• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sjömän i bild på Arbetets museum

Skrubba däck med relingen som horisont. Snart finns det inga svenska sjömän kvar, bara högre befäl. Bilden ingår i Stefan F Lindbergs fotoutställning Sjömän på Arbetets museum.

 

Ett yrke på väg bort från Sverige

 

Hela våning 7 på Arbetets Museum präglas nu av sjömän i två olika utställningar. Sedan någon vecka visas en utställning om sjömäns tatueringar och på lördag öppnas utställningen Sjömän som berättar om sjömännens liv till sjöss.

Det är nu 30 år sedan fotografen Stefan F Lindberg första gången dokumenterade sjömanslivet ombord. Han gav ut boken Sjömän med text av författaren Ove Allansson. Åter har Stefan F Lindberg under ett par års tid följt med tjugotalet fartyg runt om på världshaven och dokumenterat livet ombord. Vid senaste årsskiftet kom Sjömän II ut med texter av journalisten Lennart Johnsson, Ove Allansson och Anders Lindström som tidigare varit generaldirektör för Sjöfartsverket.

 


Dokumentärfotograf. Stefan F Lindberg har samarbetat med journalisten Lennart Johnsson som intervjuat sjömän och står för utställningens texter.

 

Bilderna i utställningen återfinns i den nya boken och skildrar det nutida livet ombord. Skillnaden mellan hur det var för 40 år sedan och nu är påtaglig. Både yrket och livsstilen har förändrats väsentligt. Supandet ombord är borta liksom mycket av det sociala livet. Internet och mobiltelefoner har fått en viktig roll och medger täta kontakter med familj och vänner, men också tittande på TV och film. Arbetets ombord är fortfarande i hög grad manuellt men besättningarna har blivit mera slimmade.

Stefan F Lindberg konstaterar att sjömansyrket är på väg att försvinna från Sverige då allt flera fartyg flaggas ut till andra länder – framför allt till låglöneländer. Att göra en liknande dokumentär om svenska sjömän om 5 – 10 år tror han  är ogörligt. Bilderna och boken kanske blir den sista samtida dokumentationen av svenska sjömän och deras liv.

Bilderna är fotograferade med en Nikon D700-kamera med en zoom på 24-70 mm. Befintligt ljus vill fotografen använda då bilderna blir naturligare än med blixt.

Stefan F Lindberg utbildade sig till fotograf på Christer Strömholms fotoskola och arbetar som dokumentärfotograf. Han undervisar i bildkunskap vid Stockholms Universitet och i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har även givit ut läroböcker i ämnet.

 


Utställningen finns högst upp i Arbetets museum. Den delar våningsplan 7 med utställningen om tatueringar, också där med fokus på sjömän.

 

Utställningen öppnar lördag den 1 februari med invigs först den 8 februari då Arbetets Museum har familjedag. Både utställningen om sjömäns tatueringar och denna invigs samtidigt av Sjöfartsverkets nuvarande generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl.
Text och foto: Sven Åke Molund

ARBETETS MUSEUM Norrköping

1 februari – 18 maj  2014
Invigning 8 februari
Sjömän
Stefan F Lindberg – foto

Lennart Johnsson – text

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Sjömän II på Breakwater publishing förlag
Hudnära symbolik på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 16/1 2014

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640326196425″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.