• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern går ut på Facebook

Gilla! Om Facebook var en person, skulle alla trängas på det här sättet då? Kushtrim Krasniqi spelar Facebook.

 

”Vi hoppas att skrattet ska fastna lite i halsen”

 

Kvartersteatern har snart premiär på #status: hipp & fräsch, en satir över livet på Facebook. Teatergruppens #hashtaggade medlemmar hoppas att publiken ska känna igen sig, skratta mycket och kanske skruva på sig lite oroligt. Åldersmässigt är spännvidden stor – som på Facebook – mellan 12 år och 58. En rolig text med allvar i.

– Det är en nutidssatir med mycket skratt och så hoppas vi att skrattet ska fastna lite grann i halsen, säger Per-Olof Engström, en av skådespelarna. När man ser sidor man kan känna igen hos sig själv.

– Vi tänker att många kommer att känna igen sig, tillägger Jenny Åström. Det kan finnas likheter man kanske inte vill erkänna.

 


Facebook ( Kushtrim Krasniqi) hänger med Iselin Sunnerberg och Nina Kaakinen Andersson under en fikastund.

 

Fredag 21 mars är det urpremiär. Än så länge är det bara Facebook som är i full kostym, gestaltad av Kushtrim Krasniqi, klädd i blå kostym och med ett vitt ”f” fastnålat på bröstet. Hans rollfigur tycks vara central i de korta scener som jag får se, möjligen lite tystlåten men alltid närvarande. I en scen tycks alla söka hans uppmärksamhet och gillande. I en annan håller han sig – uppmärksamt – i bakgrunden.

– Det finns en stor ömhet till de här personerna vi spelar. Man försöker, det kanske inte alltid går så bra. Och så finns det en svart del. Nej…, filosoferar Per-Olof Engström.

– Det är kul att vi är här på lika villkor, över generationsgränserna, säger Maria Lundström som sökt sig till Kvartersteatern efter att ha varit med i nu avsomnade Bronsåldersspelet. Jag tycker Frida fått ihop gruppen så bra.

Frida, det är regissören Frida Nyström som ror iland ännu ett teaterprojekt för Kvartersteatern. Manus har husdramatikern Anna Nygren skrivit. De två står för en stor del av de uppsättningar som görs för den publik som kallas ung till vuxen. Gruppmedlemmarna samlades vid Kvartersteaterns sedvanliga upptaktsmöte vid sommarens slut då alla projekt presenteras. Ungefär hälften av de 16 personerna i ensemblen är mellan 12 och 14 år, sedan är åldersspridningen stor.

– Varje projekt innebär en ny samling människor, säger Frida Nyström. Alla i det här gänget ”förstod” pjäsen på en gång så det har varit ganska lätt att arbeta.

 


Frida Nyström regisserar #status: hipp & fräsch.

 

Ensemblen står på scenen hela tiden, vilka som är i förgrunden skiftar.
– Vi fick ihop scenerna ganska snart, tycker Jenny Åström.

– Det är som pusselbitar med flöden däremellan. Det vi jobbat mycket med är att få igång flödet – en scen förbereds medan en annan pågår, berättar Per-Olof Engström.

Jenny Åström har arbetat tillsammans med Frida Nyström tidigare, i uppsättningen Om genier.

– Den var tyngre. Det här lät roligt och lättsamt när de talade om den på upptaktsmötet, säger Jenny Åström. Det är kul att prova den typen av projekt.

Flera andra är nya på Kvartersteatern även om de har mer eller mindre teatererfarenhet sedan tidigare. Per-Olof Engström har spelat i Gävle, Stockholm och Hudiksvall, Nina Kaakinen Andersson gick musikgymnasiet på De Geer.

– Då var jag med i musikalen som var en stor apparat. Det här är första gången jag arbetar intimt med teater, säger Nina Kaakinen Andersson uppskattande.

Hur fick Nina vetskap om Kvartersteatern och uppsättningen?
– På Facebook.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

21 – 29 mars 2014 kl 19
#status: hipp & fräsch
av Anna Nygren

Regi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSTRÄFFEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642493727305″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.