• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Repeat och Sonder prisades på Film freaks


En gång till. Filmen Repeat handlar om en kille som vaknar upp och är med om samma händelse igen.

 

Skämtet blev en filmidé – som vann

 

Vart ni än går, gå helhjärtat, och glöm inte att ha kul på resan.
CrazyPictures

Fredagen den 29 mars var det åter dags för den årliga filmfestivalen Film freaks för Film & Musikgymnasiet. Treorna har slitit hårt med deras avslutningsprojekt och innan filmerna visas blir det mingel innanför Cnemas dörrar.

Jag får en känsla av att det är skolavslutning, alla har ett leende på läpparna och ögonen glimmar. Föräldrar, syskon, vänner och lärare minglar runt bland filmskaparna och skådespelarna. Ljudnivån är hög och man hör skratt och kameraklick, alla verkar ha sett fram emot denna fullspäckade dag där även två priser ska delas ut.

 


Show med sång och dans. eleverna från Scen & artist bidrog också till festivalstämningen under Film freaks.

 

Klockan närmar sig fyra och tre glada glittriga tjejer släpper in alla till den stora biosalen, Huvudrollen. Efter en reklamfilm om Film- & Musikgymnasiet blir det show med sång och dans till dess att eftermiddagens värd Tomas Lundin avbryter skämtsamt och säger att ”det är filmfestival”.

Fyra filmer som treorna slitit med presenteras, Repeat, Springpojken, Sonder och Kevin. Två tjejer från Film & Musikgymnasiet är kvällens konferencierer. Efter att sista filmen har visats bjuds det på mer dans. Danserna är väl koreograferade och alla synkar varandra. Efter dansshowen samlas röstbidrag in till Publikens pris.

Men först delas Crazy Pictures pris till Årets filmare ut, ett pris som blivit en tradition, då hälften av filmteamet har gått Film & Musikgymnasiet. Vinnare är: Repeat, med Alice Anglesjö, Max Barkne, Elin Billeson och Olle Hagberg.

Jag får tid att prata med tre av eleverna bakom Repeat. Sedan september hade de spånat på idéer om att göra något annorlunda än de filmer som visats tidigare. De ville nu göra något om en person med dåligt minne. De diskuterade fram olika historier och på skämt sa en av tjejerna – ”och så vaknar han upp och det händer igen”. Det som från början var ett skämt blev till sist en filmidé som de höll fast vid. Att vinna pris kändes oväntat men jättekul och gjorde allt arbete de lagt ner värt det, berättar en ur teamet.

 


Rosade. Tre av mottagarna till priset Årets filmare är Olle Hagberg, Alice Anglesjö och Elin Billeson.

 

Tomas Lundin presenterar Publikens pris som går till Sonder, med Simon Mortensen, Ludwig Lindell och Filip Lindau.

Simon Mortensen berättar om hur Ludwig Lindell hittade en hemsida där det fanns en massa osorterade ord, han fastnade för ”sonder”. Det blev en berättelse om passager man gör till tusentals andra liv som du aldrig visste fanns och i filmen Sonder får vi följa med tre helt olika personer som passerar varandra på något sätt.

Hur känns det att vinna Publikens pris?
– Det känns nice. När man lagt ner så mycket tid så känns det värt det.

Efter att ha jobbat hårt i sex månader är filmen klar. Nu funderar Simon på att studera film ett år i USA.

Det skulle inte förvåna mig om vi ser de unga filmskaparnas namn på bioduken inom en snar framtid. Jag kan inget mer än att önska lycka till, till alla treorna som kämpat hårt med sina filmer.

Text och foto: Isabel Hoffmann

CNEMA Norrköping

28 mars 2014
Film freaks
Film- och musikgymnasiets filmfestival

FILMER
Repeat Årets filmare, Crazy Pictures pris
Springpojken
Sonder
Publikens pris

Kevin

LÄNKAR
Film- & musikgymnasiet hemsida
Crazy pictures hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643157027405″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.