• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Carola Björk vill fånga en historia

Carola Björk ställer ut på Konstforum.
Ser ut genom fönstret. Carola Björk ställer ut i Konstforums studio.

 

”En plats som skulle kunna vara hennes”

 

Kroppen kommer vi aldrig ifrån. I Studion på Konstforum visar fotografen Carola Björk bilder ur serien Josefine, tre sessioner med en kvinnlig modell i ett rum i ett slott. Det började med att Carola läste sociologen och psykoanalytikern Erich Fromms uppmärksammade bok Kärlekens konst från 1958.

– Den handlar om kärlek sett på djupet men är också en kritik mot samhällets ytlighet.

 

Carola Björk – ur serien Josefine.
Carola Björk är noga med förarbetet inför fotosessionerna.

 

Som fotograf arbetar Carola Björk mycket med reklamfoto. Hon reflekterar över ytan, över det motsägelsefulla i reklamens budskap om att individen är unik samtidigt som våra gener säger att vi ska följa hjorden.

– Det är problematiskt. Vi blir påminda om att vi går ifrån oss själva  när vi följer hjorden, men den enade hjorden gör oss mer ensamma. Om man är medveten om den spänningen så är det intressant, menar Carola Björk.

Tankarna bar hon med sig när hon tillsammans med modellen Carola arbetade med serien Josefine. Vid en snabb blick undrar man först om det är självporträtt, där finns en likhet med den mörka luggen. Även om så inte är fallet är frågan inte helt fel. Carola Björk är en smula fascinerad över att arbeta tillsammans med en namne.

– Allt blir självporträtt, kommenterar Carola Björk och fortsätter: men också sociala porträtt.

 

Skorna som använts i fotosessionen följer med in i utställningsrummet.
Serien Josefine har en intim och erotisk undertext.

 

Läsningen av Kärlekens konst födde idén om en kvinna – Josefine. Carola Björk hade en idé och började leta efter rätt miljö.

– Jag letar efter en plats som skulle kunna vara hennes. Jag är noga med research inför fotograferingarna, söker platser och attribut.

Platsen blev ett sovrum i ett slott, till attributen hörde klädesplagg och skor. Modellen fick instruktioner om att vara i rummet, använda det som om det var hennes eget.

– Jag jobbar i bakgrunden, lite stillsamt.

Resultatet är bilder med en intim och erotisk undertext. Rentav så att ett par skor som finns med på en bild nu ligger på golvet i galleriet, som har de ramlat ut från fotografiet.

Det påminner mig om Konstforums specialutställningar under Norrköping Pride. Josefine hade kunnat passa in i det sammanhanget. Genom att Konstforum valt att genomföra utställningen nu vidgas det samtalet till något som är betydelsefullt året om.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STUDION, KONSTFORUM Norrköping

22 mars – 6 april 2014
Carola Björk
Fotografi

ur serien Josefine

LÄNKAR
Carola Björk hemsida
Erich Fromm wiki
Konstforum hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.