• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Historien om det svenska snuset

Med snus i bagaget. Den som gjorde den långa resan packade givetvis med svenskt snus i Amerikakofferten.

 

Petter Swartz Röda lacket säljs än i dag

 

När Louise Zejlon praktiserade vid Swedish-American Museum i Chicago fick hon många frågor om snuset, som upplevdes som typiskt svenskt. Alla frågorna gjorde att Louise började fundera kring svenskarnas förhållande till prillan. Funderingarna utvecklades till en tanke på en utställning som har vernissage söndag den 27 april på Norrköpings Stadsmuseum.

Att den presenteras i Norrköping har ett klart samband med att vi i Norrköping odlat tobak och tillverkat läppsnus i flera hundra år. Petter Swartz, som har en egen avdelning av utställningen, startade sin fabrik på 1750-talet och hans snussort Röda Lacket är välkänd för snusarna än i dag.

 

Snusstaden Norrköping. Louise Zejlon har skapat en utställning som ger en bred skildring av ämnet.

 

Louise använder själv inte snus men har intervjuat tre snusare om deras vanor. I utställningen kan man också se en typisk Amerikakoffert som var en naturlig packlåda när svenskarna utvandrade till Amerika. Med sig förde man också snusvanorna och Amerika är i dag de som köper mest snus i antal dosor räknat. Än i dag märks snusets ursprung, det amerikanska snuset saluförs ofta med ett svenskt eller skandinaviskt namn.

Svenskarna är dock de som använder mest per person medan försäljning av snus är förbjudet i Finland. Vilket gör att Finlandsbåtarna bara säljer snus när fartygen är på svenskt vatten.

Snus är kontroversiellt och har i många år varit en fråga för EU. Utställningen innehåller en film med en diskussion mellan EU-parlamentariker. EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner, känd snuspolitisk profil, kommer att närvara vid vernissagen som också gästas av Petter Swartz ättling Bertil Swartz som skrivit boken Familjen och snuset.

 

Snusdosa. Ägaren kunde fylla på med inköpt snus efter behag. Vid sidan av läppsnuset var också luktsnus vanligt förr.

 

Utställningen blandar film, bilder och föremål, inte minst gamla snusdosor. Louise Zejlon försöker också i utställningen finna svaret på frågan varför snuset blivit en så viktig del i vår kultur.

Louise Zejlon har skapat en intressant utställning som visar snusets historia som samtidigt är dagsaktuell. Hon är masterstudent på KSM vid Linköpings Universitet och praktiserar just nu på Norrköpings Stadsmuseum inom ramen för sin utbildning.

Text och foto: Sven Åke Molund

STADSMUSEET Norrköping

27 april – 9 september 2014 (vernissage 27/4 kl 14)
Svenskar + SNUS = sant
Utställningsproducent: Louise Zejlon

LÄNKAR
Röda lacket Wikipedia
Norrköpings stadsmuseum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.