• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Demokratiskt uppdrag i Danskarusellen

Färgstarkt på bortaplan. På fredag tävlar linedancegruppen 013-Lost in line i Danskarusellens distriktsfinal i Hagebyhus. NYTT! De gick vidare till riksfinalen.

 

Tolv dansakter har blivit sex

 

Sex dansakter kvarstår efter Danskarusellens snurr i Östergötland. På fredag är det dags för distriktsfinal i Hagebyhus, där allt startade en kall februarikväll. Dansarna får nu uppdraget att skapa en ny koreografi som handlar om demokrati och människors lika värde.

Tolv dansakter har blivit sex, Power, Dance NRJ och Clap Trap från Norrköping, Knock out och 013-Lost i line från Linköping och Embrace från Söderköping. Men alla har visat upp sig för publik under Danskarusellens tre månader. De har under tiden lärt känna andra dansare och arrangörer samtidigt som de utvecklats som dansare och scenpersonligheter.

 

Energifyllda. Dance NRJ från Norrköping hoppas på finalplats.

 

Inför finalen kommer de att ställas inför uppdraget att skapa en ny koreografi.
– Detta år vill vi uppmana till samtal om vad som är viktigt i vårt samhälle, säger Elin Tuvklint, rikskoordinator för Danskarusellen. Uppdraget lyder så här: Tema: Demokrati. Det är valår i år och vi vill ge er finalister möjlighet att väcka en debatt eller en tanke kring en fråga som intresserar er. Det kan handla om människors lika värde, jämställdhet, sexuell läggning, rasism, tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning, mänskliga rättigheter, hedersvåld, vår miljö m.m..

– Fem jurymedlemmar har ett tufft jobb framför sig. De ska både utse vinnare och bästa tolkning av uppdraget, och så har ju publiken sin röst också, säger Elin Tuvklint.

Det är första gången Danskarusellen har en riksfinal. Fredagens vinnare och andrapristagare får åka till riksfinalen i Karlstad den 24 maj. Riksfinalens vinnare får en pressfotografering och en mindre turné i landet. Danskarusellen arrangeras av Studiefrämjandet och genomförs i Skåne/Blekinge, Småland, Uppsala, Västerbotten samt Östergötlands distrikt.

Text och arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin

HAGEBYHUS Norrköping

2 maj 2014 kl 18
Distriktfinal i Danskarusellen
Arr: Studiefrämjandet i samarbete med Östsam, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Fritidsgårdarna i Norrköping, Arbis i Linköping, Lina Steen media och Dansakademin Norrköping.

FINALISTER
Knock out – Linköping 


Embrace – Söderköping 

Power – Norrköping 

Dance NRJ – Norrköping 

013-Lost in line – Linköping 

Clap Trap – Norrköping

JURY
Calle Stenbäck
Frida Wickström
Alexander Rosén
Malin Pettersson
Lina Steén

VINNARE
Power, Norrköping 
– etta
013-Lost in line, Linköping – tvåa
Embrace, Söderköping – uppdraget

LÄNKAR
Danskarusellen hemsida Facebook
Nu snurrar Danskarusellen reportage Kultursidan.nu 8/2 2014

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644445369914″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.