• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

På djupt vatten med Ung scen öst (recension)

Djupgående undersökning. Ung scen östs Vi Är Nära är en ovanligt roande och kanske även oroande föreställning om identitetssökande i flickbadrummet.

 

Hur nära är jag du?

 

Ung scen östs Vi Är Nära är en sällan sedd föreställning om identitetssökande i flickbadrummet. Pjäsen rymmer robotfiskar, sång i duschen och gråtövningar. Publiken är synlig och en smula medskapande i en uppsättning som går nära gränsen till det privata.

Ensemblen har mejslat fram uppsättningen själv, regissören Freja Hallberg och skådespelarna Jenny Möller Jensen och Ellen Norlund. Tankar har givit impulser, prövats genom improvisationer och fogats till en dramatisk kurva från det ohörbara till det oerhörda.

 


Att sjunga i duschen. Klassisk identifikationslek ingår i föreställningen.

 

Publiken bjuds in till det lyxigt stora badrum som byggts i Teatervinden på Stora teatern i Norrköping. Här finns ett badkar, dubbla duschar och toalettstolar. Draperierna som hänger från taket skapar om rummet gång på gång. Ljussättning och animerat bildspel förstärker spelets fantasterier.

Två mellanstadieklasser med lärare fyller de dubbla basturaderna. Frottéhanddukar att sitta på och kakelkänsla som går ihop med scenen signalerar delaktighet i det som sker.

Skådespelarna/rollkaraktärerna Jenny och Ellen välkomnar och tipsar om lediga platser. På samma gång fråga och lek inleder de med en gråtövning, hur kan man få tårar i ögonen? Genom att spärra upp ögonlocken så det svider kanske? Eller se en film på YouTube? Vi tittar tillsammans.

 


Fiskar. Ellen och Jenny finns i dubbel upplaga.

 

Med små steg går det privata tilltalet över i det dramatiska skeendet. Klädda i något som liknar våtdräkter och med blänkande smink (otroligt vackert) kring ögonen är Jenny och Ellen inte helt olika fiskarna Jenny och Ellen som simmar i fiskskålen.

Samtidigt är de flickaktiga, publiken ser ett förtätat bästisskap. Jenny och Ellen tänker på samma saker, tycker likadant och när de sjunger i duschen låter det helt fantastiskt. Oupphörligt vänder Jenny och Ellen ansiktena mot varandra, intimt nära, som för att kolla av på det privata planet medan spelet pågår. Så som vi tänker oss att bästisar vänder sig inåt varandra i en time out-kontroll som de tror att ingen annan märker.

Så här långt är det intressant att smygstudera publiken. Tjejerna är helt inne i spelet, några av killarna öppna och intresserade. Andra startar i reservation men sugs in. En pojke anstränger sig för att slippa se fantasileken i badrummet, stoppar fingrarna öronen när det är som värst.

(Jag minns att jag läst om flickors och pojkars läsande. Flickor kan engagera sig i pojkböcker medan pojkar avhåller sig från att läsa böcker med flickor som huvudkaraktärer. Nå, problemet nuförtiden handlar mera om att få de unga att läsa överhuvudtaget.)

 


Känsla och medkänsla. Till det krävs två individer.

 

Till slut leder den intima närheten till påfrestningar. Jenny och Ellen kraschar i badrummet, vänskapen vänder på en femöring och eskalerar till ilsket utbrott. En går ut och en stannar kvar inne hos publiken. Tillsammans med personerna i publiken.

Det är här någonstans jag förstår att Vi Är Nära inte är en särfeministisk spjäs för att äntligen synliggöra det flickiga för sin publik. (Vem kallar Hamlet för särartspatriarkalisk?) Känslor, identifikation och identitetsskapande är processer som alla måste gå igenom. Ibland är det smärtsamt. Ibland är det bara kul.

Vi Är Nära (kan även förkortas VÄN) går på djupet med livets mening i badkaret.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Markus Gårder /ung scen öst och Ann-Charlotte Sandelin

TEATERVINDEN, STORA TEATERN Norrköping

28 februari – 28 mars 2014
9 april – 13 maj Ellens hus, Ung scen öst i Linköping
Vi Är Nära
Ung scen öst / PotatoPotato

AV OCH MED
Freja Hallberg (regi), Jenny Möller Jensen, Ellen Norlund

Ljusdesign: Klasåke Comstedt
Maskdesign: Robin Davidsson

LÄNKAR
PotatoPotato hemsida
Ung scen öst hemsida
Östgötateatern hemsida
Ung scen öst provar Vi Är Nära reportage Kultursidan.nu 20/2 2014
FLER BILDER FRÅN VI ÄR NÄRA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641854921175 ”]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.