• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rose Rose Rose togs väl emot av publiken

Rose provar baddräkt. Ashkan Gods, Krister Kern och Elya Birman.

 

Från text till scen till publik

 

Ung scen östs svensk-fransk-engelsk uppsättning om tonårsflickan Rose hade premiär i onsdags. Det var fullsatt på Teater Bråddgatan 34. Skådespelarna tycker det är roligt att spela flicka och både unga och vuxna i publiken gillar pjäsen om en tonåring som försöker hitta sig själv.

 


Efter föreställningen. Samtal med fyra i premiärpubliken: Janina Svensgård, Mona Olsson, Gustav Petersson och Eva Andersson.

 

I publiken sitter kommunalråden Eva Andersson (S) och Mona Olsson (V) i sällskap med praoeleverna Janina Svensgård och Gustav Petersson. Efter 90 minuter fyllda med teater, dans, sång och poesi sade Janina Svensgård att hon kunde känna igen sig i Rose, att humöret kunde svaja från att känna sig deprimerad till att sprudla av glädje. Gustav Petersson kunde också känna igen sig i Rose. Att Rose är en flicka i pjäsen spelade ingen roll för honom, som han såg den handlade det om vilken tonåring som helst.

Mona Olsson kände igen sig i ”den tjatiga” mamman och tyckte även att hennes mamma var så i hennes ungdom.

 

I Rose Rose Rose växlar skådespelarna om i titelrollen. Diademet visar att just nu är det Krister Kern. De andra är Ashkan Ghods och Elya Birman.

 

Allt i Rose Rose Rose cirkulerar kring Rose och hennes tankar och drömmar. Tre manliga skådespelare turas om att gestalta Rose, för att tydligt visa vem som spelar Rose använder de sig av ett blommigt diadem. Var och en spelar även 2-3 andra roller.

Just detta att Rose spelas av män tyckte Eva Andersson förstärkte Rose. Janina Svensgård gillade förändringen av vem som var Rose beroende på vilken känsla Rose skulle utstråla.

Pjäsprojektet har pågått under fem år med workshops och publika readings. Ung scen östs konstnärliga ledare Malin Axelsson har skrivit pjäsen tillsammans med Karin Serres. Planer finns att även spela Rose Rose Rose i Frankrike. Franske skådespelaren Elya Birman berättar att manus var texttungt när ensemble började repetera.

– It was more on the paper than the actual body so we had to change it for a show. (Det var mer på papperet än handling så vi måste utveckla det till en show).

– Texten är poetisk och för att bli förstådda var måste vi att gör om det till vår egen, skapa scener, säger skådespelaren Ashkan Ghods.

 


Efter föreställningen. Skådespelarna Elya Birman och Ashkan Ghods kommer ut i publikfoajén.

 

När jag frågar hur det är att dela på rollen som Rose  svarar Ashkan Ghods:
– Bra! Vi alla har olika delar av Rose i oss och det är kul att spela flicka.

Elya Birman understryker att det är viktigt att visa att Rose inte bara har en karaktär utan flera. Och tillägger att i tonåren förstår man inte alltid sina föräldrar eller inte ens sig själv.

– It is a teenager telling a story, who is Rose, who are we? (Det handlar om en tonåring som berättar en historia: vem är Rose, vem är vi?)

Föreställningen väckte tankar hos Eva Andersson kring hur samhället ser ut idag, ungdomarnas situation och hur de kan påverkas av sociala medier.

– Man ser det med olika ögon och berörs. Alla borde se föreställningen, avslutar Eva Andersson. Kanske är Rose Rose Rose ett bra sätt att få oss att förstå vad dagens tonåringar går igenom.

Text: Isabel Hoffmann
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Markus Gårder/Ung scen öst

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

2 april – 10 maj 2014
Rose Rose Rose
av Malin Axelsson och Karin Serres

Översättare och dramaturg: Marianne Ségol

UPPSÄTTNINGEN PÅ UNG SCEN ÖST
Regi: Malin Axelsson

Regiassistent: Johanna Wikerman
Scenografi och kostym: Anna Dolata
Ljusdesign: Monica Syversen
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Mask och perukdesign: Sissa Persson Maresc
MEDVERKANDE
Elya Birman, Ashkan Ghods och Krister Kern

LÄNKAR
Ung scen öst hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Fascinerande poetiska Rose Rose Rose recension Kultursidan.nu 9/4 2014
FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643394232633″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Rose Rose Rose togs väl emot av publiken

  1. Pingback: Fascinerande poetiska Rose Rose Rose (recension) - KULTURSIDAN.nu