• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ordkonstnären Dorsin imponerade (recension)

Blågult med dold agenda.

 

Naturligtvis finns här en dold agenda

 

Hur i hela friden lyckas karl’n ha dessa gigantiska textmassor i skallen? Att han är en ordkonstnär av gigantiska mått – det visste jag förut, men att i nummer efter nummer servera så omfångsrika texter, med mer eller mindre fantasifulla rim, vändningar och knorrar. Jag blir oerhört imponerad.

Vad i hela friden pratar jag om? Henrik Dorsin givetvis. Han gästade De Geer-hallen i Norrköping på fredagskvällen, med sin turné kallad Näktergalen från Holavedsvägen. Enligt Dorsin själv är det en ”humorkonsert som går åt skogen”. Jag vet inte om jag kan hålla med om att det går åt skogen precis, men att det är humor – det kan jag skriva under på.

 

Gymnastik till musik. Henrik Dorsin backas upp av Den vedervärdiga orkestern från Hoting.

 

Henrik Dorsin turnérar i sällskap med en orkester kallad Den vedervärdiga orkestern från Hoting. Det är en mycket musikalisk ensemble (6 personer) som kan traktera en mängd olika instrument. Att Dorsin improviserar en hel del märks av det faktum att det ibland brister det för någon av musikerna så att också de skrattar gott.

Att Henrik Dorsin tycker om, och låter sig inspireras av opera och operetter har han visat prov på tidigare, och första akten är mer eller mindre en hyllning till dessa musikgenrer. Här inträder ”mästersångaren med sin guldstrupe” iklädd frack och serverar välkända arior och libretton med omgjorda texter. Det gäller att koncentrera sig för att hänga med den uthålliga Dorsin i alla hans berättelser och vändningar om nutida vardagsfrågor.

Förutom att sjunga utlovar Dorsin anekdoter från teaterns värld och kanske lite skvaller. Som elev på teaterskolan fick han lära sig härma ljudbilder. Så tar han oss med på en fullständigt osannlik resa bland europeiska språks olika ljudbilder. Helt otrolig och helt omöjlig att återberätta!

Ett annat nummer handlar om energitjuvar. Där finns den där som gärna pratar men aldrig lyssnar; som är helt upptagen av sig själv och inte ser någon eller något annat. Ni har säkert mött personen i fråga. Eller den som ständigt klagar och som gärna sätter upp lappar i personalrummet med texten: ”Din mamma jobbar inte här!”

 


En kväll på operan i kompaktformat.

 

Sist ut i första akten framförs sången om det allra första besöket på operan som är ett potpurri av välkända stycken från en massa olika operor, med Dorsins fantastiska text. Den sången har jag hört tidigare i olika tv-sammanhang. Och jag tycker han gör den fullständigt lysande.

Andra akten är i stället en hyllning till folkmusiken och det svenska. Henrik Dorsin kommer in iklädd en gul och blå kostym som genast kommer mig att tänka på Thore Skogman. Den vedervärdiga orkester från Hoting är klädda i plagg som för tankarna till folkdräkter. Här skall det traditionellt svenska hyllas.

Naturligtvis finns här en dold agenda. Vad är det traditionellt svenska? Många av våra svenska traditioner har vi ju hämtat från andra länder. Här får sig Sverigedemokraterna en känga. Men inte bara de. Också det svenska hyckleriet: ”jag är inte rasist, men…”.
På ett sätt är denna akt den roligare av de två, men å andra sidan är de båda akterna så pass olika att det är idiotiskt att jämföra. Båda akterna har sina höjdare.

 


Mera dragspel åt svenska folket.

 

Så får vi en dragspelsrap – där Dorsin föreslår Petter att låta dragspel och hiphop mötas. Och där han också uppmanar lärare att öka sin popularitet bland eleverna medelst rap.

Partiledardebatten där Henrik Dorsin själv gör såväl debattledaren som alla de åtta partiledarna är helt enkelt lysande! Imitationerna av dessa är träffsäkra och så på pricken. Detta är kvällens absolut bästa nummer.

Det hela avslutas med stående ovationer och då applåderna inte vill sluta, bjuder Dorsin på ett extranummer, nämligen sången En gaffel kort, som är hämtad från Grotesco.

Det var länge sedan jag skrattade så hjärtligt. Vilken imponerande underhållning!

Text: Eva Lindblad
Foto: Foto-Kenny Nilsson

HENRIK DORSIN
Aktuell
med Näktergalen från Holavedsvägen en humorkonsert i två akter, tillsammans med Den vedervärdiga orkestern från Hoting.
Bakgrund: Tillhör humorkollektivet Grotesco. Är skådespelare, manusförfattare och revymakare. Har bland annat medverkat i My fair Lady, Singin in the rain, och Spamalot. Spelar också karaktären Ove i tv-serien Solsidan.

 

DE GEERHALLEN Norrköping

21 mars 2014
Näktergalen från Holavedsvägen

MEDVERKANDE
Henrik Dorsin
Den vedervärdiga orkestern från
Hoting

LÄNKAR
Henrik Dorsin wiki
Louis De Geer hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.