• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Makalös Cabaret för Hemlösa blev succé

Höll stilen. Sven Angleflod bidrog med sång och musik av Povel Ramel.


Cabaret för hemlösa. Det viktigaste och det snurrigaste.

 

65.396 kronor till Ria-center

 

Östgötateaterns raskt ihopskrapade Cabaret till förmån för Ria-center fyllde Stora teatern till sista plats och hinkar med pengar. Initiativtagare Sven Wollter lotsade publiken genom en magisk kväll avsedd att öppna hjärtan och plånböcker. Många av teaterns skådespelare stod på scenen tillsammans med kvällens värd Sven Wollter och teaterchefen Johan Celander. Mest spännande var kanske akrobaten Mattias Lindström.

En kvart före första insläpp köade publiken utanför portarna i snögloppet och under de första 10 minuterna räknade man in 300 personer. Det blev fullsatt med de 597 personer som man kan ta emot och teatern fick tända den röda lyktan. Bland gästerna kunde två av Norrköpings ledande kommunalråd ses, Lars Stjernqvist och Bengt Cete som båda strålade av glädje över initiativet och uppslutningen och öppnade plånböckerna.

 


Ensemblen fyllde soffan medan publiken fyllde salongen. Sven Wollter höll i trådarna men inledde med Cyrano de Bergerac, Sinatras My way och en dikt av Brecht, som kommenterar vilka krav som ställs på en minister.

 

Insamlingen som började redan vid entrén hade innan föreställningen börjat fått in 45.822 kronor och efter pausen var man uppe i 53.000. Slutresultatet blev 65.396 kronor, ett batteri och två norska mynt. Det betyder att besökarna i genomsnitt gett 110 kronor var.

Teaterchefen Johan Celander var själv en av de mer generösa givarna då han försedd med hundralappar lät Sven Wollter förhöra sig på Lennart Hellsings bokstavsdikter. Vid varje felsägning, eller tvekan, åkte en hundring i hinken! Visst kunde han sin Hellsing, men inte perfekt.

Sven Wollter gjorde, exakt på minuten kl 19.00, entré som Cyrano de Bergerac sjungande My Way varpå han läste en dikt av Bertolt Brecht. Det under veckan uppmärksammade uttalandet av kulturministern fick sig ett par kängor av Sven Wollter i inledningen – uppenbarligen till publikens förtjusning.

Programmet var omväxlande, när skådespelarna bjöd på ett smörgåsbord. Smakprov på Satie, skillingtryck, rap, Owe Törnkvist-tungvrickning, Povel Ramel med mera avlöste varandra på löpande band. Sven Wollters vän musikern Bengt Ernryd visade att han hanterar inte bara piano utan också trumpet och bjöd på flera solonummer.

 


Det brinner. Klotet med kniven och facklan är på väg mot Mattias Lindströms huvud.

 

Publiken fick hjärtat i halsgropen när akrobaten Mattias Lindström före paus placerade ett bowlingklot, med en kniv och brinnande fackla, på foten för att sedan sparka upp klotet och placera det på huvudet. I slutet av föreställningen återkom Mattias (som vi känner igen från Familjen Addams) i ett minst sagt snurrigt nummer där han visade hur man kan utnyttja en ring för akrobatik. Verkligen imponerande.

Det finns bara en sak att säga om arrangemanget – succé!

Många av besökarna kom också från den grupp som insamlingen riktade sig till. En medelålders man berättade i pausen för teaterchefen hur eländigt det är att tillsammans med sin hund vara uteliggare i detta oväder. Men har man skulder hos kronofogden så får man inget hyreskontrakt.

En besökare som vi satt tillsammans med avslutade kvällen med att det är nu det börjar. ”Kvällen har varit magisk – nu gäller det att gå ut och göra något i vardagen också”. Kanske blir det så att detta initiativ kan vara starten på något mera bestående där vi alla kan se varandra som medmänniskor. Som någon av skådespelarna framförde i ett nummer – ”Det värsta är att inte vara sedd”.

 


En magisk kväll. Här ses förväntansfulla teaterbesökarna Nisse ”Bonne” Gustafsson och Ann-Marie Blid tillsammans med Östgötateaterns Marie Wahlqvist.

 

När vi i pausen talar med både Sven Wollter och andra aktörer så är de glada över uppslutningen. Kimmo Strand från RIA som drivs av Hela människan verkar tårögd när vi lämnar teatern, han hoppas nu kunna ha söndagsöppet på RIA.

Östgötateatern har utan tvekan visat att man är en arena som är öppen för alla! Kvällen är en goodwillseger för Östgötateatern genom Sven Wollters initiativ. Teatern lovar fortsatt insamlingsverksamhet under året till Hela människan och hoppas att andra aktörer inspireras till att göra liknande satsningar.

Text: Sven Åke Molund
Foto: Foto-Kenny Nilsson

STORA TEATERN Norrköping

2 mars 2014
Cabaret för hemlösa
Arr: Östgötateatern efter en idé av Sven Wollter

LÄNKAR
Hela människan hemsida
Östgötateatern hemsida
Östgötateatern ger Cabaret för hemlösa reportage Kultursidan.nu 25/2 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641815139403″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.