• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Den Vilda Kvinnan på Vinterpalatset

Lotta Olsson
Våren kommer till Vinterpalatset. Den vilda kvinnan är titeln på kulturhusets första utställning. Bilden är ett verk av Lotta Olsson.

 

Vildsint, Modig och Stark – 13 konstnärer & Den Vilda Kvinnan

 

Den vilda Kvinnan – vem är hon? Det är en av de frågor man ställer sig i Vinterpalatsets allra första utställning, Den Vilda Kvinnan, som öppnar imorgon torsdag och håller öppet fram till måndag. Utställningen är frukten av en gemensam vision, och bakom den står bland andra Viktoria Lindholm och Lars Jonsson  från Performing arts communion (PAC), Eva Lundgren Stenbom och  Boel Zetterman.

Den kombinerade bostaden och kulturella mötesplatsen är belägen en bit utanför Valdemarsvik. Huset är en gammal skolbyggnad, närmare bestämt Brårum skola byggd 1912. Boel Zetterman flyttade in under 2010, och insåg snart att huset hade stor utvecklingspotential. Eva Lundgren Stenbom berättar hur hon, tillsammans med Boel och några andra, en kall och krispig januaridag satt i ett av nedervåningens få uppvärmda rum och diskuterade vad som kunde göras med huset. Visionen som så småningom började spira handlade om en samlingsplats för kultur där en underliggande tematik av jämställdhet, integration och miljö skulle vara ständigt närvarande.

 

Vinterpalatset – med den gamla skolsalens ljus och luft Sahar Burhan
Vinterpalatset – med den gamla skolsalens ljus och luft.
Målning av Sahar Burhan.

 

Namnet Vinterpalatset är något som närmast kan beskrivas som en förening av verksamhetens vision och husets själ. Den vinterdag då bilden av verksamheten började ta form kombineras med det palats man hoppas kunna förvandla den något nedgångna gamla skolan till. Namnet alluderar också till St Petersburgs Vinterpalats, denna pampiga barockbyggnad som bland annat inrymmer en del av Eremitagets samlingar.  Detta Vinterpalats, Östergötlands Vinterpalats, är dock beläget något mera avsides. Förhoppningen är att det skall kunna bli en ny kulturell mötesplats för människor från olika håll i världen, men också att det skall verka positivt för den närmsta bygden. Detta är också ett konkret uppdrag man åtagit sig i och med ett samarbete som startats med Kustlandet.

Till Vinterpalatsets första utställning har arrangörerna valt konstnärer ur sina kontaktnät runt om i Sverige och i världen. Bland utställarna finns konstnärer från bland annat Valdemarsvik, Norrköping, Stockholm, Irakiska Kurdistan och Tanzania. Eva Lundgren Stenbom menar att de inte varit uppenbart strategiska i sina val av konstnärer, utan snarare har handplockat utifrån en känsla av vilka som skulle passa utställningens tema. Varje konstnär har sedan själva fått tolka ämnet Vilda kvinnor fritt, och resultatet har landat i en utställning med en mängd olika berättelser, tekniker och uttryck.

 

Momo Liffner Jamal Penjweny
Av och med Momo Liffner.
Fotografi av Jamal Penjweny.

 

Vem är då den Vilda Kvinnan? För Eva Lundgren Stenbom  och Viktoria Lindholm är hon någon som vågar sticka ut, en person som representerar en stor styrka där man kanske inte först och främst förväntat sig att se den. De nämner burkan i detta sammanhang, ett omdiskuterat plagg som allt som oftast får stå som symbol för den förtryckta och hämmade kvinnan. Men vad vet vi egentligen om personen bakom tygstycket, är hon den underkuvade figur vi förväntar oss? De håller både med om att detta inte är ett antagande vi kan göra, och att den starka, Vilda Kvinnan kan finnas även där.

Det är diskussioner och frågor i stil med dessa man hoppas väcka med hjälp av utställningen. Både besökare och deltagande konstnärer skall få chansen att inträda i en tankeprocess som förhoppningsvis kan öppna dörrar för nya perspektiv och idéer.

