• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

PiKa på Hamnkällaren

PiKa6
Några av PiKa:s, Pia Kallios, målningar

 

Abstraherad surrealism på Hamnkällaren

 

På galleri Hamnkällaren hölls under lördagen vernissage med signaturen PiKas målningar. Bakom PiKa gömmer sig den Göteborgsbaserade konstnären Pia Kallio. Hamnkällaren är ett galleri som, tillsammans med ett vandrarhem, är beläget nära hamnbron i lokaler som en gång varit en ölkällare. Kallios verk får här samsas med originalinredning i form av väggfasta träbänkar och ursprungligt stengolv.

 

PiKa3 PiKa4
PiKa7 PiKa8
Målningar av PiKa.

 

Måleriet som ställs ut är till merparten färgstarka oljor med ett visst surrealistiskt anslag. Kallio framhäver dock att hon inte har någon särskild kunskap om konsthistoria, och att likheten därför till stor del är oavsiktlig. Tittar man på hennes motivvärld så är dock abstraherad surrealism den beskrivning som tycks passa bäst. Kallios palett ligger i många fall nära grundfärgerna, vilket förenklar uttrycket något men också ger ett färgstarkt intryck.

Kallio berättar att hon aldrig från början vet vad det skall bli av en målning. Det färdiga motivet och uttrycket är något som växer fram under arbetsprocessen. Kanske är det denna inställning som gör hennes motiv så fantasifulla; och det tycks som om den egna fantasin är den allra största inspirationskällan. Hon berättar att hon flera gånger fått häpna kommentarer om sin förmåga att förmedla fantasins inre bilder.

Pia Kallio är självlärd i sitt konstnärskap, vilket dock inte på något sätt behöver vara något negativt. Måhända hade uttrycket kunnat utvecklas med någon form av utbildning, men å andra sidan skulle detta kanske verka hämmande på hennes sprudlande fantasi. Och det är i slutänden detta som stannar kvar efter ett besök på Hamnkällaren; PiKas förmåga att förmedla den ohämmade fantasin.

Text och foto: Karolina Nilsson

  • HAMNKÄLLAREN
  • april 2011
    PiKa – Pia Kallio
    måleri
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to PiKa på Hamnkällaren

  1. Denna artikel gjorde mig glad. Därför att jag letar efter vandrarhem och nu hittade jag det.