• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hjälp EWK att minnas historien

Vem spelar dragspel – och varför? Hur gick debattens vågor då? EWK-museet vill ha besökarnas svar.

 

Vilka politiska frågor speglar teckningarna?

 

Vem spelar dragspel – och varför? EWK-museet ber besökarna om hjälp. På lördag öppnar utställningen Okänd teckning söker på Arbetets museum.

Vanligen möts museibesökare av information och förklaringar. Den här gången är det tvärtom. EWK-museet som förvaltar EWK:s konstnärliga arv av politiska satirteckningar har cirka 2.300 bilder i sitt arkiv. Av dessa är kanske cirka 200 oklara på ett eller annat sätt.

 


Projektledaren Andreas Nilsson berättar om Okänd teckning söker.

 

För ett par månader sedan började projektledaren Andreas Nilsson att digitalisera EWK:s teckningar, de ska bli sökbara i en arkivdatabas. Han hittade inte oväntat många teckningar där det saknas information om bakgrunden till bilderna. I flera fall är det lätt att identifiera en eller flera aktörer på bilderna: Dåvarande finansministern Gunnar Sträng med välfylld börs och Olof Palme som fattig åldring. Men också Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher och där är USA:s president Bill Clinton.

Bilderna präglas av EWK:s karaktäristiska linjer, från hårfint streck till effektfull svärta. Flera av dem skulle kunna passera som anspelningar på dagsaktuella frågor i vår tid. Men vad handlar de om – närmare bestämt?

Under närmaste året kommer Andreas Nilsson att kontakta personal på arkiv och bibliotek samt personer som arbetade eller stod EWK nära för att samla in berättelser kring bilderna. Projektet finansieras av Riksbankens jubileumsfond.

 


Höstlöven faller efter hippiesommaren 1967. Vad anspelar bilden på, närmare bestämt?

 

Museet vädjar också till besökarna att komplettera samlingen med sina erfarenheter. Andreas Nilsson har valt ut cirka 40 bilder som kan beskådas hela våren. Man hoppas att besökarna skall komplettera samlingarna och ge svar på alla frågor.

Vid torsdagens pressvisning så fick vi ta del av nära 50 frågor som”Vem är dragspelaren?” eller ”Vilka försöker rädda kronan – varför står det 34 öre på den?”. Det blir intressant att se vilka minnen som besökarna har och hur svaren har blivit när bilderna tas bort i juni!

Text och foto: Sven Åke Molund

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

5 april – 8 juni 2014
Okänd teckning söker
Projektledare: Andreas Nilsson

LÄNKAR
EWK-museet hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643391575603″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.