• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arbis röjer Rent på Skandiateatern

New York. Skandiateatern. Plats för Rent.

 

”Det är ett kaos just nu”

 

Efter höstens och vinterns repetitioner närmar sig musikalen Rent premiär. I rivnings- och byggkaoset på Skandiateatern står regissören Johan Pettersson. Visionerna som är så klara för honom börjar bli verklighet också för övriga inblandade.

Rockmusikalen Rent är en uppdaterad La Bohème, sjukdomen är inte längre tuberkolos utan HIV som här drabbar fler än Mimi.

– Vi har rivit tillbaka till 1940-talet, säger regissören Johan Pettersson under en snabb guidning av scen och salong. Vi har i stort sett tagit bort allt som Chopp event byggde till, balkongen på sidan, och det mesta av scenen.

 


I strålkastarljuset. Regissören Johan Pettersson.

 

Rummet bär syn för sägen, det ligger rivningsvirke där publiken satt vid bord under läktaren för inte så länge sedan. Den förlängda balkongen är ett minne blott och kvar är ett hål genom läktarsargen. I ruinerna växer det nya fram, scenografin visar ett rum på ena sidan, på den andra ska orkestern sitta innanför en husfasad, som ännu inte är byggd. Johan Pettersson visar en skiss ritat med kulspetspetspenna på ett enkelt A4-papper.

– Scenbygget kom igång häromdagen, det är ett kaos just nu. Men för mig som har helheten i huvudet är allt så klart, det är konstigt att det inte är så för alla andra.

Arbis Nytta & Nöje producerar föreställningen som fått bidrag från kommunens Kultur- och fritidsnämnd. Det gör att de kan betala hyran.

 


Vännerna. Roger och Mark spelas av Olle Petersson och Daniel Ivarsson. 

 

Omkring 35 personer är med i projektet, alla deltar på ideell basis. Många kommer från Tivolisaga, som Johan Pettersson och Johan Christer Schütz satte upp i somras. Bland huvudrollsinnehavarna märks Olle Petersson och Linnea Källström från Tivolisaga, här och nu spelar han Roger medan Linnea delar rollen som Mimi med Felicia Utter.

Allteftersom ensemblen börjar samlas inför den sena eftermiddagens repetition ser jag många välkända ansikten i alla åldrar.  Men också några nya.

Daniel Ivarson spelar dokumentärfilmaren Mark, en av huvudpersonerna. Det var hans bror som tipsade om Rent och fick iväg Daniel på audition.

– Jag gick musikklass men försökte bli golfproffs sedan. Nu ansvarar jag för marknadsföringen för en golfklubb, säger Daniel Ivarsson.

 


Uppsjungning. Ensemblen står på scenen, eller på golvet nedanför.

 

Marina Kosyreva finns på plats tack vare kompisen Elin Gårdfalk. Marina spelar pundare, hon sjunger och dansar.

– Jag fick visa upp mig på audition. Det här är jättekul och jag vill fortsätta, jag hittar dolda talanger jag inte visste att jag hade. Jag kan sjunga och dansa och de säger att jag är bra.

Dags för uppsjungning under ledning av Emil Sandung. Ensemblen samlas på scenen, den upphöjda öppna delen. Tungrullningar och skalor uppåt och nedåt. Medan Johan Pettersson bär in en vit likkista tillsammans med musikansvarige Johan Christer Schütz, J.C. kallad.

Det är J.C. som i sin egenskap av kapellmästare ska leda orkestern innanför den ännu obyggda husfasaden. Det är ett stort framsteg att musikalen spelas med livemusik i stället för med förinspelad musik som det var i Tivolisaga i somras.

– Jag har ändrat en del i vissa låtar, det ska låta mer äkta och riktigt, säger han och lyfter fram hur roligt det är att jobba tillsammans, se produktionen växa fram.

 


J.C. Schütz och Johan Pettersson bär rekvisita.

 

Ljuddesignern Micaela ”Mucken” Petersson behöver inte heller sjunga upp. Hon har arbetat med teknik, både ljud och ljus, sedan 2008 på Arbis, som numera heter Bredgatan 54. Nu jobbar hon dubbelt, både här och där.

– Det är ashäftigt att börja om från början. Här måste vi komma på nya sätt att hänga, att sätta ljus och fixa ljud, säger ”Mucken”.

– Att ljudsätta så de får medhörning är ganska enkelt, fortsätter hon. Utmaningen här är att ensemblen kommer att röra sig i hela lokalen. Den kan komma att sitta framför högtalarna så att det riskerar att bli rundgång. Det kommer en som Operan som ska hjälpa till, som vet vad för slags utrustning som behövs.

– Okej! Då gömmer vi oss. Johan Pettersson signalerar att förberedelserna är klara för uppsättningens allra första genomdrag.
Så kör vi!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Foto-Kenny Nilsson

SKANDIATEATERN Norrköping

2 mars 2014 premiär
Rent
Rockmusikal av Jonathan Larson

Regi: Johan Pettersson
Kapellmästare: Johan Christer Schütz
Koreografi: Elin Hultberg
Prod: Arbis Nytta & Nöje

LÄNKAR
Rent Facebook
Tivolisaga uppfyller många drömmar recension Kultursidan.nu 27/8 2013
Rent tänder ett gnistrande ljus i mörkret recension Kultursidan.nu 3/3 2014
FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641175202623″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.