• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anna Jans och Göran Rydén skalar av

Gestalter i landskap. Anna Jans påminner om att människan kommer av naturen och hör ihop med den.

 

Skilda motivvärldar i stram bildpoesi

 

Anna Jans och Göran Rydén är två konstnärer som ställer ut på Konstforum. Deras verk är avskalade och passar på så sätt tillsammans men motivvärldarna skiljer sig åt helt och hållet. De har även en annan koppling till varandra då Göran en gång i tiden var Annas lärare. Nu ställer de ut tillsammans för första gången.

 


Omgivna av Hermer-temat. Konstnären Göran Rydén i samtal med Norrköpingskollegan Åke Bjurhamn. 

 

De reser sig stolt på nytt i ny skepnad

 

Göran Rydén har skapat både skulpturer och målningar. Eftersom hans motiv i målningarna ofta är just skulpturer tänkte han att han skulle göra några på riktigt. Sommaren 2010 skred han till verket och skapade cirka 80 skulpturer av gamla allmogeredskap. Det är några av dessa vi får ta del av på utställningen. Från glömskans domäner tar de revansch och sträcker på sig i all sin kraft. De reser sig på nytt och berättar stolt om gamla tider men i ny skepnad.

En skulptur består av något så enkelt som ett yxskaft men i skulpturens form rest på höjden vittnar det om skönhet. Andra skulpturer består av redskap i trä som enkelt har spikats ihop och utstrålar därmed en rörlighet.

 


Utbrytning. En av Göran Rydéns Hermer-sviter tolkar Michelangelos skulpturer. 

 

Målningarna är utförda i olja och akvarell och ger olika uttryck åt motivet som är skulpturer. En svit visar starka former som vill ut. Det är bilder av Michelangelos skulpturer i marmor. Bilderna har en viss grad av abstraktion. Flera tavlor är mycket lika de skulpturer som står mitt på golvet men något direkt avbildande är det inte frågan om.

– Man har bilderna i kroppen när man har jobbat så länge med dem, säger Göran Rydén.

 


Anna Jans målningar är som berättelser. Vem är i husvagnen? Vad skymtar under isen? Verket heter En bortglömd plats.

 

Vi kommer av naturen och hör ihop med den

 

Anna Jans målar intuitivt. Tavlorna är avskalade och visar människor i landskap. Människorna är ofta nakna och man anar en berättelse. Ibland befinner sig människan i en spot light ungefär som på en scen. Det ger ett teatralt intryck och understryker det berättande draget.

– Jag utgår nästan alltid från någon liten bild som ger mig egna bilder i huvudet, säger Anna Jans.

 


Både utsatthet och samhörighet med naturen i Anna Jans motivvärld. Närmast hänger Mellan hon och himlen.
Det avskalade ger även ett poetiskt uttryck åt bilderna. I en bild står en naken kvinna vid en sjö och en stor mörk himmel upptar mer än halva målningen. De nakna människorna bär ett drag av utsatthet men också av samhörighet med naturen. Anna berättar att hon tidigare målade sexuella motiv och att det nu är naturen som övertagit en av rollerna i själva akten. Samhörigheten finns där. Vi kommer av naturen och hör ihop med den.

Utställningen går att ses fram till 6 april. Passa på!

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

KONSTFORUM Norrköping

23 mars – 6 april 2014
Anna Jans
Måleri
Göran Rydén
Måleri, skulptur

LÄNKAR
Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN ANNA JANS – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642728050204″]
FLER BILDER FRÅN GÖRAN RYDÉN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642728019623″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.