• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Elvis-fan ställer ut på Uppfinnaremuseum

Såklart man har en Elvis-jacka om man är ett äkta Elvis-fan.

 

Birger Jarl och Valdemar I anfäder till Elvis

 

När Svenskt Uppfinnaremuseum sätter upp en utställning om Elvis på så är naturligtvis rubriken Vem uppfann Elvis Presley? väl vald. Det är Elvisexperten Göran Druid som fyller lokalerna på Malmgatan 5 till bristningsgränsen med föremål och historia om Elvis Presley. Inklusive den svenska – Göran Druid går nämligen så långt tillbaka som till år 1210 – 1266 och Sveriges konung Valdemar I Birgersson, son till den mäktiga Birger Jarl. En släkttavla berättar att rockens kung Elvis är i led 21 i den släkten! Via en rad europeiska kungligheter under medeltid och renässans.

I en skrift som man kan köpa för ett par guldtior berättas också historien kring Elvis själv med start 1909 då hans blivande manager föddes, vilket skulle kunna vara ett svar på utställningens fråga. Sedan finns andra, nog så viktiga, årtal och datum listade: från Elvis födelse 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi fram till den 16 augusti 1977 då rockkungen hittades livlös i Graceland, Memphis, Tennessee.

 


Generös berättare. Göran Druid kan – förstås – historen bakom varje föremål i sin samling.

 

Göran Druids samling är stor, utställningen är bara en liten del – det fanns inte plats för mera i utställningslokalen. Ändå så är väl cirka 2.000 föremål på plats. Det började när Göran Druid som musikintresserad 12-åring lyssnade på Radio Luxemburg i mitten av 1950-talet och fastnade för Elvis sång och musik. Snart växte intresset för Elvis som person och det som hände runt om kring honom. Inte bara musiken utan tidningar, böcker och prylar med anknytning till idolen kom in i bilden.

I dag kan Göran Druid räknas som en Elvisexpert utöver det vanliga. Man kan säga att Elvis är en del av Göran Druid och det bekräftas när han detaljerat berättar om de bilder och föremål som finns i utställningen.

Göran, som flyttat tillbaka till Norrköping efter 25 år i Norge 25 år där han hade eget företag. Där var han också konsulent till norska Elvisklubben som har 5.000 medlemmar. En höjdpunkt var hedersuppdraget som konferencier i norsk TV vid en show som tillägnades Elvis Presley 1995.

 


Rock around the clock.

 

Många besökare, flera riktiga Elvisfans, var på plats när Ann Dohse, ordförande i föreningen Svenskt  uppfinnarmuseum, klippte av ett rött snöre och därigenom invigde utställningen på onsdagen. Mingel, snacks och lite ”Elvismat” bjöds det också på liksom ett föredrag av Göran Druid. Föredraget kommer i repris under utställningsperioden.

Vem uppfann då Elvis? ”Överste” Tom Parker, född i Nederländerna var Elvis manager från augusti 1955 då sångarens karriär tog fart i och med förflyttningen till stora skivbolaget RCA Victor.

Men stjärnans ursprunglige upptäckare – av rösten – och uppfinnare – odlare av talangen – är snarare Sam Philips, ägare till inspelningsstudion Sun Records i Memphis. Dit en 18-årig lastbilschaufför och elektriker med fyra dollar i handen steg in en dag år 1953 för att sjunga in två låtar – My Happiness och That’s When Your Heartaches Begin – som en födelsedagspresent till sin mamma. När han återkom året därpå för att göra ytterligare en skiva tipsade inspelningsteknikern sin chef. Resten är rockhistoria.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

SVENSKT UPPFINNAREMUSEUM Norrköping

1 – 31 januari 2014
Vem uppfann Elvis Presley?
Prod: Göran Druid

PROGRAM
19 januari 2014 kl 12.30
Föredrag av Göran Druid

LÄNKAR
Elvis Presley wiki
Elvis forever (svensk officiell fanklubb) hemsida
Tidskriften Elvis (svensk officiell fanklubb) hemsida
Flaming star (norsk fanklubb) hemsida
Svenskt uppfinnaremuseum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639578853085″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.