• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peters kärleks-app till OS i Sotji

Start flashing. Nu kan alla som har en Android mobiltelefon demonstrera för mänskliga rättigheter med regnbågsflaggans färger. Snart kan alla andra smartphoneinnehavare också göra det.

 

LoveFlash – för allas rättigheter

 

Norrköpingsdesignern Peter Mäkelä vill ge alla möjligheten att visa sin åsikt om Rysslands anti-gay-lagstiftning som försvårat livet för många män och kvinnor i landet. Trycket ökar med OS i Sotji – och med Peters mobilapp LoveFlash. Den finns för Android på Google play medan Itunes/App Store dragit ut på tiden.

– App Store hjälpte till att skynda på processen med godkännande. Helt plötsligt drog de tillbaka godkännandet och nekade med en otroligt märklig förklaring… , säger Peter Mäkelä i en mejlintervju på fredagen.

Förklaringen från Apple som äger iTunes/App store lyder: ”apps may be rejected, particularly if there are many of them, such as fart, burp, flashlight, and Kama sutra apps.” Enkelt översatt kan App store vända tummen ner för appar som innehåller många pruttar, rap, blinkande ljus och bilder med sexuellt innehåll.

 


Vi tror på kärlek. Oavsett sexuell läggning. En del personer och länder gör det inte. Låt oss göra något åt den saken!

 

Den idérike designern har även tidigare engagerat sig för hbtq-frågor i sitt arbete. Så steget till att utveckla världens första(?) mobildemonstration för mänskliga rättigheter var inte så långt. Ett budskap om kärlek från Norrköping till Sotji och hela världen.

Tillsammans med kollegorna Sami Ouerdani, som är Peters bror och som kläckte själva idén, Johan Sjölund och Carl Bergund har han utvecklat den lilla regnbågslysande gratisappen, som även finns som film på Youtube. De fem OS-ringarna har förvandlats till hjärtan och när man kör igång den lyser regnbågens alla färger mellan bilderna i bildspelet. Gruppen The Confusions har bidragit med låten Let’s get naked.

– Det känns som ett viktigt budskap, vad är bättre än under världen största sammankomst, OS!, menar Peter Mäkelä. Vi hoppas att ”LoveFlashandet” ökar för varje dag under hela spelen. Så det blir mer och mer tydligt vad vi ute i världen tycker om Rysslands syn på mänskliga rättigheter och deras antigaylagar.

– Vi människor har ett behov av vara med den person som betyder något, oavsett nationalitet, tro eller sexuell läggning. Vi kan och bör följa vårt hjärta, för att kunna känna oss hela. Det är så vi utvecklas som människor. Så har det alltid varit och kommer att förbli, konstaterar Peter Mäkelä.

– Så vi hoppas på att iTunes/App Store ska inse vikten av detta och godkänna den.

Designern har lagt upp en informationsfilm om LoveFlash på Youtube, där han också har lagt in Apples förklaring.

 


Peter Mäkeläs informationsfilm om LoveFlash på YouTube. 4 min

 

På lördagsförmiddagen meddelar Peter Mäkelä att gruppen bakom appen kommit på en lösning som kringgår problemet. Om nu inte Apple ändrar sig och godkänner appen.

– Vi kommer att bygga en webbsida som flashar när man går in på adressen. Där kommer man att få en fråga om man vill lägga en ikon på skrivbordet. Då kommer det att bli rätt likt originalidén. Och vi slipper Apples krångliga och oförstående process.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Bild/film: Peter Mäkelä

LOVEFLASH

Produktion: Peter Mäkelä

Sami Ouerdani – idé
Peter Mäkelä – design och film
The Confusions – musik
Johan Sjösten – iPhoneprogrammering
Carl Berglund – Androidprogrammering

LÄNKAR
LoveFlash App store
LoveFlash Google play
LoveFlash infofilm YouTube
Peter Mäkelä hemsida

FLER BILDER FRÅN PETER MÄKELÄ – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640666556795″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.