• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu snurrar Danskarusellen

Energipaket. Vita toppar och svängande hår. Inte mycket stod still när Dance NRJ släppte lös sin energi.

 

Show och dansglädje

 

I Hageby fritidsgård blinkade discoljuset till musikens dunkande. Två gäng dansade, ytterkläderna slängda i en stor gemensam hög innanför ringen. En signal och spontandansen upphörde. Allt fokus på scenen. ”Och nästa grupp är…”

Tävling. Men också show och dansglädje. 51 deltagare i 12 dansgrupper turades om på scenen i Studiefrämjandets danstävling Danskarusellen som snurrade igång i fredags på Hageby fritidsgård i Norrköping. Juryn skrev så pennorna glödde och bedömde koreografi och teknik. Publiken jublade och dansade. Efter fredagskvällens inledning – Showcase – dansar grupperna vidare i mindre grupper runt om i länet. På de sättet lär de känna varandra.

Bakom Danskarusellen står Studiefrämjandet som helt enkelt kopierat upplägget till sin egen musiktävling Livekarusellen. Huvudsyftet med karusellen är att ge dansare fler scentillfällen för att möta en publik och träffa andra inom branschen. Alla dansare är garanterade minst tre scentillfällen plus eventuell finalplats.

 


Rörigt kompisgäng? Nej A2D vars show innehöll ett fullständigt battlepaket.

 

Konferencieren Patrik Hyberts slussar fram den ena dansgruppen efter den andra. Dance NRJ, ett stort gäng med vita toppar och hög energi ger järnet. Följda av Esteem, charmigt oortodoxa i show/dancehall, och slipade A2D som genomför en hiphop/dancehall-show med fullständigt battlepaketet. Alla tre grupper från Norrköping. Publiken jublar generöst, och när grupperna kliver av scenen blir de en del av massan på golvet.

Mellan varje uppträdande följer en sju minuter lång paus. Juryn måste nämligen ha tid att skriva. Från balkongen har de tre jurymedlemmarna Malin Pettersson, Pascal Behnan och Wendela Bonnevier god utsikt över scenen och publiken som stående/dansande fyller golvet i fritidsgårdens stora sal.

– Vi sätter poäng för koreografi, visuellt genomförande, tekniskt genomförande och framförandet som helhet, förklarar Wendela Bonnevier. Hon är 18 år och gymnasist och därmed juryns yngsta medlem. Men har stor danserfarenhet med hiphop som specialitet.

– Jag har dansat sedan jag var 7 år och går nu på Dansakademin för att utvecklas. Och så leder jag dansgrupper på Studiefrämjandet.

 


Juryn. Närmast sitter Vendela Bonnevier.

 

Jag smygkikar, poängen sätts raskt, sällan ses jurymedlemmarna tveka. Ibland bläddrar någon tillbaka för att jämföra med en tidigare bedömning. De skriver också. Dansgrupperna ska få tips om vad de kan göra för att utvecklas under tävlingens gång.

Även publiken röstar, man får lägga sin röst på två dansgrupper under kvällen. Så småningom när alla dansrundor som kommer de närmaste veckorna är klara möts sex framröstade i distriktsfinal tidigt i maj. De två bästa där går till riksfinalen i Karlstad.

Sedan följer några grupper från Linköping och andra delar av länet, samt en tävlande från Katrineholm. Majoriteten av stilarna rör sig inom hiphopens områden, ibland ser man hur det enbart är anslaget som avgör. Något som märks när Knock Out inleder med stolar och mjuka rörelser. De byter stil mitt i framträdandet, något som kännetecknar de flesta.

Merparten av de tävlande är unga, fler under 20 år än över. Att dans inte har någon ålder bevisar 013-Lost in line från Linköping vars medlemmar höjer snittåldern på de tävlande. Programmet är omväxlande och när den klassiska tempohöjningen kommer i Rollin’ on the river är 013-Lost in line inte de som bangar ur.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

HAGEBY FRITIDSGÅRD Norrköping

5 februari 2014
Danskarusellen
Showcase

LÄNKAR
Danskarusellen hemsida
Danskarusellen Facebook
Katapulten startar Livekarusellen reportage Kultursidan.nu 21/1 2014

FLER BILDER FRÅN DANSKARUSELLEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640684144635″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.