• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Deckardebut med lågmäld humor

Veronicas catering

Veronicas catering av Lilian Westlin och Louise Bonta.

 

Mer spänning och komplexitet nästa gång

 

Veronicas catering är en deckare som utspelar sig i Norrköpingsmiljö. Författarna heter Lilian Westlin och Louise Bonta och boken är deras debut i deckarvärlden.

Veronica har tidigare varit forskare men har nu slagit om och startat en cateringfirma. Redan på första uppdraget går allting snett. En av gästerna faller plötsligt död ihop vid matbordet på en fest i Abborreberg. Inledningen rymmer dramatik och innan man kan utesluta att den döde fått i sig något olämpligt via maten står firmans varande på spel.

Därefter följer Veronicas engagemang i utredningen, eller snarare i hennes egen utredning, som sker parallellt med polisens. Eftersom polisen inte gör mycket väsen av sig i boken när det gäller resultaten av utredningen är det Veronicas förehavanden som vi i första hand får följa. En lågmäld humor och ett resande i Norrköpings innerstad tar vid. Många är igenkännandets leenden men det är ändock en transportsträcka rätt fram till sista kapitlet där dramatiken återigen infinner sig.

Avsnittet mellan första kapitlet och slutet på boken ter sig för långt för att vara i min smak. Veronica berättar vad som försiggår i jag-form. Kanske hade man kunnat lägga in ett litet mord till eller något annat som höjer spänningen. Eller varför inte gå in i några andra av bokens huvudpersoner för att göra bilden lite mer komplex och därmed också mer spännande. Man hade då varit tvungen att skriva som en allvetande författare. De logiska resonemangen håller men de håller inte spänningen uppe.

Hur som helst är boken lite småputtrig, igenkänningsfaktorn av Norrköpings stad stor och den har en lågmäld humor. Det är bara att köra på – gärna med lite mer spänning och komplexitet nästa gång.

Text: Carina Johansson

DECKARE

Veronicas Catering
av Lilian Westlin och Louise Bonta

Idus förlag 2013

LÄNKAR
Lilian Westlin hemsida
Louise Bonta hemsida
Provläs provläs
Idus förlag hemsida
Deckarkvinnorna som gjorde lappkast reportage 19/12 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.