• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Agan slagkraftig debatteater (recension)

7:ans tabell. Desperat och rädd frågar lille Tommy Bertil som sitter bakom.

 

”Av nöden påkallat”

 

När Norrköpings studioteater berättar om skolan förr i tiden blir det en skildring där vuxenvåldet mot barnen aldrig är långt borta. I Agan väcks 1950-talets Sverige till liv, med IFK:s SM-Guld, kända sånger och idédiskussioner. Allt silat genom Tommys minnen.

Det är den vuxne Tommy som berättar om några junidagar 1956. Då gick han i skolan och i glädjen över SM-guldet missade han att plugga på matteläxan, sjuans tabell. Raskt byter han till den dagen då han satt i magister Svedbergs klassrum. Desperat och rädd frågade lille Tommy killen bakom. Att inte kunna svaret på frågan vad 7 gånger 7 är renderade honom ett blödande sår där magistern slog honom med sin nyckelknippa. Det var bara början, fortsättningen blir inte bättre för lilla Tommy.

 


Snart kallas Tommy till rektorn. Då blir det värre. Sedan ser rektor fram emot en välförtjänt kopp kaffe.

 

Norrköpings studioteater spelar i det fina skolmuseet i Oskarsskolan men det är publiken som sitter i skolbänkarna. Den lilla spelytan framför oss växlar med hjälp av lika enkla som effektiva grepp från att vara klassrum och frikyrkotält till rektorsexpedition och köket därhemma hos Tommy.

Glädjen över IFK:s bragd, Snokasången, placerar föreställningen exakt i tiden. Sten Selanders ofta citerade dikt Vi spelte kula, en folkskolegrabb och jag påminner också om 1900-talets mitt.

Dessutom får vi höra en rad sånger som Pärleporten, Vildandens sång och Que ser sera. Sångerna har dubbel funktion, dels väcker de förhoppningsvis positiva minnen, dels ger de skådespelarna tid att byta om mellan sina många olika roller.

 


Prisa Gud! Hör Herrens ord i Ordspråksboken. ”Agan ska vara det första!” 1940- och 1950-talets idédebatt får lysa igenom i frälsningsmötet.

 

På 1970-talet var Norrköpings studioteater en professionell teatergrupp som turnerade i Sverige. Nu är bara Örjan Lundgren kvar av den ensemblen, han gör en fin och trovärdig gestaltning av Tommy, känslofylld men utan åthävor. Örjan Lundgren står också för ett välskrivet manus tillsammans med Ulf Karlström. Örjans egna minnen från skolgången blandas nämligen med tidens idédebatt, iscensatt som diskussion i lärarrummet.

Övriga har flera roller att fylla. Skickligast är Ulf Karlström, vars frikyrkopastor prisar Gud för Ordspråksbordens påbud om att aga barnen, och vars rektor lättsamt växlar från prat om klasslistor till att ge Tommy ett ”av nöden påkallat” kok stryk.

Övriga skådespelare är skolelever, lärare, frikyrkoförsamling och familjemedlemmar. Det är en amatörföreställning och det den saknar i erfarna skådespelare tar den hem i slagkraft, kanske just därför. Gliporna i samhället blir tydligare när spelet blir aningens fyrkantigt och övergångarna mellan scenerna drar ut på tiden.

 


Tommys mamma står upp för sin son. Här ringer hon till skolan för att klaga på magister Svedberg.

 

För även om vuxenvåldet i skolan – förhoppningsvis – är borta så finns det all anledning att se pjäsen. Det är aldrig fel att få en insikt om skolans nära historia och hur maktutövning skadar barn för livet.

Skolpolitiker med mantrat ”Ordning och reda” ordineras akut medicinering med Agan. Jag tänker också pjäsen passar en äldre publik, som kanske äntligen kan tala om sina egna upplevelser. Premiärpubliken tog vara på tillfället till samtal efter föreställningen.

Agan kan också med fördel spelas i skolor, som underlag för djupare samtal om härskarteknik, mobbning och maktspel. Att det är vuxna skådespelare i rollerna som skolbarn ger ett avstånd som gör att eleverna kan diskutera friare.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Isabel Hoffmann

OSKARSSKOLAN Norrköping

29 mars – 11 april 2014
Agan
av Örjan Lundgren och Ulf Karlström

Prod: Norrköpings teaterstudio med bidrag från Norrköping kultur och fritid

MEDVERKANDE
Örjan Lundgren
Rolf Björk
Ulf Karlström
AnaMaria Olivares-Barry
Gunnar Bergman

Ljus: Sven Månson

LÄNKAR
Norrköpings teaterstudio hemsida
Norrköpings skolmuseum Oskarsskolan
Snart premiär för Agan – om våld i skolan reportage Kultursidan.nu 28/3 2014

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643152322063″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Agan slagkraftig debatteater (recension)

  1. Pingback: Urpremiär för kamp och kärlek med poesi - KULTURSIDAN.nu