• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drömsk poesi möter himmelska byggverk (recension)

De himmelska katedralerna är ett samarbetsprojekt mellan bildkonstnären Åke Bjurhamn och poeten Yvonne Andersson.

 

Ett plus ett är tre i det här fallet

 

De himmelska katedralerna är en bok full av skir drömsk poesi. Bildkonstnären Åke Bjurhamn och poeten Yvonne Andersson har samarbetat och berikat varandras sfärer. Tillsammans tar de oss med på en gåtfull resa ut i Europa, till dess katedraler men också till stämningar och minnen, dofter och färger. Det är lika mycket en inre resa som en yttre.

 


Östergötlands bokmässa 2013. Åke Bjurhamn och Yvonne Anderssons träffades och kom i samspråk på bokmässan 2012. Året därpå stod de tillsammans och sålde sitt första gemensamma verk Madonnans dröm.

 

Åke Bjurhamn är kolorist. Hans färger vibrerar av poetiska uttryck. Men det finns även en linjens poesi i hans bilder. Yvonne har lyhört snappat upp dessa fenomen och spunnit vidare på tråden. Färgens och linjens samspel med orden ligger som en klangbotten i samarbetet.

Vi får följa med till platser och byggnader som är resligt tunna och mystiskt slitna i konturerna, till värme som läcker ut genom färgsprakande fönsterrutor och till fasader som stekts av blodröd sol men också till isblå fält dit poeten längtansfullt drömmer sig bort. Till slut sitter hon på sin balkong hemma tillsammans med en talgoxe och hör tonerna från Bachs piano.

Tidigare har konstnärerna gett ut Madonnans dröm tillsammans. Där var det Åkes slott som poesin speglade sig i. Nu målar konstnären lador. Förhoppningsvis kommer ett samarbete till stånd även i framtiden. Ett plus ett är tre i det här fallet.

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin
Bokomslag: Åke Bjurhamn

DIKT/BILD

De himmelska katedralerna
Yvonne Andersson – dikt

Åke Bjurhamn – bild

Vulkan förlag
2014

LÄNKAR
De himmelska katedralerna vulkan
Yvonne Andersson info
Åke Bjurhamn info
God stämning på länets bokmässa reportage Kultursidan.nu 14/10 2013
Åke Bjurhamns inandning på NP33 reportage Kultursidan.nu 6/9 2013

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643099604373″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Drömsk poesi möter himmelska byggverk (recension)

  1. Pingback: Åke Bjurhamn äger rum på Kronan – KULTURSIDAN.nu