• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Akvareller på Kreativt Kontor & Galleri

Blåsippsbacke. Gebbe Björkmans akvarell lockar med ljusare tider.

 

Vinterlandskap och bykstuga

 

Vinterlandskap. Gebbe Björkmans stora akvareller blir huvudnumret när galleristen Robert Zetterberg stuvar om. Störst är motivet med solen som värmer himlens ljusa blå till gult och rosa bak vita björkstammar. I galleriets lilla skyltfönster berättar en blåsippsbacke om den vår som komma skall.

Gebbe Björkman bor i Ödeshög, hans naturstudier vittnar om intresse för landskapet kring Omberg; själva bergsknallen, odlingslandskapet, och en flock(!) havsörnar vid Tåkern.

 


”Epilog” av Ulf Ekervik. Såna här bykstugor ser man lite här och var, intill åar och bäckar, eller i skärgården. Om man har ögonen för skönheten i förfallet.

 

Mogatakonstnären Ulf Ekervik visar flödande naturstudier och fina torrnålsgravyrer i det mindre formatet. Han har just lämnat in sina nio verk och har inte hunnit lämna Knäppingsborgsgatan när vi kommer in.

– Jag är jätteglad att ni kontaktade mig, säger han med värme till galleristen.

De sex akvarellerna är små impressioner. Naturstudier, så nära att de blir flödande abstraktioner. Några torra strån skulle lika gärna kunna teckna en båt med segel.

– Man vet aldrig förrän det torkat hur det blir, säger konstnären enkelt. Här är intryck från E22:an. Jag åker däremellan.

Tre små torrnålsgravyrer bjuder han också på. Epilog är titeln till en minst sagt förfallen bykstuga med brutet tak, svärtan på skuggsidan är djup.

– Jag gör mest torrnålsgravyr, inte så mycket etsningar längre. Jag vill slippa syrorna, utom om jag använder det i undervisningssyfte, säger Ulf Ekervik och berättar entusiastiskt om korta pröva på-kurser för konstintresserade hemma i verkstan i Mogata.

Kurs hade han också på äldreboendet Granen nyligen där han dels ställde ut, dels lät de boende pröva grafik. Plåtarna tog han hem, lade i syrabadet och tryckte upp bilder som fick hänga med på utställningen.

 


Trivsamt i det lilla galleriet. Bakom Ulf Ekervik och Robert Zetterberg ses verk av Karin Klöör, Per Josefsson och Kerstin Danielsson.

 

Kreativt Kontor & Galleri startade i oktober 2013. Inriktningen är att vara ett fönster för regionala konstnärer. Tanken är också att det ska vara viss rörelse i galleriet. Kvar sedan tidigare är minitavlor av Per Josefsson, tovade ting av Chatarina Jansson Blomster. Dessutom finns verk av Kerstin Danielsson och Karin Klöör som kom in i halvtid och som också får vara kvar ett tag. På väg in är Marie Juslin som ställde ut hos grannen Popsi förra året.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

KREATIVT KONTOR & GALLERI Norrköping

Vernissage 15 januari 2014 kl 18
Gebbe Björkman
Ulf Ekervik
m.fl.

LÄNKAR
Kreativt Kontor & Galleri Facebook
Kreativt kontor öppnar galleri reportage Kultursidan.nu 24/10 2013

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639771515365″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.