• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sista supen har hängt upp skylten igen

Sista supen
Högst upp. Tidigare låg Galleri Sista supen på toppen av Västgötebacken. Nu har Lasse Johansson hängt upp skylten längst upp i Företagsateljéerna i kvarteret Hallarna.

 

Mini Light Festival bekänner färg

 

Man måste ta trapporna längst upp till företagsateljéerna i det kreativa kvarteret Hallarna för att hitta det lilla galleriet Sista supen.

– Jag ville skapa Norrköpings minsta och mest svårtillgängliga galleri, säger Lasse Johansson lite skämtsamt.

Gallerinamnet är kanske bekant. Fram till våren 2014 låg det i Västgötebacken i huset från 1760 med samma namn. Ett hus där som, enligt berättelserna, de dödsdömda ska ha bjudits på en sista sup under sin väg till galgbacken. Men hantverksgruppen FO:RMa fick inte behålla sitt andrahandskontrakt.

Själv blir jag numera ilsken varje gång jag går förbi där. Detta kulturhistoriska hus inhyser nu en glasskiosk. En glasskiosk! Ägare till huset är Norrköpings kommun. Är det på detta vis man vill förvalta vårt kulturarv? Ett halvt kvarter från Stadsmuseet ligger denna förolämpning. Jag har inget emot glasskiosker, men var sak på sin plats. Ett sådant legendariskt hus behöver ett värdigare innehåll!

 

Mini Light Festival
Samma konstverk. Tre olika ljus skapar tre olika uttryck.

 

FO:RMa fick ta ner skylten, men nu har alltså Lasse Johansson hängt upp den igen, inomhus. Han har, helt enkelt, avsatt större delen av sin ateljé på Hallarna till utställningsyta. Tanken är att mer oetablerade konstnärer på ett okomplicerat sätt ska kunna få utställningsmöjligheter – som ett komplement till de större gallerierna.

Först ut som utställare är han själv. Utställningen har det vitsiga namnet Mini Light Festival (det pågår visst en större på gator och vatten). Han har länge hållit på med sina bakgrundsbelysta akvareller, och de utgör huvudparten av det som visas.

Lasse visar mig hur LED-lamporna fungerar och hur man kan ändra uttryck på målningarna genom att byta färg. Är man riktigt äventyrlig kan man ställa in roterande färger.

Han berättar också om en stol med en snäcka på sitsen som har en stroboskoplampa monterad inuti. Det låter spännande, men är svårt att föreställa sig. Den är inte här än. Ytterligare ett objekt ska vara med på utställningen som har vernissage på Nyårsdagen då galleriet nyöppnar.

Senare i vår ska Eva Cederwall visa collage här. Och jag ser på hemsidan att Lasse ska ställa ut skulpturer och att i mars blir det workshops om konst, skapande och kreativitet.

Det känns som det pyttelilla Galleri Sista supen har hittat en egen nisch i Norrköpings kulturutbud. Nu hoppas vi publiken hittar hit.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SISTA SUPEN, HALLARNA Norrköping
1 – 31 januari 2016, fre–sön 12–15
Vernissage och nyöppning fredag 1/1 kl 13
Mini Light Festival

Akvareller med LED-ljus
Lasse Johansson

LÄNKAR
Lasse Johansson hemsida

Galleri Sista supen hemsida Facebook FB-evenemang
Kvarteret Hallarna hemsida
Lasse Johansson sist ut på Sista supen reportage Kultursidan.nu 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.