 

Boel Zetterman Ulrika Tallvings skulptur framför Stellan Ekegrens måleri
Målning av Boel Zetterman.
Ulrika Tallvings skulptur framför Stellan Ekegrens måleri.

 

Inom ramen för utställningen finns en rad olika gestaltningsformer. Under vernissagedagen gör Stockholmsbaserade Simone Quest ett performancemåleri, på lördagen visas film av Mats Lundell och under den avslutande måndagen kommer Eva Lundgren Stenbom att hålla ett föredrag om Tanzania. Under hela påskhelgen kommer också besökaren att kunna se den konstutställning där måleri, fotografi och skulptur finns att beskåda.

Från arrangörernas håll finns en uttalad strategi att hålla det hela på en opretentiös och välkomnande nivå. Husets något nedslitna, familjära karaktär tillsammans med den omgivande trädgården skall avdramatisera betraktandet av konsten. Vinterpalatset blir ett utflyktsmål där man, förutom att möta spännande samtidskonst, också kan ta sig en kopp kaffe i vårsolen och hälsa på några av platsens fyrbenta invånare.

Vinterpalatsets fokus på jämställdhet och integration märks tydligt i utställningens tema och verksamheten runtomkring. Under tisdagen hölls exempelvis en specialvisning för flyktingförläggningen i Valdemarsvik, en närbelägen verksamhet som man gärna ser fler samarbeten med. De utställande konstnärerna är också, som tidigare nämnts, en rik blandning av individer med olika stilar, uttryck och ursprung. Det finns också en viss variation i åldersgrupperna, och utställningens yngsta medverkande är sexåriga Momo Liffner. På Vinterpalatsets blogg kan man läsa Momos tankar om Vilda Kvinnor (flickor):

”Jag tänker på en flicka som är vild, nån som är som Pippi eller Ronja.
När man är vild så springer man i skogen.
Jag tänker på mörka skogar som man kan springa i å så tänker jag på förr i tiden och på vildhästar.
Jag tror att det fanns mer vilda flickor förr i tiden. Nu ser man nästan inga, bara rådjur.”

 

Jacob Mwasumbi
Målningar av Jacob Mwasumbi.

 

Oavsett vem hon är, Den Vilda Kvinnan, så är hon en företeelse värd att uppmärksamma. Att låta ett antal olika individer göra detta helt fritt utifrån sina egna förutsättningar genererar med största sannolikhet ett mycket intressant resultat. Utställningen ger onekligen en lovande bild av Vinterpalatset som en ny form av kulturell ljuspunkt i Östergötland. Med ett perspektiv som vidgar sig utanför de stereotypa kulturkretsarna har man goda möjligheter att skapa en plats där fler kan få ta del av och möta samtida konstnärliga uttryck.

Inför framtiden finns planer på en mängd intressanta verksamheter. Under sommaren kommer det exempelvis hållas ett filmläger för flickor och unga kvinnor i samarbete med Eastwoodprojektet. Vidare hoppas man kunna fortstätta utställningsverksamheten till hösten, men även utvidga husets användningsområden i form av sådant som kursverksamhet och konstnärsweekends.

Ett besök på Vinterpalatset är onekligen något som kan göra påskhelgen till något alldeles extra. Så ta bilen i riktning mot Valdemarsvik och Gusum, eller buss 459 till Mossebo, och se en utställning och en plats som präglas av intressanta tankegångar och kulturell framåtanda.

Text: Karolina Nilsson
Foto: Eva Lundgren Stenbom, Boel Zetterman och medverkande konstnärer

  • VINTERPALATSET
  • Den vilda kvinnan
    Samlingsutställning
    21–25/4 2011
    Vernissagen äger rum den 21:e mellan 12 och 16.

För att ta sig till Vinterpalatset med bil: Åk mot Valdemarsvik, i korsningen vid Valdemarsvik ta höger mot Gusum. Strax därefter ligger Brårums gamla skola (Vinterpalatset) på en kulle till höger.
För att ta sig till Vinterpalatset med buss: Ta buss 459 mot Valdemarsvik och gå av vid Mossebo, strax bredvid hållplatsen ligger Vinterpalatset.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.