• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stämningsfullt på gala för hemlösa

Det var en stormig vinterkväll. Kimmo Strand berättade om kampen för att ge en hemlös man skydd.

 

Vad skulle vi annars göra?

 

Tordagen den 20 mars arrangerade Kulturhusets platsansvarige Maria Ackerfors en stödgala för hemlösa efter att ha inspirerats av Sven Wolters stödgala på Östgötateatern. Hon gav den namnet Vad skulle vi annars göra? – en kväll av kärlek och medkänsla till förmån för hemlösa.

Först upp på scen är Kimmo Strand från Ria center, Hela människans verksamhet för hemlösa och utsatta i Norrköping. Bakom hela människan står kyrkorna i Norrköping.

Kimmo Strand berättar om en hemlös man och dennes utsatthet en stormig vinternatt, hur mannen hamnade utanför det system som finns för att hjälpa. När det inte fungerar måste hjälpen komma från medmänniskor som tar personligt ansvar. Kimmo Strand avslutar med att påminna oss om att vi alla människor har rätt till ett värdigt liv.

 


Blowing in the wind. Johanna Kult och Ashikur Rahman spelade både var för sig och tillsammans. Publiken fick lyssna till sång på bangla, det mjuka språk som talas i Bangladesh.

 

Efter att applåderna tystnat kliver Hjalmar Mårdh upp på scen. Innan han läser sina dikter berättar han om hur han skriver dem. Han är spontan och skriver det första som dyker upp i tankarna, det kan bli knäppt men roligt. Han börjar med första dikten som heter Kom till mig. Han talar högt, tydligt och lever sig in i rollen, det blir ett underhållande skådespeleri med poesi.

Johanna Kult och Ashikur Rahman är först ut med att bjuda på sång och gitarrspel. Ashikur Rahman sjunger två låtar på sitt språk bangla, en av låtarna handlar om att inte tappa hoppet vilket passar galan väldigt bra. De sjunger två låtar var och avslutar med en duett. Deras röster är olika men tillsammans skapar de en härlig stämning.

Sittplatserna i konsertsalen är fullsatta och några sitter på golvet. Det är inte trångt men det är trivsamt. Stämningen är på topp, några i publiken blundar och lever sig in i det som spelas, några sjunger med och tar kort med sina mobiler.


Stolarna tog snabbt slut på Kulturhusets stödgala. Många stod och lyssnade till Niklas Erikssons electropop.

 

Niklas Eriksson bjuder på orgelmusik med inslag av electropop. Trots några tekniska småfel flöt det på bra och blev humoristiskt med låtarnas titlar, som Insekternas vaggvisa.
Under pausen bjuds det på soppa och fika för den slant man ville ge och alla gåvor gick oavkortat till Ria verksamheten.

De sista grupperna ut är killbandet Parrow och tjejbandet Luntgatan Girls. Fritt inträde för en gala för ett gott ändamål lockade många dit och sist men inte minst tittade Sven Wolter snabbt förbi vilket gladde arrangören Maria Ackerfors starkt.

I insamlingsbössorna lades 2.221 kr. Dessutom gav en auktion av teaterbiljetter till Swedenhielms, skänkta av Östgötateatern, ytterligare 900 kronor. Allt gick oavkortat till Hela människan.

Text: Isabel Hoffmann
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

KULTURHUSET Norrköping

20 mars 2014
Vad skulle vi annars göra? – en kväll av kärlek och medkänsla till förmån för hemlösa
Arr: Maria Ackerfors/Kulturhuset

MEDVERKANDE
Kimmo Strand, Ria center
Hjalmar Mårdh
poesiläsning och utställning ’”De gulnade paprena”
MUSIKAKTER
Johanna Kult och Ashikur Rahman

Niklas Eriksson
Parrow
Luntgatan Girls

LÄNKAR
Johanna Kult SoundCloud
Niklas Eriksson SoundCloud
Parrow Facebook
Luntgatan Girls hemsida
RIA-center hemsida
Kulturhuset hemsida
Kulturhuset ordnar gala för hemlösa reportage Kultursidan.nu 14/3 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.