter hungern åt. Rådhustorget är mat-torget framför andra, även om restauranger och caféer lockar med trubadurer, magiker och gycklare.

– Vi säljer biljetter till Tornérspelet och Eldshowen. Och delar ut Gästabudsbroschyrer förstås, svarar Therese Rahmel i Infotältet på frågan om vad folk frågar mest om. Gästabudspiga är hennes titel denna helg, till vardags arbetar hon på Turistbyrån.

 


Nutid möter dåtid under Söderköpings Gästabud. Många klär upp sig i finaste medeltidsdräkt.

 

– Vi startar från scratch varje år, vi får 80.000 från kommunen, berättar näringslivssamordnaren Barbro Mellqvist. Hon är en viktig spelare i Söderköping året om men Gästabudet är ett av hennes skötebarn. Hon räknar upp hur mycket företagen bidrar med: en hel del pengar men också med sand till tornerbanan, plank, elkablar, transporter, schaktning och handgångna män och kvinnor.

– Det är jättetrevlig stämning. Tillsammans bygger vi Söderköping. Gästabudet är ett gemenskapsprojekt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPING

(28) 29 – 31 augusti 2014
Söderköpings Gästabud

NoMeMus Nordisk festival för medeltida musik

29/8 Kyrkparken
Invigning med tal, upptåg och tornerspelets riddare till häst
31/8 Kyrkparken
Avslutning med gyckel och musik

LÄNKAR
NoMeMus hemsida
Söderköpings Gästabud hemsida program-pdf
2014 års Gästabud öppnar idag reportage Kultursidan.nu 29/8 2014
NoMeMus tjuvstartar årets Gästabud reportage Kultursidan.nu 28/8 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.