• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Garv åt gravhumor i nyårsrevyn (recension)

Hemlösa. Ett av numren med kommunal anspelning handlar om skeletten som grävts upp i Hörsalsparken.

 

”Existerar SJ?” – ”Det är det ingen som vet.”

 

För femtio år sedan skrattade svenska folket cirka 20 minuter om dagen, idag är vi nere i 4 minuter om dagen. Det är inte bra! Det är dags att göra något åt detta, menar gänget bakom Chopp Event som på fredagskvällen hade premiär på sin nyårsrevy Skrattbrand på Grand.

I innehållsdeklarationen för revyn (ett bildspel), sägs att revyn skall handla om kommunen, kärleken, könet samt kungligheter. Titeln Skrattbrand på Grand kommer sig av att det varit flera allvarliga bränder i staden under året som gått. Blå Huset-branden var en, Färgargården en annan. Men inte något nummer handlar sen om detta.

Det är en tämligen tjatig inledning. Man tjatar helt enkelt om tjat. Tjatandet mynnar dock ut i en sång där vi i publiken inbjuds att sjunga med:

Skrattbrand på Grand
en eld som är full i fan
Vi eggar med fniss och flabb

Melodin är Lasse Berghagens Sträck ut din hand. Så där, då har man lyckats få igång publiken. En kvinna långt fram i publiken skrattar sedan hysteriskt precis hela tiden revyn igenom.

 


Selfie. Johan Ringström med sitt favoritmotiv i mobilkamerans fokus.

 

Carina Perenkranz och Pernilla Parszyk sjunger en sång, jag gissar att det är den låten de hade tänkt ställa upp i Melodifestivalen med (Nej, det är det inte, Det är den låt de skickade in förra året. Red:s anm.). Men, som jag antar att de flesta känner till, fick de ju inte ställa upp på grund av att de båda är med i reklamfilmer för kabeltvbolaget Com Hem. Om det var den låten, så kan jag väl säga som så, att jag tror knappast de hade vunnit med den låten, men de hade nog gått till andra chansen.

Så kommer hela revyns absolut bästa nummer. Det är Johan Ringström som sjunger om vårt beroende av våra mobiler. Det han sjunger är så sant att man skrattar medkännande och inser hur korkat det egentligen är att vi håller på som vi gör.

Ett annat riktigt bra nummer är Barnvakten, när kungen passar lilla Estelle, medan mamma Viktoria, pappa Daniel och drottning Silvia är i väg på ett viktigt möte. Mattias Schönbeck som gör rollen som kungen är strålande.

 


Sverige. Hela ensemblen med Mattias Schönbeck i spetsen sjunger för kung och fosterland – till tonerna av Rule Britannia.

 

Vad jag tyckte var de bästa numren, tyckte uppenbarligen inte den övriga publiken var det bästa. Nej, om man skall döma av applåderna så kom kvällens längsta applåd efter numret I väntan på… som handlade om SJ:s så ofta försenade tåg. Om de alls kommer…:

– Existerar SJ?
– Det är det ingen som vet…

På andra plats om man skall döma av applåderna kom Vem är Svenne?, där Lotta Källström gör rollen som en bedagad dam som fått ragg på en karl, som sedan hastigt försvinner när hon besöka toa. Så hon nu är ”onödig”.

Nå, så får vi med alla de ingredienser som utlovats i innehållsdeklarationer. Kärlek, ja dels i numret Babyfotografen, i Faran med att lira kort samt i Den rätta svingen. Könet, i exempelvis Fotbollsmorsor och Kungligheter i Barnvakten. Och Kommunen i Gravallvarligt, som skämtar om att skeletten i Hörsalsparkens gamla kyrkogård blivit gravlösa samt i Vicky Vildsvin där svinet tänker sig att ta en plats någonstans i Rådhuset, det är ändå ingen som märker någon skillnad.

 


Maskerad. Lotta Källström i Den rätta svingen.

 

De är oerhört skickliga i Chopp Event och visst bjuder revyn på många skratt. Skämten är dock tämligen lättköpta och förutsägbara emellanåt. Jag tycker dessutom att denna revy var alldeles för snäll. Inga elakheter om kommunen (roliga elakheter talar jag om) och inga elakheter om saker som timat under året.

Men trots mina kritiska ord är det en revy väl värd att se. Och jag måste verkligen imponeras av Carina Perenkranz, tjejen som aldrig ger upp.

Text: Eva Lindblad
Foto: Sven Åke Molund

BRÅVIKSSALEN, GRAND HOTEL Norrköping

10 – 25 januari 2014
Skrattbrand på Grand
Iscensättning: Carina Perenkranz, ensemblen samt Anders Håkansson (showdoktor)

Ljud: Magnus Jonsson
Ljus: Per-Magnus Lilja (ljussättning med Carina Perenkranz)
Sömnad: Siw Backman och Carina Perenkranz
Texter: Carina Perenkranz, Lotta Källström, Anna Bromee, Sösdalarevyn, Staffan Bjerstedt
Prod: Carina Perenkranz, Chopp event

MEDVERKANDE
Carina Perenkranz, Pernilla Parszyk, Lotta Källström,
Mattias Schönbeck, Lars Fager och Johan Ringström

LÄNKAR
Chopp event hemsida
De laddar för Skrattbrand på Grand reportage Kultursidan.nu 7/1 2014

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639649482444″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.