• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

När vinylskivorna rockade i Sveg (recension)

Torgny ”Kingen” Karlsson. I bakgrunden: Jonas Thornberg, Jens Persson och Göran ”Baga” Backlund.

 

Det är ett jädra gung i det jag gillar

 

Jisses vilket drag! När Kingen drar igång värsta boogie woogien, som en hyllning till sin idol, Charlie Norman då är det nästan så taket lyfter sig i salongen i Lilla Teatern på tisdagskvällen.

Men vi börjar väl från början. När rocken kom till Sveg är ingenting annat än en musikalisk upplevelse, och en resa längs minnenas allé tillsammans med ”nostalgica”. Jag läste i en tidning för en tid sedan att vi som gillar sådant är imbecilla. Visst, då är jag det. Jag gillar det i alla fall. Och det är ett jädra gung i det jag gillar.

Vi får följa med bandet The Uppercuts på en ”vinylresa” genom 1950-, 60- och 70-talet. Under resans gång får vi underhållande anekdoter och glimtar om rockens historia, från hur den startade i USA till hur den hamnade hos Åke Hallgren på en grammofon i Sveg – en resa som förändrade Sverige.

 


Föreställningen bygger på Kingens bok med samma titel.

 

Vår ciceron var inte själv med från början, men han har ju hört historierna. Historierna om hur det doftade brylcreme och messmör i vardagsrummet; hur radio Luxemburg var det man skulle lyssna på om man ”ville hänga med”, hur Hedenviken – platsen där han kom ifrån – precis mellan Hede och Sveg låg i radioskugga och det var näst intill omöjligt att längre tid än 20 sekunder få in just den rätta radiofrekvensen. Och hur Åke Hallgren (”pappa” till Gråt inga tårar som blev en succé med Thorleifs) lyckades fixa en antenn som till slut gjorde det möjligt.

När killarna skulle berätta om det stora ögonblicket var det ingen som trodde på dem. Det var ju omöjligt! Platsen låg ju i radioskugga! ”Ni ljug”! Han som sa det var ingen mindre än Evert Ljusberg, som sedermera skulle bli president.

En som redan vid denna tid var inne, var Roland Cedermark. Han ”uppfann” den så kallade ”logrocken”, med en enkel sättning med bas, gitarr och dragspel. Så körde han Elvis på sitt dragspel. Han gasade på så svetten lackade och han bytte 7 skjortor varje kväll. Skjortorna var köpta i en boutiqe med namnet Hollywood i Stockholm. Fint skulle det vara.

Vi får ta del av en låt ur genren ”logrock”, fast denna låt är alldeles ny och aldrig tidigare spelad. Dock med det gamla soundet. Låten heter No way och är skriven av Kingen.

Innan 1960-talsmusiken lämnas så får vi ta del av Twistens era. Och här har man valt en låt av Sam Cook, med titeln I don’t wanna lose you baby.

Efter detta blir det paus, under denna spelas Johnny Cash i högtalarna.

 


Musikerna  är skickliga och det både ser ut och låter som om de har genuint roligt. Här Jens Person på trummor.

 

We leave it to the man in the sky inleder andra delen. Den har blivit filmmusik och används också i en amerikansk TV-serie. Den har också blivit allsång. Till och med ryssar kan hänga med i refrängen. Den går: ”Na, na, na…”

Nu kommer vi in i 1970-talet med jeans som var hur tajta som helst i låren men enormt breda längst ned. Och håret som ett enda stort fluff. Och kragen ”flera meter bred”, enligt Kingen som bara var en liten gosse då och oerhört imponerad av sin elva år äldre storebror, som var så där tuff och inne och hade en hel del vinylskivor.

Den Kingen fastnade mest för var Rod Stewart och han har också skrivit en låt i samma anda som denna sin idol.

Detta är en föreställning man blir alldeles lycklig av. Musikerna är skickliga och det låter som om de har roligt. Berättelsen är intressant, underhållande och huruvida den är sann eller inte spelar absolut ingen roll. Roligt är det i alla händelser.

Bredvid mig sitter en äldre dam. Hon säger ”Du vet, jag var ju med då. Ända ifrån början, när det stank brylcreme var man än kom. När tonåringar plötsligt blev ett begrepp och när fasan var att man inte hade en slant att stoppa i jukeboxen.”

Vi är nog många som kommer att suga på den här karamellen länge.

Text: Eva Lindblad
Foto: Carl Thorborg

LILLA TEATERN Norrköping

11 mars 2014
När rocken kom till Sveg

THE UPPERCUTS
Torgny ”Kingen” Karlsson (sång och piano och vår ”ciceron”)
Jens Persson (trummor)
Göran ”Baga” Backlund (bas)
Janne Linden (gitarr. Inhoppare då ordinarie gitarrist, Jonas Thornberg precis har blivit pappa)

Ljudtekniker: Fredrik Stangenberg
Ljustekniker: Camilla Bjellsäter

Arr: Norrköpings Riksteaterförening KariN

KOMMANDE FÖRESTÄLLNINGAR MED KARIN

Lördag 15 mars kl 16 Skärblacka Folkets hus
Grymt galet
Fars med Chopp Event

Fredag 4 april kl 19 Lilla teatern
Raskens

123 Schtunk

Torsdag 10 april kl 19 Åby Folkets hus
Ta’t lugnt, ta en toy
Solveig Bergqvist-Larsson, Cecilia Kyllinge och Olle Nyberg

LÄNKAR
Kingen hemsida
KariN hemsida
FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642288537795″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.