• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Inbäddad i Ett grumligt spektakel

Cromat potpurri. Nästan hela ensemblen är med i nyårsrevyns genomgång av muddringsspektaklet i Valdemarsviken. Lättsamt och elegant, signerat Bengt Otto Ottosson.

 

”Jag lär mig att våga släppa kontrollen”

 

Två timmar bakom kulisserna i folkets hus i Valdemarsvik ger utdelning i form av ny kunskap. Som att sommarjobbet hos Chopp event i Norrköping gav Cecilia Flenhagen biljett till revyscenen. Och att Nöjeskarusellens ankare Mimmi Trysberg vill få in fler lokala förmågor i Valdemarsviks revygäng. På kvällen är stämningen varm i salongen.

Inbäddad kallas det när journalister får följa med militära aktörer ut i krig. Tredje kvällen efter premiären åker vi med Pontus Helander från Chopp event till Folkets hus i Valdemarsvik. Än en gång ska han och ensemblen erövra Valdemarsviksborna. Med lättsamma skämt om det som timat i Valdemarsvik och övriga riket under det gångna året.

 


Socialtjänst. Mimmi Trysberg, som socialsekreterare, får veta sin plats när skilsmässoparet Jörgen Malmström och Camilla Andersson surnar till.

 

– Vi hjälpte sonen med flytten i Göteborg när Carina Perenkranz ringde. Hon ville göra något ihop med oss i Nöjeskarusellen, minns Mimmi Trysberg.

Till min lycka! Tänk att få ha en fritidssysselsättning som ger energi och som folk vill komma och titta på.

Revyn var en del av samhället och Mimmi, som ”bara” varit med sedan 1987 tyckte det var tråkigt när Nöjeskarusellen 2004 lade ner nyårsrevyn. Flera av de ledande hade slutat efter att ha dragit stora lass under många år. Då var allt material hemproducerat, alla texter och musikarrangemang. Orken räckte bara till somrarnas Karnebåtfestival med sillbord och underhållning.

Men det var då och där på Karnebåtfestivalen som artisten Carina Perenkranz lärde känna Mimmi Trysberg och fick veta att det fanns amatörer med stort revyintresse.

– Nu köper vi in regin och nummer när vi behöver det, annars jobbar alla ideellt. Blir det något netto går det in Nöjeskarusellens andra arrangemang. Det är bra för Valdemarsvik, bra för samhället.

 


Kaxiga killar. Albin Märsund och Pontus Helander breder ut sig.

 

Sedan tre år samproducerar alltså Chopp event och Nöjeskarusellen nyårsrevyn i Valdemarsvik. Carina Perenkranz och Pontus Helander turas om att regissera och kompletterar de lokala amatörskådespelarna med talanger från Norrköping. Christoffer Perenkranz, Jhimmie Bjurdén, Linnea Källström har alla varit här. I år återkommer Pelle Andersson, i sällskap med dottern Natalie och Cecilia Flenhagen.

Inslaget av icke Valdemarsviksbor får inte bli för stort, en lokalrevy ska kännas som hemma för publiken. Mimmi Trysberg och Nöjeskarusellens ordförande Fredrik Höglund ser gärna lokala nytillskott både på och bakom scenen. Ett oväntat sådant är Albin Märsund, en ung man med rejäl glugg mellan tänderna.

– Albin är som en galjonsfigur för årets revy. Det är ett nytt grepp, egentligen har vi 18-årsgräns. Det får inte bli så att han är med för att vara gullig, påpekar Mimmi Trysberg.

 


I sminklogen. Cecilia Flenhagen lägger puder. I bakgrunden Natalie Andersson.

 

 – Jag lär mig att våga släppa kontrollen, att köra och ge järnet. Om rösten spricker – ja då spricker den. Cecilia Flenhagen från Svärtinge är just en sådan talang som Chopp event ger möjligheten att pröva på revy. Nu sitter hon framför spegeln i sminklogen inför kvällens föreställning.

Att Cecilia, som går sista året på musikgymnasium, skulle ge sig in i branschen var annars otippat. Hon drillar mest på Mozartarior med sin höga sopran och vill bli konsertsångerska. Inte att undra på att hon ser Malena Ernman, ”en driven stark kvinna”, som sin främsta förebild.

– Det är kul, en utmaning. Mozart är ingen enkel musik, inget som man bränner av första gången. Fast jag föredrar att sjunga svenskt. Min plats på jorden av Py Bäckman, den fick jag Unga begåvningar-stipendiet för.

Cecilia Flenhagen har stor scenvana från Brådtom sluss, där hon tillsammans med mormor Mona Elweroth varit med ”så länge jag kan minnas”. Med mormor har hon också uppträtt i många andra sammanhang. Och nu i december valdes Cecilia till Norrköpings lucia, ett hedersuppdrag och en dröm som blev verklighet.

 


Utanför bekvämlighetszonen. Cecilia Flenhagen inte bara sjunger i ett ovant röstläge i Beoyoncélåten En enda natt, hon dansar också.

 

Publiken fyller Folkets hus salong och bubblar förväntansfullt. Ljuset släcks och ett huvud sticker fram ur ridån. Albin Märsund möter publiken och introducerar övriga ensemblen. Det är mycket sång, ofta nya texter till redan kända melodier. Det är roligt, omväxlande och med en starkt lokal känsla, med små justeringar förankras även inköpta nummer. Ljussättningen ger stämning, med bra mikrofoner når alla röster ut och stora bildprojektioner utgör scenografin så när som på ett par stolar.

Fyndigt över generationerna gnabbas Albin och Pontus om vem som är bäst, båda lämnar scenen lika säkra på sin sak. Albin spelar barn i familjen i ytterligare ett nummer utöver de stora ensemblenumren. Ja, han slipper vara ”gullig”.

Cecilia Flenhagen är i elden desto flitigare, hon är med i åtta nummer. Hennes stora insats, ensam i strålkastarljuset, är Beyoncés (en annan av hennes förebilder) One night only. På svenska blir det En enda natt och Cecilia inte bara sjunger, hon dansar också.

Mimmi Trysberg tar ton gång efter annan, hon spelar kvinna, man och kärring. På första raden sitter make, dotter, svärson och barnbarn, varav de tre förstnämnda skrivit hennes långa monolog. Hennes egen del av Valdemarsvik.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Hjalmar Mårdh

FOLKETS HUS Valdemarsvik

5–25 januari 2014
Ett grumligt spektakel

Texter: Pontus Helander, Trysberg, Trysberg & Trysberg, Bengt Otto Ottosson, Camilla Andersson, Fredrik Törnberg och Jörgen Malmström m fl
Regi: Pontus Helander
Koreografi och sånginstudering: Louice Ottosson
Prod: Nöjeskarusellen och Chopp event

MEDVERKANDE
Valdemarsviksbor: Mimmi Trysberg, Jörgen Malmström, Camilla Andersson, Albin Märsund (på film Magnus Höjer, sommarboende i Gryt)
Norrköpingsbor: Pontus Helander, Pelle Andersson, Cecilia Flenhagen, Natalie Andersson

LÄNKAR
Chopp event hemsida
Nöjeskarusellen hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639682460454″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.