• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Christer Fuglesang hade tur också

Första stora resan i det blå. Tillsammans med sin far seglade en ung Christer Fuglesang över Atlanten.

 

”Jag skulle vilja resa i tiden”

 

– Jag skulle vilja resa i tiden, för att få veta vad som egentligen hände. Christer Fuglesang avslöjar sitt historieintresse, att kunna sätta saker i perspektiv. Och för att resa.

Har någon svensk – okej då halvnorsk också – haft en möjlighet till perspektiv på tillvaron så är det väl den hyllade astronauten – och kosmonauten – som två gånger fått göra resan ut i rymden, 2006 och 2009. Sammanlagt ha han tillbringat nästan en månad i rymden, som forskare, uppdragsspecialist och byggnadsarbetare, av rymdstationen ISS.

 


Christer Fuglesang har visserligen landat, men att Sverige har haft en egen astronaut betyder mycket.

 

Känner Christer Fuglesang att han förändrats av att se jorden som en boll från den amerikanska rymdfärjan Discovery? Svaret kommer med lika delar tålamod – frågan är inte ny – och eftertanke.

– Jag känner inte att jag funderar på den saken. Men det är påtagligt att det är en jord. Man ser inga gränser och atmosfären är så tunn. Det mest påtagliga är att jorden är skör. Och liten. Ett varv tar 90 minuter.

– Andra gången var vi 13 personer från fem länder som skulle arbeta tillsammans med att ta hand om vårt lilla universum, tillägger Christer Fuglesang som pluggade ryska för att kunna kommunicera med de ryska kollegorna.

 


Egentid. en kort stund med mobilen innan professor Christer Fuglesang åter står i allas fokus.

 

Den sena torsdagseftermiddagens föreläsning på Visualiseringscenter C har fått titeln Science Talk: Vad betyder drömmar för barn? Tidigare på dagen har Christer Fuglesang träffat Realgymnasiets tekniktvåor, som vunnit en tävling om att skapa en månfarkost. Nu är det en äldre publik, lärare från Östergötland är särskilt inbjudna.

Jag har alltså fått fånga Christer Fuglesang tjugo minuter innan han ska stå på scenen. I anknytning till ämnet ställer jag min andra fråga: Vad hade du själv för drömmar som barn?

– När jag var 10 år så vill jag kanske bli fotbollsspelare. Men jag har alltid velat resa. Gärna i tiden, för att få veta vad som egentligen hände, säger Christer Fuglesang och berättar att han seglade över Atlanten tillsammans med sin far, då var Christer 22 år och student på KTH, Kungliga tekniska högskolan.

Vad vill du förmedla till dina egna barn?

– Att ha ambition, kunskap.

 


– Välkommen. Visualiseringscenter C:s Anders Ynnerman introducerar.

 

Strax hälsas Christer Fuglesang välkommen till ett fullsatt Visualiceringscenter C av professor Anders Ynnerman. Christer inleder med att kortfattat berätta om sin karriär. Hur KTH-studenten valde inriktning, fysik, efter intresse och så småningom forskade i den stora underjordiska anläggningen Cern.

Det var där han befann sig när en kompis tipsade: ”Jag har hittat nytt jobb åt dig”. ” Nej, jag har jobb. Det är jättekul, jag forskar i fysik”, svarade Christer. Men vännen fortsatte: ”Det är en annons. De söker astronauter, 10 stycken.”

– Jag skrev min bästa ansökan någonsin. Efter en två år lång process var jag antagen, som en av sex europeiska ESA-astronauter.

Det var 1992. Sedan tog det många år innan Christer Fuglesang från lilla Sverige fick chansen att komma ut i rymden. Till slut var han ändå där och är med sina två resor en av de mest erfarna.

– Drömmar är betydelsefulla, de ger fokus. Men man ska inte binda sig vid dem för hårt, för då kan man bli besviken, säger nuvarande KTH-professorn Christer Fuglesang till publiken.

– Gör det som intresserar dig. Jobba hårt, är hans råd:
– Men man måste ha tur också.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

VISUALICERINGSCENTER C Norrköping

20 mars 2014
Science Talk: Vad betyder drömmar för barn
Christer Fuglesang

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida
Måntävling ska inspirera besökarna på C reportage Kultursidan.nu 20/12 2013

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.