• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Under ytan på Visualiseringscenter C

Sjöfartsverkets mätdata används till att skapa en botten i filmen.
Bottenbygge. Med data från Sjöfartsverkets djupdatabas ser dompubliken havsbottnen växa fram och fyllas av liv – och av vrakgods.

 

Otydliga experiment och spännande expedition

 

Kultursidan.nu besöker Visualiseringscenter en bit in på sportlovet. Det är många lovlediga barn med föräldrar eller mor/farföräldrar som har tagit sig hit. Utställningen Doktor Pupills laboratorium finns direkt till vänster om ingången, när man gått förbi reception och butik. Lekfulla illustrationer välkomnar oss in i laboratoriet. Om man vill kan man ta på sig labb-rock med tillhörande glasögon – finns dock bara i barnstorlekar.

På med laboratorierockarna hos Professor Pupill.
På med laboratorierockarna hos Professor Pupill.

 

På surfplattor kan man spela spel som Minecraft eller välja ett knep- och knåpprogram med någon populär tecknad figur, som Pettsson och Findus. Man kan kolla nära på material och se hur de ser ut uppförstorade, eller se hur musik ser ut. För den som inte vill sitta vid en skärm finns det lego och meccano att bygga med. Är man vetgirig kan man ställa frågor till en expert. Det är bara att lyfta på telefonluren.

Utställningen är uppbyggd med olika stationer där barnen lätt kan röra sig emellan. På lagom höjd finns pennor och papper, och det finns gott om sitt- och ritytor.

Men det blir lätt att experimenten hamnar lite i skymundan. Utan tydliga instruktioner är det svårt att förstå vilken sorts experiment man kan utföra vid stationerna. Säkert kommer experimenten mer i fokus under en pedagogledd visning, men varför inte skapa några uppdrag som man kan göra tillsammans i familjen?

 

Under ytan simmar fiskar.
Stämningsfullt under ytan. Med fiskar och musik av Ola Eliasson.

 

Domfilmen Under Ytan handlar om Östersjön och framförallt om Östersjöns botten. Med Sjöfartsverkets djupdatabas och stora mängd mätningar av Östersjön som grund har Visualiseringscenter skapat en film som tar åskådaren djupt ner under ytan. Det är en faktaspäckad film där Anders från Sjöfartsverket tar oss med i en undervattensfarkost för att visa det ingen sett förut.

Vi träffar Östersjöns viktigaste invånare blåstången som är hotad av övergödning, men livsviktig för Östersjön. Blåstången är hem för bland andra kräftdjur och musslor som också vill bo i Östersjön.

Mindre trevliga gäster på havsbotten är senapsgas ur läckande tunnor som skadar yrkesfiskare, och minor som blivit kvar efter andra världskriget. För att inte tala om radioaktiva rester från 1960-talets kärnkraftsforskning som sänkts ned på 457 meters djup i den djupaste delen av Östersjön – Landsortsdjupet.

Vi passerar även en vrakkyrkogård där obrukbara fartyg har sänkts ned under årens lopp. Det finns ingen hejd på vad människan har slängt i Östersjön.

 

Under ytan vilar vrak på havets botten.
Under ytan vilar ett vrak på havets botten.

 

Men vi har också varit duktiga på att röja havsbotten och ploga fram vägar för att skapa farleder åt fartyg som trafikerar Östersjön. Varje dag färdas 2.000 fartyg över vattnet. Numera har alla fartyg sändare som gör att man kan följa varje fartyg och se dess position, precis som man gör med flygplan i luftrummet.

Animeringen är snyggt gjord. Det går snabbt både ner i djupet och upp till ytan – det känns i magen. Ola Eliassons specialskrivna musik skapar stämning och spänning. Domen imponerar alltid med sin storlek och det känns bokstavligen som om man sitter inne i filmen.

Faktainnehållet är väl avvägt. På ett lättförståeligt sätt visas Sjöfartsverkets mätteknik och hur den har utvecklats över tid. Östersjöns betydelse för vårt ekosystem och för vår ekonomi blir tydlig. Vår ledsagare Anders är käck och positiv – än finns det hopp! Kanske vi behöver påminnas om det efter en ganska nedslående men intressant expedition under ytan i Östersjön.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Felicia Eriksson och Visualiseringscenter

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

Utställningen Doktor Pupills laboratorium
Rekommenderas för barn i åldern 4-8 år

Utställningsform och Grafisk design  Katapultkontoret och Byn
Layout                        Byn och Jonathan Klittmark
Utställningsbygge och Teknik             Patrik Källström, Anderas Anglesjö, Per Larsson, Stefan Gustafson, Mariadele Arcuri, Anna Öst, Sonny Löfstrand
Pedagogik                    Andreas Larsson
Projektledare               Therése Eklöf, Katarina Sperling

Förskoleklassen på Silverdansens Skola har varit med och utformat och tyckt till om Professor Pupills Laboratorium

 Domfilmen Under Ytan
Åldersgräns 6 år

Produktion Visualiseirngscenter i samarbete med Sjöfarsverket
Producent                    Anna Öst
Regi och röst               Melker Becker
Manusförfattare          Mattias Lindeblad
Musik och ljudmix      Ola Eliasson, AUX Publishing AB
Tekniskt ansvarig        Joakim Kilby
Projektledare 3D         Daniel Loebjer
Produktionsledare 3D Karin Asklund, Micheil Parkko
3d-modellering, visualisering & animation      Saku Pekonmäki, Charlie Weyde, Joakim Kilby
Postproduktion           Sebastian Lindblad
2D grafik                     Henrik Ringbert
Systemtekniker           Miroslav Andel, Andreas Lindemark
Research                      Veronica Johansson, Marcus Nilsson, Roger Steen
Styrgrupp Sjöfartsverket        Maria Ottosson, Ralf Lindgren , Magnus Wallhagen
Referensgrupp & workshops Sjöfartsverket  Tobias Fälth, Benjamin Hell, Jan Henriksson, Peter Nilsson, Eva Nordström, Roger Steen, Hans Öiås

LÄNKAR
Visualiseringscenter hemsida
Sjöfartsverket hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

På med laboratorierockarna hos Professor Pupill.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.