• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Äntligen – Niornas Melodifestival i Flygeln

Redline. Rudolf Steinerskolan repeterar. De har med sig dansare. Senare på kvällen tar de hem priset för bästa låt.

 

”Ska bli jättekul att sjunga inför publik”

 

Tävlingsdagen för Niornas Melodifestival den 25 april 2014. Det pirrar nervöst både här och där men mest är det jättekul. Mycket har hänt med låtarna, med grupperna, med tankarna för framtiden. Att inte bara nior funderar över den är konferencieren Marcus Fyrberg ett bevis på. I kväll tar han på sig lycko-kavajen.

Sedan i mitten av februari när de uttagna bidragen från skolorna i kommunen presenterades har alla jobbat vidare med Kulturskolans hjälp. Under våren har låtarna utvecklats och fått fylligare arrangemang. Inte bara Kulturskolans musiklärare har bidragit, på scenen bakom de tävlande artisterna står musikelever som gått in i projektet.

 


I rampljuset. Vittraskolans bidrag heter Thoughtless world. Gruppen tog hem pris för Bästa scenframträdande.

 

– I början ville de ha med koklocka och tamburin till vår låt men det tyckte vi inte passade, berättar Alva Engberg från Vittraskolan. Hennes låt Thoughtless world är rockig och nu är hon och övriga i gruppen mer än nöjda med slutresultatet. Låten har blivit maffigare, ”från min lilla demo till kör och gitarrer”.

– Trummisen och den extra gitarren gör mycket, tillägger Oliver Hedlund.

Själv spelar han bas medan Eleonora Åberg Tell spelar gitarr. Alva Engberg sjunger och det gör också Angelica Hjortberger. Det är fortfarande dagtid och gruppen har just klivit av scenen. Stora artistlogen en trappa upp har speglar på två väggar vid en lång sminkdisk, i ett hörn står en soffa som gjord för en intervju.

Musikintresset har fått sig en extra kick. Låtprojektet har gjort att eleverna kommit närmare varandra, blivit vänner. Något Alva Engberg säger att det märks på musikgymnasister – att de har kul tillsammans. Hon söker musikgymnasium nu efter nian, liksom Eleonora Åberg Tell, inspirerad av projekt.

Blivande teknisten Oliver Hedlund tar numera fram gitarren varje dag. Angelica Hjortberger har sökt naturvetenskaplig linje och är nöjd med att hålla på med musik på fritiden.

Hagas Victor Lind sjunger Flickan med en dröm.

 

De har hunnit lyssna på flera av de andra grupperna – ”några riktigt bra låtar” och ”Hultdal sjunger bra”. Om en låt är bra eller inte handlar om melodin, Alva gillar piano och Eleonora snyggt gitarrspel.

– Jag tycker om när låten är en helhet, säger Angelica Hjortberger, när allt hänger ihop.

Om några timmar står de på scenen inför en stor publik. Klassen ska komma, skolan har fått gratisbiljetter, och utöver det har de sålt till andra på skolan. Om sina chanser i tävlingen kan de inte säga så mycket.

– Det ska bli jättekul att sjunga inför publik. Vår rocklåt sticker ut lite, säger Alva Engberg och hoppas att det är en fördel.

– De flesta sjunger ballader, avslutar Oliver Hedlund.

 


Med lycko-kavajen på. Marcus Fyrberg har fått den av Martin Stenmarcks fru.

 

Konferencieren Marcus Fyrberg tar på sig sin lycko-kavaj. Det glittrar på axeln och han avslöjar att den tillhört artisten Martin Stenmarck – ”jag har fått den av hans fru som är min lärare”. Snart ska han göra entré tillsammans med Cecilia Falkebring och Rebecka Norman i Melodifestivalens inledningsnummer.

– Jag har skrivit en ny text till Never let it go.

Marcus Fyrberg har fått allt fler uppdrag som regissör, koreograf och konferencier hemma i Norrköping, så många att han lämnar studierna på Balettakademin i Stockholm. Jobb och nätverksbyggande går före.

– Det brinner i mina kreativitetsfingrar, säger den mångbegåvade scenarbetaren.

Utöver att vara en väl förberedd konferencier har han koreograferat Dansakademin som bidrar till stämningen ikväll. Och hjälpt till där det behövts.

– Jag sitter ju med under repetitionerna och ser hur många gånger de korsar varandra på scenen. Då kan jag inte låta bli att tipsa dem.

– Det är roligt att få se alla unga talanger växa fram varje år.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

FLYGELN Norrköping

25 april 2014 kl 18.30
Niornas Melodifestival
Arr: Kulturskolan

Bästa låt Rudolf Steinerskolan
Bästa biljettförsäljare Söderporten
Bästa scenframträdande Vittra
Bästa video Hultdalsskolan

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida
De är med i Niornas Mello 2014 reportage Kultursidan.nu 15/2 2014

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644291100831″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.