• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pride fyller sex och får en Parad

Äntligen! Prideparad! Sara Gustavsson och Rickard Eriksson leder det regnbågsfäragde arrangemanget.

 

Lesbisk stadsvandring med karta och guide

 

Kropp & känslor är årets Pride-tema. Det passar bra när evenemanget äntligen får en regnbågsfärgad parad som inledning till alla seminarier och utställningar. Ett inslag blir stadsvandringen I’m every lesbian.

Pride har blivit ett välkommet inslag i Norrköping, en festival med glädje men också med allvarligt syfte. Pride vill göra Norrköping med omnejd fritt från sexism och rasism, en plats där alla människor är värdefulla. I år är det dags för sjätte festivalen och talespersonerna Ellen Larsson och Emelie Månsson kallar till presskonferens på Dynamo som blir centrum för Pride.

 


– Norrköping ska vara en plats där alla människor är värdefulla, säger Emelie Månsson som är talesperson för Pride tillsammans med Ellen Larsson.

 

– Var går gränsen mellan kroppen och känslorna? Är de separata eller kanske oskiljaktiga? Ellen Larsson filosoferar kring temat, har skrivit kloka ord som hon läser högt: Hur ses och tolkas olika kroppar och känslor i samhället? Vissa kroppar och känslor ses som fel, omoraliska, icke önskvärda medan andra hyllas och blir till norm.

– Diskussionen kring kroppen och känslor är ofta väldigt aktuell när vi talar om sexualitet och könstillhörighet och vi vill därför lyfta dessa frågor och se var vi hamnar.

Programpunkterna är ännu inte klara men en hel del av dem kommer att reflektera årets tema. Vid sidan av huvudarrangören Norrköping Pride deltar en rad andra arrangörer från ABF till Östgötateatern. RFSL arrangerar Queer bingo på Bredgatan 54, radioprofilen Matilda Berggren bjuder på Stand up med och det blir Pyssel & sagostund för regnbågsfamiljer och vänner. En spännande programpunkt är dansföreställningen Edie & Edie med Emma Tolander och Amanda Apetrea från konstnärskollektivet ÖFA.

 


Paradkartan. Från Gamla busstationen över Drottningbron, Gamla Rådstugugatan till Nygatan. Därifrån till Kungsgatan vidare mot Slottsgatan där invigning av Pride sker utanför huvudlokalen Dynamo i kvarteret Hallarna. 

 

Norrköpings första Prideparad någonsin ska slingra sig genom centrala staden under Prides första dag, fredag 2 maj. Både motorfordon och gående får plats i paraden som utgår från gamla Busstationen.

– Det är ett viktigt ställningstagande där vi med våra kroppar visar solidaritet med hbtq-personer i andra länder, säger Christer Eriksson och syftar på anti-gaylagar som bland annat stiftats i Ryssland och Uganda.

Hans kollega Sara Gustavsson lyfter fram att paraden är politiskt och religiöst obunden.
– Organisationer måste föranmäla sig för godkännande, tillägger hon.

Väl framme vid Dynamo kliver ståuppkomikerna Moa Svahn och Pernilla Hammargren fram och inviger årets Pride.

 


Stadsvandring för att synliggöra. Konstnären Sofia Hultin gör mycket researcharbete inför de olika stadsversionerna av I’m every lesbian. Nu vill hon berätta om lesbiskas historia i Norrköping.

 

Konstnären Sofia Hultin har tidigare genomfört lesbiska stadsvandringar i Tirana (Albanien) och Belgrad (Serbien) – nu är det Norrköpings tur. Hon är redan på plats för att göra research under några veckor då hon intervjuar en rad personer för att få underlag till I’m every lesbian..

– Jag hörde talas om hennes projekt och ville ta hit det, säger kollegan Nevena Cvijetic som gått in som producent av stadsvandringen.

Resultatet ska bli en guidad tur med Sofia Hultin som ledare och en karta i handen. Det kan handla om att besöka platserna för första mötet eller sista kyssen. Under vandringen berättar hon om lesbiskas situation.

Stadsvandringar är populärt men Sofia Hultin har en djupare tanke, kopplad till den diskriminering som drabbar hbtq-personer i Sverige och i världen.

– Bögar och transpersoner drabbas av våld medan lesbiska osynliggörs, säger Sofia Hultin. Stadsvandringen är till för att synliggöra lesbiska.

Det kan verka djärvt för att inte säga riskabelt att genomföra projektet i Tirana och Belgrad men Sofia Hultin har inte mött problem, varken för egen del eller för sin publiks.

– Jag ser väldigt snäll ut och kommer nog undan lättare därför, säger hon och berättar om traditionell guidning med en liten högtalare runt magen.

Den publik hon haft har varit andra konstnärer och studenter, roligast har det varit när folk på gatan lyssnat och följt med. På tur efter Norrköping står Malmö, Boxholm och Vitrysslands huvudstad Minsk.

– Det är väldigt politiskt det vi håller på med, ändå handlar det ju bara om kärlek.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund, Nevena Cvijetic och Ann-Charlotte Sandelin

NORRKÖPING

2 – 4 maj 2014
Pride 2014
Huvudarr: Norrköping Pride

LOKALER
Dynamo (huvudlokal)
ABF, Arbetets museum, Bredgatan 54, Cnema, Galleri Kronan, Hedvigs kyrka, Kulturhuset, Noaks Ark, S:t Olai kyrka, Teater Bråddgatan 34, Trappan, Östgötateatern. Fler kan tillkomma

LÄNKAR
Sofia Hultin hemsida
Norrköping Pride hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642861223484″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.