• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Papagena sjunger Beatles med publiken

Över generationsgränserna. Erik Törner och Tjåsa Gusfors medverkar i Papagenas nya föreställning Come together.

 

”Tur att man inte har alla resurser”

 

Med 1800-talets modellteater, 1900-talets mest kända musikskatt och dubbla berättelser om livet och kärleken presenterar teatergruppen Papagena sitt nya pjäsprojekt. Alla får sjunga med i sing-a-long-föreställningen Come together som presenterar Beatles musik för den unga generationen och öppnar minnenas slussportar för de som var unga på 1960- och 1970-talen.

– Jag är mer Abba-generationen, erkänner Tjåsa Gusfors, drivande motor i Papagena. Men jag har alltid gillat Beatles musik. Fast Erik vet ju precis vilken period låtarna kommer från.

Nu har även hon fördjupat sig i låtarna, pluggat texter och andrastämmor. Och lärt sig några nya, mindre kända låtar. Favoriten är I’ve just seen a face med refrängen ”Falling, yes I am falling”.

 


Mångkunnig. Erik har ett bluesband. I vår är han med i musikalen Svenskbyborna på Gotlands länsteater. Han har också jobbat som lärare. Och så var det det här med Beatles…

 

– Jag pluggade musik tillsammans med Tjåsas son Hannes på Åsa folkhögskola, berättar Erik Törner. Efter ett tag lärde han känna kompisens mamma Tjåsa och upptäckte att båda gillade Beatles musik. Tjåsa kläckte idén: en sing-a-long-föreställning med modellteater för ungdomar och vuxna, som är en ny målgrupp för Papagena.

– Det är ett så udda koncept att vi inte vetat raka vägen, säger Tjåsa Gusfors även om hon i Papagena gjort både sing-a-longföreställningar och spelat modellteater om än inte samtidigt.

Regissören Eva Ahremalm som arbetade med En annan Askunge, Papagenas förra uppsättning, kallades in till projektet. Hon uppskattar att Tjåsa är öppen för att bryta gränser och bygga nytt.

– Men jag upptäckte att jag själv hade fördomar. Hur ska det gå med en så ung kille, tänkte jag? Men så träffade jag Erik och blev jätteförtjust, säger Eva.

 


Lucy och Peter möts i Liverpool. Han följer med henne hem.

 

Med start i mars 2013 spånade trion på storyn om ung kärlek på Beatles tid. Tjåsa Gusfors och Eva Ahremalm står för manus som till stor del bygger på improviserat material. Erik Törner har huvudansvaret för musikarrangemangen. Först tänkte de sig att ha ett helt band på scenen, den idén krympte raskt till två skådespelare.

– Det är tur att man inte har alla resurser, kommenterar Eva Ahremalm.

Tjåsa Gusfors har själv tillverkat modellteatern med dockor och ”otroligt många scenerier”, alltså fondbilder som hissas ner och upp allteftersom figurerna byter miljö.

– Det var jättepopulärt med modellteater på 1800-talet, det var vanligt i de fina familjerna att sätta upp skådespel hemma. Men det känns mycket 2014 också nu när serietecknandet fått en revival, säger hon entusiastiskt. Modellteater är som serier fast i 3D.

 


Flerbottnad berättelse. Regissören Eva Ahremalm har huvudansvaret för att ge föreställningen driv och djup.

 

– Det som utspelas mellan Gun och Love är lika spännande som Lucys och Peters kärlekshistoria, säger Eva Ahremalm och förklarar att det alltså inte är Tjåsa och Erik utan deras rollfigurer Gun och Love som berättar om det unga paret som träffas i Liverpool.

Under pressvisningens smakprov hörs att Gun talar finlandssvenska. Hon har blivit av med jobbet och tar upp sin och makens gamla Beatlesföreställning, men eftersom mannen är död måste hon hitta en ny partner.

– Vi forskade på scenen, hon var inte finlandssvensk från början, kommenterar Eva Ahremalm. Med den här dialekten kunde hon blomma ut men ändå vara jordad, lite karg och krass.

 


Vacker musikinramning. Tjåsa Gusfors spelar Gun som på sitt sätt lever kvar i 1980-talet då hon och maken Ove turnerade med sin föreställning.

 

De ursprungligen 45 låtar som bara ”måste” vara med har skurits ner till omkring 20. Vid sidan av modellteatern står den vackra ram där Gun visar texterna. Men alla låtar är inte sing-a-long, en del används som ”konserter”, andra blir bara korta kommentarer lite vid sidan om.

– Man måste inte sjunga med. Vill man bara lyssna så går det bra det också.

Come together har gjorts både med tanke på ungdomar, som ofta känner igen äldre generationers favoritmusik, och en äldre publik. Premiär i Dynamos konsertsal i helgen inkluderar mat (vegetariskt från ”Smedstorpmaffian”), föreställning, efterfest med tidstypisk dansmusik och en överraskning. Föreställningen återkommer längre fram i vår.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DYNAMO Norrköping

17-18 januari 2014 kl 19.30
Come together
Sing-a-long-föreställning med Beatlesmusik
Manus: Eva Ahremalm & Tjåsa Gusfors

Regi: Eva Ahremalm

Musik/ljud: Beatles med arr. av Erik Törner.
Scenografi & Kostym: Tjåsa Gusfors & Linden Carter
Prod: Papagena

MEDVERKANDE
Tjåsa Gusfors och Erik Törner

LÄNKAR
Dynamo hemsida
Papagena hemsida
FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639620747004″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.