• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Samtal på Internationella kvinnodagen

Byrån mot diskriminering arrangerade panelsamtal om utlandsfödda kvinnors möjligheter i samhället på Internationella kvinnodagen.

 

”Ta tag i det ni vill engagera er i!”

 

Systemfel eller individuella förutsättningar? Ett av inslagen under Internationella kvinnodagen på Arbetets museum handlade om utlandsfödda kvinnors möjligheter att delta i samhälls- och föreningslivet. Byrån mot diskriminering följde upp sitt projekt Vi avgör framtiden! med ett panelsamtal. Moderator var projektledaren Nodira Aminova.

 


Många var i rörelse under Internationella kvinnodagen på Arbetets museum.

 

Men dagen började med demonstrationståg från Hörsalsparken till Laxholmstorget. Inne på Arbetets museum fylldes huset av aktiviteter, främst på plan 6. Där dukade flera partier och andra organisationer upp till minimässa med bokbord och ballonger.

Journalisten och författaren Ulrika Nandra talade om hedersvåld och maktutövande. Andra aktiviteter var självförsvarskurs och Teater Tamauers musikal Pigan – en föreställning om rutavdraget och vad som kan hända när en ung nyinflyttad tjej i Göteborg börjar på ett städföretag.

 

Nodira Aminova höll i seminariet som arrangerades av Byrån mot diskriminering.

 

Byrån mot diskriminerings panelsamtal om utlandsfödda kvinnors makt och inflytande i dagens samhälle och föreningsliv i Norrköpingar spretade i olika riktningar. Moderatorn Nodira Aminova inledde med att presentera projektet Vi avgör framtiden! som ger 20 kvinnor ledarskapsutbildning och föreningskunnande med målet att minst hälften av dem ska nå styrelsepositioner i föreningslivet, gärna i det politiska arbetet.

– Om någon vill ha mer makt så måste någon maka på sig, filosoferade kommunalrådet Lars Stjernqvist (S). Sedan 2001 har vi bestämt att våra vallistor ska se ut som Sveriges befolkning, inte bara vad gäller fördelningen mellan kvinnor och män utan också vad gäller utlandsfödda. Men ju högre upp i hierarkin, ju mer syns män i toppen.

Moderaterna vill av princip inte kvotera. Men oppositionsrådet Päivi Johansson (M) har sett en hel del kvinnor som kommit in i och sedan lämnat partiet. Och resonerade i termerna att det behövs en grupp som stöttar varandra.

– Man måste prestera själv. Och ha någon som vill en väl, sade Päivi Johansson och hävdade att möjligheterna är stora för den som vill ta plats.

– Även om man står som nummer 15 på vallistan så finns där många uppdrag. De personer som verkligen vill något är de som märks och kommer fram.

 


Panelen: Hadeel Ali, Ewa Maria Piotrowicz, Miriam Fuenzeliaa, Pävi Johansson och Lars Stjernqvist. 

 

Myriam Fuenzalida Alcayaga är ordförande för Röda korset i Norrköping och därmed en viktig förebild. Hon poängterade hur viktigt det är för utlandsfödda kvinnor att komma in på arbetsmarknaden.

– Röda korset utbildar folk i olika uppgifter. Det är något de politiska partierna skulle kunna göra, uppmanade Myriam Fuenzalida Alcayaga som också talade varmt för att engagera sig i barnens skolgång, som en väg för kvinnor att få mer kontakt med samhället.

Både Eva Maria Piotrowicz och Hadeel Ali frågade efter bättre system och metoder för att bemöta utlandsfödda. Eva Maria Piotrowicz påpekade att skillnaderna mellan olika grupper ökat inom det svenska vårdsystemet sedan 1980-talet.

– Utgå från brukarens behov, sade hon och poängterade att kommunikationenen mellan makten och folket måste vara dubbelriktat.

– De vill höras, de som känner sig utanför samhället.

 


Hadeel Ali lyfte fram att människor är olika och behöver bemötas på olika sätt.  Till höger om henne Eva Maria Piotrowicz.

 

Hadeel Ali tänkte mer på SFI-undervisningen:

– Man kan inte sätta ihop personer som är olika och bemöta dem på samma sätt, sade hon och efterfrågade ett mer individanpassat system.

– Ta tag i det ni vill engagera er i! Vårt samhälle bara väntar på er, avslutade Myriam Fuenzalida Alcayaga panelsamtalet.

På kvällen gick allvaret över i kvinnodagsfirande. Sing/songwritern Amanda Leonardsson spelade i Café Strykjärnet därefter blev det fest i Laxholmskällaren med Luntgatan Girls och DJ.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

ARBETETS MUSEUM Norrköping

8 mars 2014
Internationella kvinnodagen

LÄNKAR
Byrån mot diskriminering hemsida
Röda korset hemsida
Arbetets museum hemsida
FLER BILDER FRÅN INTERNATIONELLA KVINNODAGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642103714864″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.