• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lasse Johansson sist ut på Sista supen

I Norrköpings äldsta och ett av dess minsta hus. Lasse Johansson trivs i Galleri Sista supen som drivs av hantverksgruppen FO:RMa.

 

FO:RMa mister lokalen i månadsskiftet

 

Lasse Johansson blir troligen siste utställaren i Galleri Sista supen, det lilla huset längst upp i Västgötebacken. Beskedet har dock ännu inte nått hantverksgruppen FO:RMa när jag tittar in första fredagen som utställningen Akvarellografier har öppet. Lasse Johansson pratar om FO:RMas planer för våren och sommaren.

 


Akvarell med rinnande linjer.

 

Akvarellerna/Akvarellografierna är det nyaste han visar i det lilla murade stenhuset med dess rundade valv. Färgen som lagts på i fläckar eller tjocka streck och sedan tryckts mot ett annat papper. En enkel form av tryck som lämnar en ströpplad yta.

Lasse Johansson kan också låta den svarta färgen rinna, från plumpar i riktningar. En fin lek med färg.

Akvarioluxoreller kallar han de ljusboxar där han låter en liten led-lampa lysa upp en del av akvarellen bakifrån. Han visar hur han kan byta färg på ljuset, det kan ställas i olika lägen.

– Jag tycker bäst om när det är stilla, vitt eller gult, säger han.

Ett landskap om natten bär syn för sägen. Det räcker med vitt ljus som lyser upp det ljusa vattnet. Fullmånen hänger i mörkret, under den svarar en mångata. En vilsam bild, ändå inte ointressant.

 


Akvarellografier, smide och träsnide.

 

Sedan tidigare känner jag igen de smala silhuetterna i svart smide. Lasse Johansson kallar sig smedhalva. Händerna vill alltid ha något att göra och smide är ett gott hantverk.

– Flasköppnaren är ett exempel på smidets alla moment, hamrat och vridet, säger han och plockar upp en liten svart krokig mask som ligger bland andra krokiga maskar, ingen den andra lik.

Två smala flamingor med slokande stjärt i snidat trä balanserar på smala pinnar. Skurna i lind, ett träslag utan tydlig fiberriktning som är lätt att tälja i. Och balansakten ser svårare ut än den är säger Lasse: ”Allt har en balanspunkt”. Här finns också foto, lyktor sedan Kulturnattens samlingsutställning och lite till.

Några dagar senare mejlar Lasse och berättar att Galleri Sista supen kommer att stängas siste mars. De hyr i andra hand och nu har förstahandskontraktet överlåtits. Fastighetsägare är Norrköpings kommun.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GALLERI SISTA SUPEN Norrköping

28 februari – 29 mars 2014 (öppet fredag o lördag kl 10-14)
Akvarellografier
Lasse Johansson

LÄNKAR
Lasse Johansson hemsida
Galleri Sista supen hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642007415865″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Lasse Johansson sist ut på Sista supen

  1. Pingback: Sista supen har hängt upp skylten igen – KULTURSIDAN.nu