• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sirqus Alfon gästar Östgötateatern

Martin Östman och Sirqus Alfon gästar Östgötateatern.

Gästar Östgötateatern. Martin Östman var på plats för att berätta om föreställningen This is Sirqus Alfon som gruppen spelar i Norrköping nästa vecka.

 

Skräpkulturens mansbilder inspirerar

 

Egentligen räcker det med en gympasal på 6 x 4 meter men när Sirqus Alfon spelar på hemmaplan ställer arrangören KariN de tre killarna på Östgötateaterns scen. Martin Östman på snabbvisit utlovar en grabbig show med teknik, laser och musik – som undersöker och utmanar synen på mannen.

– Den här gången visste vi att vi behöver en lokal som kan ta fler än 100 personer, säger Laila Lundman, ordförande för riksteaterföreningen KariN i Norrköping, i trygg förvissning om att när Sirqus Alfon kommer till sin forna hemstad så blir det en fest som många känner sig bjudna till.

Martin Östman drar historien om gycklargänget på Kulturkammaren som slukade eld och hade Cirkus Cirkör som förebild. Några år senare hade de rest runt och lärt sig av kolleger i branschen på gatorna i Köpenhamn, Berlin och Paris. Och att de gjort världen, med Clowner utan Gränser i Afrika och spelat på Burlesque- och varietéscener i USA. Nu berättar han att de lämnat samarbetet med Riksteatern och åter etablerat sig som fri grupp – för att nå ut till ”alla”.

– Även om vi har avancerad teknik så kan vi komma till en gympasal och spela. vårt mål är att nå ut, att vara så lättillgängliga som möjligt och ge samma kvalitet till alla.

 


Skräpkulturens mansbilder inspirerar i This is Sirqus Alfon.

 

This is Sirqus Alfon heter föreställningen som tar ett nytt grepp. Musiken och humorn är kvar liksom leken med den avancerade tekniken som de prövade när de senast var här 2011.
– För första gången vill vi provocera, använda satir. Manligheten ska rädda världen för att motverka svält och fattigdom. Men det funkar inte för supermännen, avslöjar Martin Östman.

Inspirationen och förebilderna till föreställningen har de hämtat från skräpkulturen. Actionfigurer, Marvelhjältar som blåser upp de manliga attributen för att rädda välden och besegra superskurken.

– Människor försöker skapa den bästa konsten ur de sämsta förutsättningarna. Som wrestling, en sport med en övermäktig fasad. Det är humor. Själv tittar jag väldigt mycket på Youtube, där hittar man idéerna som inte får utlopp någon annanstans.

 


Goda vänner. Sirqus Alfons Martin Östman och arrangören KariNs ordförande Laila Ludman känner varandra sedan tidigare. Inger Sundström tar en bild till KariNs Facebooksida.

 

Sirqus Alfon är tillbaka till ursprungskonstellationen. Martin Östman, Henrik Strindberg och Erik Rosales.

Efter presentationen i Östgötateaterns foajé följer en kort fotosession inne i teatersalongen. På scenen förbereder man den nya riggen inför Cirkus Cirkörs – den gamla förebilden – gästspel en vecka senare.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

ÖSTGÖTATEATERN Norrköping

27 februari 2014 kl 19
This is Sirqus Alfon
Artistic team/creators: Erik Rosales, Martin Östman & Henrik Strindberg


Director: Nils Poletti


Music: Sirqus Alfon

Scenography: Henrik Strindberg

Costume design: Tove Berglund

Light/Video design: Oskar Cresso

Technical Solutions: Erik Rosales

Sound: Philippe Bokmaar

Creative producer: Josefin Lindberg

Arr: KariN – en del av Riksteatern

LÄNKAR
KariN hemsida
Sirqus Alfon hemsida
Östgötateatern hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641316833423″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Sirqus Alfon gästar Östgötateatern

  1. Pingback: Sirqus Alfon gör det med stil (recension) – KULTURSIDAN.nu