• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rent tänder ett gnistrande ljus i mörkret (recension)

Nytändning. Strippan Mimi från klubben i kvarteret visar Roger att livet ska levas här och nu. Linnea Källström och Olle Petersson har båda uttrycksfulla röster och övertygande skådespeleri.

 

Mäktigt när 31 sångare tar ton tillsammans

 

Arbis har lämnat Bredgatan och söker sig till nya lokaler och andra sammanhang. Robin Karlsson berättar om en nystart i det lilla utan prestige när han hälsar välkommen till kvällens premiär av rockmusikalen Rent. Ett projekt för ungdomar som under hösten och vintern satsat sin lediga tid för att repetera. Flera känns igen från sommarens uppsättning av Tivolisaga. Samma konstnärliga trio står bakom uppsättningen – regissör Johan Pettersson, kapellmästare Johan Christher Schütz och koreograf Elin Hultberg.

Den amerikanska musikalen Rent med text och musik av Jonathan Larson bygger löst på Giacomo Puccinis opera La Bohème. Musikalen hade premiär off-Broadway 1996. Jonathan Larson fick själv aldrig uppleva uruppförandet. Han insjuknade och dog innan premiären. Musikalen har spelats över hela världen och hade Sverigepremiär 2001 i Stockholm.

 


Drömkompisar. Roger vill bli musiker, Mark filmar allt han ser – och låter publiken ta del av sin dokumentation.

 

Skandiateatern visar upp sig i ny skepnad denna premiärkväll. Scenen har kommit närmare publiken och en imponerande scenografi rymmer både taklya med spiraltrappa och en ruffig gatumiljö utanför.

Vi är i Alphabet City i New York. Det är julafton i slutet av 1980-talet och dimman ligger tät på Avenue A. En sunkig del av New York där uteliggare och aidssjuka funnit en tillflyktsort. I en rivningskåk delar vännerna Mark och Roger lägenhet. Två unga män med drömmar som inte verkar vara inom räckhåll. Mark vill filma och dokumenterar allt med sin videokamera. Roger klinkar på sin gitarr och drömmer om en karriär som musiker. Han sörjer fortfarande April, flickvännen som dog av en överdos. Dyster stämning, minst sagt.

 


Som om morgondagen inte finns. Collins och Angel i ett av flera starka ensemblenummer.

 

Men i mörkret kan man tända ett ljus. Strippan Mimi från klubben i kvarteret visar Roger att livet ska levas här och nu och han faller pladask. När gamle kompisen Collins dyker upp med sin nya bekantskap Angel – en dragqueen i rosa med ett hjärta som omfamnar alla – finns det plötsligt hopp. Hur svårt livet än ter sig har man varandra – det kan varken fattigdom, sjukdom eller drogmissbruk ta ifrån en.

Kanske uttrycks denna känsla av samhörighet trots utanförskap bäst i det häftiga och medryckande ensemblenumret La Vie Bohème. I en blinkning till filmen Hair dansas det också här på middagsbordet.

Det är stora känslor – djup förälskelse, svartsjuka, sorg, hopp och hopplöshet som uttrycks på scenen. Musiken är medryckande och spänner över flera genrer som gungig rock, stillsamma ballader, syntpop, funkig soul och tango. Femmannaorkestern som döljer sig bakom en husfasad tar i så till den grad att det ibland är svårt att höra texten i sångerna. Det är synd, för även om det förekommer dialog är det sången som bär storyn.

 


Lockelse. Joannes väska har en dragningskraft på traktens hemlösa.

 

Det är flera starka sångröster på scenen. Mimi (Linnea Källström) och Roger (Olle Petersson) har båda uttrycksfulla röster och övertygande skådespeleri. Deras första möte i låten Tänd mitt ljus gnistrar.

Daniel Ivarson (Mark) gör flera bra sånginsatser, bland annat en minnesvärd Tango Maureen i ett dansant möte med före detta flickvännens nya partner Joanne (Lisa Forsman). Lisa Forsmans pipa går inte av för hackor. Det får hon visa flera gånger. Elin Gårdfalk, som gör Maureen, sjunger distinkt och med stor inlevelse. Maureens och Joannes sångduell i numret Ta mig för den jag är en riktig kraftmätning i sång.

Emil Sandungs Angel är bedårande skör och stark på en och samma gång. Han och Otto Plesner (Collins) gör flera fina duetter. Johan Ivarsson (Benny) imponerar med en stark och tonsäker röst.

Man blir verkligen glad av att höra så mycket begåvning. Det låter bra om hela ensemblen. Det blir mäktigt när 31 sångare tar ton tillsammans.

 

Dansare. Dansarna utmanar på gatan tillsammans med Mimi.

 

Scenbilden är i stort sett den samma hela tiden. Marks filmkamera blir en del av föreställningen när hans livefilm ibland läggs ut på två skärmar. Vi i publiken kan både se vad som händer på scenen och hur det ter sig i kamerans vinkel. Det faktum att vinkeln är en annan än den man ser från sin plats i salongen gör att en scen får flera dimensioner. Häftigt.

Den knappt tre timmar långa föreställningen låter oss följa några människor under ett år och dela deras sorg, glädje, förtvivlan och hopp. Dessa 525.600 minuter av liv känns äkta och det är svårt att lämna salongen när musiken har tystnat.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Foto-Kenny Nilssson

Hälsning från Rentgänget efter måndagens andrapremiär: Och idag var ljud och dialog i balans.

SKANDIATEATERN Norrköping

Premiär 2 mars 2014
Spelas även 3, 5, 10, 12 och 16 mars
Extraföreställningar 23, 24, 26, 30 och 31 mars.
Rent
Rockmusikal av Jonathan Larson

Regi:                                    Johan Pettersson
Koreograf                           Elin Hultberg
Kapellmästare                    Johan Christher Schütz
Producent                           Arbisakademien/Arbis Nytta & Nöje

MEDVERKANDE
Mark                                  Daniel Ivarson
Roger                                  Olle Petersson
Mimi                                  Linna Källström/Felicia Utter Lunnestam
Collins                                Otto Plesner/Wictor Utter
Angel                                  Emil Sandung
Maureen                             Elin Gårdfalk
Joanne                                Lisa Forsman
Benny                                 Johan Ivarson

ENSEMBLE
Daniel Eklund, Erik Moberg, Frida Törnell-Andersson, Hanna Nilsson, Jennifer Catalan, Kajsa Nilsson, Lisa Åkerman, Alexander Sjösten, Lotta Bäck, Marina Kosireva, Mons Gregermark, Peter Kalmström, Rebecca Asp, Tiffany Carlsson, Tim Pettersson, Valeria Valdes, Viktoria Pernes, Amanda Engvall, Vilja Gårdfalk, Bella Sandqvist, Eva Moberg

ORKESTER
Klaviatur                            Johan Christher Schütz
Gitarr                                  Michael Karlsson
Trummor                            Eric Nilsson
Gitarr                                  John-Luis Herrera Adaros
Bas                                     Sonny Kjellberg

Ljud                                    Micaela Petersson, Åke Wennersten
Ljus                                    Hampus Fredriksson, Samuel Herau, Natha Hedström
Kostymansvariga               Sanna Kaldma, Helén Malmström
Grafittikonst                       Conny Johansson, Isaak Riddarhaage – Yallah

LÄNKAR
Rent Facebook
Arbis röjer Rent på Skandiateatern reportage Kultursidan.nu 19/2 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Rent tänder ett gnistrande ljus i mörkret (recension)

  1. Pingback: 126.000 klick – Läsarnas 10-i-topp 2014 - KULTURSIDAN.nu