• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Feststämning i första Prideparaden

Slagverk. Feministas Ácidas från Rrriotsamba gav mullrande kraft till paraden.

 

”Viktigt att synliggöra och diskutera”

 

Premiärsuccé. Uppskattningsvis deltog 350 personer i Norrköpings allra första Prideparad som gick genom centrala Norrköping. Framme på kvarteret Hallarnas innergård invigdes årets Norrköping Pride med tal för både fest och eftertanke.

 


Många regnbågsflaggor vid svängen vid Strömparken.

 

Paradarrangören Rickard Eriksson var jätteglad över uppslutningen och talade om Norrköping som en stad som blivit betydligt öppnare under de senaste åren. Något han till stor del är Prides förtjänst, och andra aktörers. Det var hög tid med en Prideparad efter fem festivaler utan.

– För mig är det viktigt att inte bara vi som kan hbtq-frågorna går i Prideparaden utan att fler människor kommer med. Det är viktigt att synliggöra hbtq och få igång diskussionen.

 


Sångaren Kristian Kaspersen gick i paraden efter Regnbågsmässan i Hedvigs kyrka. Norrköpings bussar och spårvagnar flaggade med regnbågsflaggan hela dagen.

 

I paraden gick prästerna Myra Ekström och Åsa Ström Broman som hållit öppet för drop in-vigsel i S:t Olai kyrka. ”För att Svenska kyrkan är för all kärlek.” Sångaren Kristian Kaspersen gjorde dem sällskap, efter Regnbågsmässan i Hedvigs kyrka där han sjungit sin låt Queer at heart.

RFSL Norrköping gick först i tåget, direkt efter arrangörernas regnbågsvagn. Andra organisationer var RFSL i Linköping, studentorganisationen StuFF, Socialdemokraternas HBT-grupp. Och Räddningstjänsten med sitt stora röda utryckningsfordon som körde framför tjänstgörande personal i tåget.

– Vi vill visa att alla har rätt att vara sig själva, sade gruppchefen Niklas Uneman.

 


Utryckning för allas lika människovärde. Räddningstjänsten deltog i Prideparaden.

 

Slagverkarna i Feministas Ácidas från Rrriotsamba gav mullrande kraft till paraden. De hördes på långt håll och bidrog till den glada stämningen som mötte paraddeltagarna från trottoarer och balkonger.

I ett stort gäng med folk från Marieborgs folkhögskola och Kvartersteatern gick Maia Lee Lind tillsammans med Elin Petersson.

– Jag går för att jag vill stötta alla som är homosexuella, bisexuella och transsexuella och alla som inte går att sätta namn på. Jag vill uppmärksamma att det är okej att vara den man är. Vi är människor.

 


Sofi Holmin Fridell (paraply) och Jenny Axén Mårtensson (benen) lyste upp på Hallarnas gård.

 

Framme vid slutmålet, Pridefestivalens huvudkvarter Hallarna, fylldes gården där det alldeles nyss hållits hantverksmässa av ett färgglatt folkhav. Norrköping Prides talespersoner Emelie Månsson och Ellen Larsson höll sitt tal som de skrivit tillsammans, för både festen här i Norrköping och eftertanke över hat och motstånd i Uganda, Ryssland, USA och även i vårt land.

Det pågår ett krig. Det pågår ett krig mot våra kroppar. / – – – / Att vissa kroppar är smutsiga, fel, olagliga, omoraliska, icke önskvärda.

/ – – – /

Varje år, när Pride är här, händer något i kroppen. Något bubblar upp, liksom sprudlar i hjärtat. Det är en fantastisk kraft med känslor av glädje, styrka frihet, kärlek och samhörighet. Ni vet känslor.

Emelie Månsson och Ellen Larsson

 


”Masken lagd åt sidan.” Charlie Holmstedt bidrog med dikten Röda torget.

 

Liv och Pernilla från Pride Comedy bidrog till stämningen med skämt om både Prideparader och Normalparader. Sist ut bland talarna var Charlie Homstedt, som läste sin dikt Röda torget. Därmed var 2014 års Norrköping Pride, med temat Kropp och känsla, invigt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Isabel Hoffmann

NORRKÖPING

2 maj 2014
Prideparad

2-4/5 Pridefestival

LÄNKAR
Norrköping Pride hemsida
Pride fyller sex och får en parad reportage Kultursidan.nu 25/3 2014

FLER BILDER FRÅN PRIDE – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644483856134″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.