• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstyogafestivalen flyttar söderut

I yoga är det en som leder övningarna medan andra följer. I april hålls Konstyogafestival i Söderköping.

 

”Det är skönt att bli ledd på yogan”

 

Träningsnarkomanen Jan Lunde följde med sin fru Kathleen Ginyard på en yogahelg – en retreat. Han blev fast. Och släppte allt vad Vasalopp och Vätternrunda hette.

– Jag fick samma välbefinnande som när jag tränade hårt.

Det var för sju år sedan. Nu arrangerar paret tillsammans med vännen Anne-Louise Kroon sin andra Konstyogafestival, den här gången på Waldorfskolan i Söderköping. Förra året var de på Konstmuseet i Norrköping men den här våren håller museet stängt på grund av renovering. Lokalbytet ser Jan Lunde som ett lyckokast.

– Det är en mysigare lokal, med fint ljus. Vi kommer att hållas i matsalen och i ett par av klassrummen. Och kan laga mat på plats.

 


Frigörande måleri är ett av inslagen under festivalen. Bilden är från förra året.

 

Kundaliniyoga sägs vara den ursprungliga yogan från Indien. Yogi Bhajan tog den med sig till västvärlden, enligt Jan Lunde som ett bättre alternativ till 1960-talets droger. I väst har flera olika yogaformer utvecklats.

– Vi är noga med att göra det så ursprungligt som möjligt. Kundaliniyoga är ett system som utvecklats under 5.000 år, då ruckar vi inte på det. Vi tror på yogans kraft.

Grunden är övningar för kropp och själ på samma gång, vissa övningar är ansträngande. Kroppens belöning är styrka, kondition och vighet, parat med ett vaket sinne.

– Meditation ingår alltid, det är inte religiöst men man talar mycket om själen, säger Jan Lunde.

 


Arrangörerna Anne-Louise Kroon, Kathleen Ginyard och Jan Lunde.

 

– Yoga är mycket tillåtande. Ledaren talar om och visar, är en förebild. Sedan gör man det man klarar av. Man kan ligga ner på mattan och bara titta och ta in om man vill.

Jan Lunde förklarar att den som leder inte går in i övningen till fullo utan har kvar ansvaret för det som händer i rummet. Därför är det bra att turas om att leda olika pass.

– Jag går på Kathleens pass. Det är skönt att bli ledd på yogan.

Festivalen innehåller mer än bara yogapass och färgglad vegetarisk mat. John Övinge håller i frigörande måleri, Kristin Anadhjot Magounakis och Anna Jona Thordardottir håller pass med mantrasång och gongar. Dessutom medverkar konstnärerna Olav Lunde (skulptur) och Melinda Barlog (måleri och smyckeskonst) som visar och berättar om sin konst.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: John Övinge och Ann-Charlotte Sandelin

WALDORFSKOLAN Söderköping

25-27 april 2014
Konstyogafestival
Arr: Anne-Louise Kroon, Kathleen Ginyard och Jan Lunde

LÄNKAR
Konstyogafestivalen hemsida
Avspänt måleri under Konstyogafestivalen reportage Kultursidan.nu 20/4 2013

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643210982734″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.