• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteaterns snygga statusrad (recension)

Ständig närvaro. Facebook har blivit en vanlig del av det sociala landskapet. För vanlig?

 

Ökade överdrifter kan höja humorfaktorn

 

Jag möts av något nytt när jag kliver in i föreställningsrummet på Teater Bråddgatan 34 – en projektor som får bilder att lysa på den mörka väggen. Bilder på kaffekoppar och lackade naglar, sånt man kanske gärna visar upp på Facebook när man är Hipp & Fräsch. De flesta av oss har ju faktiskt någon koppling till sociala medier, så igenkänning väntar jag mig.

Föreställningen inleds snyggt. Hela teaterensemblen står alldeles stilla och håller upp ett gäng smarta telefoner vars skärmar blänker som stjärnor på en nattsvart himmel. När lamporna tänds börjar skådespelarna gå runt i rummet med en väldig fart. Hashtag hit och hashtag dit, hojtas det. Showen har börjat.

 


Hej klassen!

 

– Hej klassen, säger snart en av skådespelarna och startar en redovisning om Sverige. Landet där man pratar så det låter som om man sjunger. Landet där man blir deprimerad på vintern men lycklig av värme.

Det här visar sig vara en av flera redovisningar som görs med hjälp av ritade bilder på en slags tavla. En annan redovisning handlar om regnskogen och ytterligare en annan om patriarkatet. Vad de har för koppling till varandra och varför läraren blir så arg förstår jag inte riktigt, men gestaltningarna av de nervöst stammande eller överentusiastiska skolungdomarna är i vilket fall träffsäkra.

 


Med Facebook på gymmet.

 

– Hashtag fitness, ropar Kushtrim Kashniqi i blå Facebook-overall när hela ensemblen visar tydligt att vi befinner oss på gymmet. Mycket kretsar kring träning och mat. Vem tränar mest och vem äter fräschast?

– Hashtag ”No pain no gain”, är en annan hashtag som känns igen.
Hashtaggarna är roliga, men helhetsintrycket av pjäsen är mindre präglat av igenkänning än vad jag trodde att det skulle vara. Karaktären ”Martina Görantzdotter” har många skepnader, men humorfaktorn hade säkert höjts av större kontraster. Vad händer egentligen på riktigt och vad är bara på Facebook?

”Jag är ingen rolig person”, har Kvartersteaterns manusförfattare Anna Nygren skrivit om sig själv. ”Jag kan dock skratta, men det är oftast av skadeglädje.”

Hade då inte ”Martina Görantzdotter” kunnat få vara med om någon större tragedi som hon försökt sopa under mattan på Facebook med något smickrande Instagramfilter?

 


Dags att logga in?

 

Jag hade gärna sett mer överdrifter i kombination med mer medvetna byten i bildspelet. Den dramatiska kurvan är rörig, men tempot är bra. Intresset hålls vid liv ända till slutet, då man kan logga in på valfritt socialt medium, berätta att man varit på teater och känna sig kulturell. #status #hipp #och #fräsch

Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto: Foto-Kenny Nilsson

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

21 – 29 mars 2014 kl 19

#status: hipp & fräsch

av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

MEDVERKANDE
Judith Askling
Ebba Boll
Selma Edholm
Johan Eliasson
Per-Olof Engström
Nina Kaakinen Andersson
Linn Karlsson
Kushtrim Krasniqi
Hillevi Lilja
Maria Lundström
Aaron Mohapatra
Iselin Sunnerberg
Mattis Svedberg
Jennie Åström
Linn Öster

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Kvartersteatern går ut på Facebook reportage Kultursidan.nu 18/3 2014

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157642779216055″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.