• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Så kan fattiga och hemlösa få hjälp

Tidningsrubriker. Professor Hans Swärd förläste om ”Tiggarna, välfärden och medmänniskorna” vid Forsas seminarium om tiggeri.

 

Tolkar står högst på Ria centers önskelista

 

Frivilliga behövs, särskilt språkkunniga. När Forsa Östergötland i samarbete med Forsa Riks nyligen bjöd in till seminarium kring Tiggeri – vad kan jag göra som medmänniska och samhällsmedborgare? blev gensvaret stort. Publiken fyllde en stor föreläsningssal i Bomullsspinneriet hörde professor Hans Swärd säga att fattigdom lätt kan avhjälpas och Josefine Lundh berätta om Crossroads arbete i Linköping. I publiken satt Silvia Segerlund från Ria center och önskade sig volontärer.

Forsa uttyds Förbundet för forskning i socialt arbete och symposiet är ett sätt att nu ut till en intresserad allmänhet. I publiken satt främst studenter och universitetslärare, socialarbetare i kommun och kyrka.

 


– Jag gillar att också de allra fattigaste kan använda den fria rörligheten för att försöka få det lite bättre, sade Martin Börjesson, lektor vid Socialt arbete vid Linköpings universitet.

 

– Är nöden individens problem eller samhällets brist, frågade professor Hans Swärd retoriskt. Han svarade själv med att kortfattat skildra tiggeriets historia med toppar under 1500-talet (katolsk fattigvård upphörde med Gustav Wasa), sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet (då industriägarna och jordägarna tampades om arbetskraften) och 1990-talet (efter den starka statens upplösning).

Hans Swärd har länge forskat om fattigdom, hemlöshet och socialt arbete, områden som väcker debatt och där svaren inte är självklart enkla oavsett om det gäller fattiga i vårt eget land eller i andra länder.

– De fattiga drar inga röster, ger inga pluspoäng. De skapar lätt motsättningar. De som själva ligger på fattigdomsgränsen frågar varför man ska hjälpa andra. Motståndet mot romerna och andra minoritetsgrupper är stort.

 


Forskning för framsteg. – ”Bostad först”-modellen, där har jag varit drivande tillsammans med kollegor, säger Hans Swärd. Där har vi sett att det gett effekt.

 

Forskare är inte politiker som kan fatta beslut. Men Hans Swärd kan ändå peka på hur hans och kollegernas forskning förändrat situationen till det bättre.

– ”Bostad först”-modellen, där har jag varit drivande tillsammans med kollegor, säger han. Där har vi sett att det gett effekt.

I Helsingborg tillämpas ”Bostad först” och utvärderingar visar på en positiv spiral för hemlösa som får hjälp till bostad innan andra åtgärder tar vid.

Professor Hans Swärd säger också utmanande att fattigdom lätt kan avhjälpas, med barnbidrag till alla barn bekostad av en flygskatt. Förslaget är inte hans utan den berömde brittiske sociologen Peter Townsends.

 


– Vi har 60 volontärer. Josefine Lundh  berättade om Crossroads – mötesplats för EU-migranter i Linköping. På bilden tillsammans med Forsas Axel Ågren.

 

Josefine Lundh från Crossroads i Linköping möter tiggare varje dag. Hon berättar om personer med eller utan utbildning som kommit till Sverige i tron att här finns arbete. Stadsmissionen i Linköping står bakom Crossroads som sedan december ger stöd i form av rådgivning, matservering och härbärge.

Rådgivningen är det mest uppskattade, de flesta frågar hur man får arbete. På kvällarna får många ett mål mat och kan duscha. Härbärget, madrasser på golvet, rymmer i genomsnitt 15 personer varje natt.

– Vi har 60 volontärer, det är helt fantastiskt, uppskattar Josephine Lundh.

– Det är jätteintressant och spännande, kommenterade Silvia Segerlund från Ria center i Norrköping efter seminariet. Vi vill bygga upp något liknande.

Merparten av de utländska tiggarna i Östergötland kommer från Bulgarien, några från Rumänien. Därför står språkkunniga tolkar – till bulgariska, rumänska och romani – högst upp på Silvia Segerlunds önskelista. Men också andra frivilliga som hjälper till med matlagning och håller öppet på kvällstid när Ria centers ordinarie klientel lämnat lokalerna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BOMULLSSPINNERIET, LIU Norrköping

24 mars 2014
Tiggeri – vad kan jag göra som medmänniska och samhällsmedborgare?
Arr: Forsa Östergötland

MEDVERKANDE
Hans Swärd, professor vid Lunds universitet
Josefine Lundh, projektledare för Crossroads i Linköping

LÄNKAR
Hans Swärd info
Crossroads hemsida
Forsa hemsida
Ria center hemsida
Bostad först slutrapport/pdf
Stämningsfullt på gala för hemlösa reportage Kultursidan.nu 24/3 2014
Makalös Cabaret för Hemlösa blev succé reportage Kultursidan.nu 3/3 2014

FLER BILDER FRÅN SEMINARIET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643262580455″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.